ΥΠΕΝ: Μπλόκο στις ΑΠΕ σε έξι βουνά της χώρας

Απαγορευτικό σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε έξι ορεινούς όγκους της χώρας, βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υλοποιώντας την κυβερνητική στρατηγική για προστασία πολύτιμων και ευαίσθητων οικολογικά περιοχών αλλά και το αίσθημα των τοπικών κοινωνιών να μπει φρένο στις εγκαταστάσεις των ΑΠΕ στις βουνοκορφές και τα απάτητα όρη.

Σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας και ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς εξήγησαν ότι στις περιοχές αυτές απαγορεύονται

η διάνοιξη δρόμων και κάθε άλλη τεχνική παρέμβαση ή αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ που παίρνει αυτή την πρωτοβουλία όταν στις ΗΠΑ ανάλογα μέτρα χρειάστηκαν για να εφαρμοστούν 15 χρόνια.

Ο κ. Σκρέκας απέφυγε να αναφερθεί στον αριθμό των αδειών που επηρεάζονται από τους νέους κανόνες, έκανε όμως λόγο για μερικές εκατοντάδες MW. Ερωτηθείς τι θα γίνει με τα έργα που έχουν αδειοδοτηθεί από την ΡΑΕ αλλά δεν έχουν εκτελέσει τις άδειες είπε ότι ακυρώνονται και ότι θα επιτρέπονται έργα συντήρησης και όχι αναβάθμισης σε ήδη υφιστάμενους δρόμους. Δεν θα επιτρέπεται αλλαγή της κατάστασης ενός δρόμου αλλά ούτε και η χρήση.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός, στα Λευκά Όρη της Κρήτης, στο Σάος της Σαμοθράκης και στο όρος Χατζή των Τρικάλων υπάρχουν ήδη σε ισχύ άδειες για αιολικά έργα και μικρά υδροηλεκτρικά αλλά δεν θα προχωρήσουν, καθώς δεν θα επιτρέπεται νέα οδοποιία.

Με πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος, που βασίζεται στην επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο ειδικό καθεστώς μπαίνουν τα Λευκά Ορη (έκταση 382,06 τ. χλμ.), η Τύμφη (202,75), ο Ταΰγετος (143,23), ο Σμόλικας (102,89), το Σάος (97,3) και το όρος Χατζή (45,61). Όπως τονίστηκε το ΥΠΕΝ έχοντας τις επιστημονικές μελέτες και την γνώση ξέρει που βρίσκονται τα οικοσυστήματα και που πρέπει να προστατευτεί η βιοποικιλότητα, επομένως θα εξετάσει την επέκταση των μέτρων και σε άλλες περιοχές.

Οι Υπουργικές Αποφάσεις έχουν ήδη υπογραφεί με στόχο την αποτελεσματική προστασία των οικοτόπων και ειδών χλωρίδας, άγριας πανίδας και ορνιθοπανίδας και των ενδιαιτημάτων τους μέσω της θεσμοθέτησης ειδικών όρων και περιορισμών.

Τα «Απάτητα Βουνά» είναι ένα ενδιάμεσο στάδιο προστασίας, έως το τέλος του έτους, οπότε όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας θα έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση 23 Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ) και Σχεδίων Διαχείρισης για τις 446 περιοχές του δικτύου «Natura 2000» της χώρας.

Σήμερα, βρίσκονται σε διαβούλευση οι πρώτες ΕΠΜ για την Ανατολική Κρήτη, τον Έβρο και τη Ροδόπη καθώς και τη Νότια Πελοπόννησο, οι οποίες καθορίζουν ένα θεσμικό πλαίσιο οριοθέτησης και θεσμοθέτησης διαβαθμισμένων ζωνών προστασίας, θέτοντας σαφείς όρους και κανόνες για τις χρήσεις γης και την οικονομική δραστηριότητα στις προστατευόμενες περιοχές.

Διαβάστε ακόμα:

Ναυπηγεία Ελευσίνας: «Κόλλησε» στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας το σχέδιο εξυγίανσης

Prodea: Το νέο συγκρότημα των 35 εκατ. στο «δαχτυλίδι» της Κηφισίας και τα «πράσινα» projects άνω των 250 εκατ.

Καλλιμάνης: Ως τον Μάρτιο η απόφαση για την συμφωνία εξυγίανσης

Keywords
Τυχαία Θέματα