ΥΓΕΙΑ: Ολοκληρωμένη διαχείριση ασθενών με καρκίνο ήπατος

Εξατομικευμένη προσέγγιση για όλες τις καλοήθεις ή νεοπλασματικές παθήσεις του ήπατος παρέχει το Τμήμα Χειρουργικής Ήπατος- Χοληφόρων του ΥΓΕΙΑ, το οποίο συμπλήρωσε τρία χρόνια λειτουργίας στο νοσοκομείο.

To Τμήμα προσφέρει ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία κάθε καλοήθους ή νεοπλασματικής πάθησης του ήπατος και του παγκρέατος και εφαρμόζει εξειδικευμένες και σύγχρονες τεχνικές για τη διαχείριση τόσο του πρωτοπαθούς όσο και του μεταστατικού καρκίνου του ήπατος. Οι δείκτες

ποιότητας το Τμήματος, όπως ορίζονται από την πληρότητα των εκτομών, το ποσοστό περιεγχειρητικών επιπλοκών, τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο και την επιβίωση, είναι εφάμιλλοι των μεγαλύτερων ογκολογικών κέντρων της Βόρειας Αμερικής.

Όπως τονίζει ο Διευθυντής του Τμήματος, χειρουργός ήπατος MD, PhD, FACS κ. Γεώργιος Τζίμας «Ο καρκίνος του ήπατος αποτελεί τον τρίτο πιο συχνό καρκίνο στις ανεπτυγμένες χώρες. Η αντιμετώπισή του απαιτεί συνεργασία όλων των ειδικοτήτων που σχετίζονται με τα νοσήματα ήπατος, για να πετύχουμε εξατομικευμένη προσέγγιση σε κάθε ασθενή. Στο ΥΓΕΙΑ διαθέτουμε μια ολοκληρωμένη ομάδα που αποτελείται από χειρουργό ήπατος, χοληφόρων και παγκρέατος, επεμβατικό ακτινολόγο, παθολόγους- ογκολόγους, επεμβατικούς γαστρεντερολόγους, ηπατολόγους και εξειδικευμένο προσωπικό χειρουργείου, ενώ παράλληλα διαθέτουμε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με εμπειρία στη διαχείριση παρόμοιων περιστατικών».

«Στις περιπτώσεις που δεν ενδείκνυται μεταμόσχευση ήπατος», εξηγεί ο κ. Τζίμας, «γίνεται αφαίρεση του όγκου (ηπατεκτομή), η οποία μπορεί να προσφέρει μακροχρόνια επιβίωση ακόμα και ίαση σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών». Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί στο ΥΓΕΙΑ περισσότερες από 110 επεμβάσεις ήπατος -χοληφόρων (άνω των 60 μειζόνων ηπατεκτομών). Στις συγκεκριμένες επεμβάσεις ο μέσος όρος παραμονής στο νοσοκομείο είναι 3,5-5 ημέρες (διάρκεια παραμονής που αντιστοιχεί στις χαμηλότερες στην Ευρώπη).

«Για την αντιμετώπιση των ηπατικών μεταστάσεων», καταλήγει ο κ. Τζίμας, «χρησιμοποιούνται εκτός από τον κλασσική ηπατεκτομή και ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές θερμικής καταστροφής των όγκων. Σε αυτές περιλαμβάνονται, η χρήση ραδιοσυχνοτήτων (RFA) και μικροκυμάτων (MWA) που προκαλούν νέκρωση των μεταστάσεων, διατηρώντας ακέραιο το παρακείμενο ήπαρ και μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς χειρουργείο (διαδερμικά), λαπαροσκοπικά αλλά και κατά τη διάρκεια χειρουργείου σε συνδυασμό με αφαίρεση άλλων όγκων. Εφαρμόζονται, επίσης, σύγχρονες λαπαροσκοπικές τεχνικές, όπως λαπαροσκοπικές ηπατεκτομές και ταυτόχρονες ηπατεκτομές κολεκτομές, που αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τις ηπατικές μεταστάσεις. Στα πλεονεκτήματα αυτών των μεθόδων συγκαταλέγονται οι μικρές τομές, η ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου, η ταχεία ανάρρωση του ασθενούς και το χαμηλότερο ποσοστό επιπλοκών, ιδιαίτερα για τις ταυτόχρονες ηπατεκτομές κολεκτομές, κάτι που δεν ισχύει όταν τα χειρουργεία γίνονται σε ξεχωριστούς χρόνους».

Keywords
Τυχαία Θέματα