ΥΠΕΝ: «Πράσινο» φως για τη μονάδα ρεύματος του Ομίλου Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη

Ένα βήμα πιο κοντά έρχεται η υλοποίηση της νέας μεγάλης επένδυσης του Ομίλου Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη, για την κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας 662 MW, μετά το «πράσινο φως» που άναψε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει το newmoney, με χθεσινή (28 Απριλίου) απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, δόθηκε η έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, για τον Θερμοηλεκτρικό Σταθμό

(ΘΗΣ) Έβρου, Τεχνολογίας Συνδυασμένου Κύκλου, καυσίμου φυσικού αερίου, ισχύος 662 MW, της εταιρείας Damco Energy στην Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης.

Ο νέος σταθμός θα βρίσκεται σε στρατηγική θέση, τοποθετημένος στο σταυροδρόμι των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της ευρύτερης περιοχής, ενώ «κλειδώνει» σημαντικές συνέργειες για τον Όμιλο λόγω και του παράλληλου project του FSRU Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την προμήθεια του βασικού εξοπλισμού, προσελκύοντας τους πιο ισχυρούς παίκτες της διεθνούς αγοράς, ενώ πρόσφατα η Damco Energy υπέγραψε συμφωνία με την AD ESM της Β. Μακεδονίας προκειμένου αυτή να συμμετάσχει με ποσοστό 25% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Παραγωγή Ηλεκτρισμού Αλεξανδρούπολης Α.Ε.», εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) η οποία θα χρηματοδοτήσει, θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει το project, με ορίζοντα έναρξης το 2023.

Τι θα περιλαμβάνει η νέα μονάδα

Η νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου, ονομαστικής μικτής ισχύος 662MW με εγγυημένο βαθμό απόδοσης 60,0% σε ISO συνθήκες (στην απόφαση αναφέρεται βαθμός απόδοσης κατ’ ελάχιστον στο 60 % “new and clean”) θα αποτελείται από τα εξής μέρη:

-Έναν αεριοστρόβιλο καθαρής ισχύος περίπου 442MW
-Έναν ατμοστρόβιλο καθαρής ισχύος περίπου 220MW
-Έναν εναλλάκτη ανάκτησης θερμότητας καυσαερίων τριών βαθμίδων πίεσης
-Έναν αερόψυκτο συμπυκνωτή
-Έναν βοηθητικό λέβητα ατμοπαραγωγής δυναμικότητας περίπου 40t/h με πίεση περίπου 15bar για την εκκίνηση της μονάδας
-Δύο τροφοδοτικές αντλίες λέβητα (εναλλάκτη) και δύο συμπυκνώματος δυναμικότητας εκάστης του 100% της απαιτούμενης παραγωγής (από μία σε λειτουργία και η άλλη σε εφεδρεία)
-Δύο αντλίες βοηθητικού κλειστού συστήματος ψύξης με τον αντίστοιχο αερόψυκτο εναλλάκτη.
-Σύστημα ρύθμισης και μέτρησης φυσικού αερίου με τον αντίστοιχο αεριοσυμπιεστή, εκτός του αντίστοιχου του ΔΕΣΦΑ

Η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενεργείας θα ανέρχεται έως 4.490 GWh, ενώ η μονάδα και ο υποσταθμός 400 kV θα αναπτυχθούν σε οικόπεδο 182 στρεμμάτων περίπου.

Το απασχολούμενο προσωπικό θα φτάνει τα 50 άτομα και ο χρόνος λειτουργίας τις 8.000 ώρες/έτος.

Ο εξοπλισμός και η τροφοδοσία με φυσικό αέριο

Η τροφοδοσία της μονάδας με φυσικό αέριο θα γίνεται από το παρακείμενο δίκτυο του ΔΕΣΦΑ μέσω σταθμού ρύθμισης και μέτρησης (Gas Regulating & Metering Station- M/R) που θα εγκατασταθεί εκτός της ΒΙΠΕ από τον Διαχειριστή.

Στον εξοπλισμό, σύμφωνα με τη μελέτη, θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, σύστημα επεξεργασίας νερού, συστήματα συνεχούς παρακολούθησης ποιότητας καυσαερίων (CEMS), βοηθητικός μετασχηματιστής, εφεδρικό σύστημα αδιάλειπτης παροχής ισχύος, υπαίθρια εφεδρική μεταλλική δεξαμενή αποθήκευσης πετρελαίου χωρητικότητας 12.000m3, εγκατάσταση επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων κ.α.

Για την κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων του σταθμού με φυσικό αέριο υπολογίζεται ότι θα απαιτείται ποσότητα 640.000.000 Nm3 κατ έτος (ενδεικτική ετήσια κατανάλωση στη μέγιστη δυναμικότητα). Όπως ακόμη τονίζεται, στον σταθμό δεν αποθηκεύεται φυσικό αέριο, αλλά το καύσιμο θα οδηγείται από τον κεντρικό τροφοδοτικό αγωγό, μέσω δικτύου σωληνώσεων, κατ’ ευθείαν στο χώρο καύσης, αφού διέλθει από εγκατάσταση για τη μέτρηση (και την καταγραφή σε συνεχή βάση) της παροχής του, τον καθαρισμό του και τη ρύθμιση της πίεσής του.

Ανάμεσα στα πολλά μέτρα που προβλέπονται τόσο για τη φάση της κατασκευής όσο και για τη λειτουργική φάση περιλαμβάνεται η δημιουργία δύο σταθμών παρακολούθησης/καταγραφής της ποιότητας της ατμόσφαιρας και μετεωρολογικών παραμέτρων, της ευρύτερης περιοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα