Ξηλώνουν την διοίκηση της Rosco 20 μέρες πριν την ιδιωτικοποίησή της

της Μαριάννας Τζάννε

Σοβαρά εμπόδια που τείνουν να εκτροχιάσουν εκ νέου την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρομικών φορέων, βάζει η κυβέρνηση, 20 μόλις ημέρες πριν από την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ΕΕΣΣΤΥ (Rosco).

Ο υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης έστειλε την Παρασκευή στις εποπτευόμενες εταιρείες (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ,

ΕΕΣΣΤΥ, ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ, ΕΛΤΑ, ΚΤΥΠ) επιστολή με την οποία δίνει εντολή για διαχειριστικό έλεγχο από το 1997.

Η έγγραφη εντολή στην ΕΕΣΣΤΥ (εταιρεία συντήρησης σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού η οποία λειτουργεί από το 2013 όταν αποσχίστηκε από τον ΟΣΕ) δεν δόθηκε στη σημερινή διοίκηση του διορισμένου από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Στέφανου Αγιάσογλου αλλά σε δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία προωθεί η κυβέρνηση για τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.

Ωστόσο, η εντολή θεωρείται ότι είναι στον αέρα, καθώς δεν έχει υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση για τον διορισμό του νέου διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας, για την οποία απαιτείται και η υπογραφή του συναρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Τρύφων Αλεξιάδη.

Στην ΕΕΣΣΤΥ μόλις πρόσφατα εγκρίθηκαν μετά από πολλές καθυστερήσεις τα οικονομικά στοιχεία και ο ισολογισμός του 2015, κάτι που ζητούσαν διακαώς όλοι επενδυτές.

Μάλιστα, ακριβώς επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμες οικονομικές καταστάσεις, οι επενδυτές και των δύο εταιριών, ζητούσαν αναβολές στους διαγωνισμούς από το ΤΑΙΠΕΔ. Η απουσία ισολογισμού για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθιστά το εγχείρημα της αποκρατικοποίησης επισφαλές από την στιγμή που οι επενδυτές δεν γνωρίζουν τι χρωστάει η μία εταιρία στην άλλη.

Σε περίπτωση ανατροπής του ΔΣ της ΕΕΣΣΤΥ και νέας αναπόφευκτης καθυστέρησης στην έγκριση των οικονομικών καταστάσεων και των διεταιρικών συμβάσεων, από την πλευρά των επενδυτών διαμηνύεται ότι ο διαγωνισμός θα οδηγηθεί σε de fact τερματισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επενδυτές έχουν θέσει το θέμα στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παπά, ζητώντας να μην τροποποιηθεί ο διαγωνισμός εάν και εφόσον η χώρα μας επιθυμεί να υπάρξει ουσιαστικό ενδιαφέρον.

Παράλληλα, είναι άγνωστο τι συμβαίνει με τις διεταιρικές συμβάσεις μεταξύ ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ σε συσκέψεις με το ΤΑΙΠΕΔ έχουν δώσει τα χέρια και συμφωνήσει για την τιμολόγηση των υπηρεσιών συντήρησης των τρένων. Όμως όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, στη συνέχεια η συμφωνία ανατρέπεται προφορικά από την πρώτη.

Στους επενδυτές πάντως αίσθηση έχει κάνει και η απουσία συμβάσεων μεταξύ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Cosco, καθώς, όπως αναφέρουν, στο VDR βρίσκονται μόνο τιμολόγια για κατ' αποκοπή υπηρεσίες. Η έλλειψη σύμβασης με τους Κινέζους που εν πολλοίς "θολώνει" το όραμα για τον ελληνικό δρόμο του μεταξιού, ήταν και αυτό που απομάκρυνε κατά πληροφορίες τους Γάλλους της SCNF από τον διαγωνισμό. Ο ίδιος λόγος είναι που κάνει τους επενδυτές επιφυλακτικούς και οδηγεί στις παρατάσεις.

Ο προβληματισμός επιτείνεται και από τα μεγέθη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ο τζίρος της για το 2015 εκτιμάται ότι βρίσκεται μεταξύ 75 και 90 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη της ήταν 2,7 εκ. Ευρώ έχουν όμως μέχρι στιγμής εξανεμιστεί από τον μπλόκο στην Ειδομένη που προκάλεσε απώλειες ύψους 2,5 εκ. ευρώ.

Η κυβέρνηση πάντως έχει βαλθεί να τρελάνει τους επενδυτές. Αινιγματική είναι πρόσφατη απόφαση για ένταξη ενός νέου όρου στον διαγωνισμό για το Θριάσιο που προβλέπει την κατάθεση 20 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό αλληλεγγύης, κίνηση που αυτόματα φρέναρε όλους τους επενδυτές και οδήγησε στη νέα παράταση (αρχές Αυγούστου).

Keywords
Τυχαία Θέματα