ΥΠΕΝ: Στην τεχνολογία της αεριοποίησης αναζητούνται οι λύσεις για παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα

Η ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων αλλά και η επιτάχυνση του σχεδιασμού για τις μονάδες στερεών αποβλήτων στην Αττική και την υπόλοιπη χώρα, αποτελούν μέρος της στρατηγικής για τις δράσεις στο περιβάλλον που θα υλοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα το ΥΠΕΝ.

Ωστόσο παρά τις προβλέψεις του εθνικού σχεδιασμού (ΕΣΔΣΑ) για τέσσερις μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης με καύση υπολείμματος, ο βηματισμός του υπουργείου είναι πολύ αργός. Όπως διαπιστώνεται από αρμόδιες πηγές, όχι μόνο δεν υπάρχει χωροθέτηση των νέων εργοστασίων αλλά ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις ούτε για την

τεχνολογία που θα αξιοποιηθεί.

Το υπουργείο, όπως τονίζουν ανώτατα στελέχη, διερευνά το τελευταίο διάστημα ως πιθανή λύση την τεχνολογία της αεριοποίησης (gasification) για να προχωρήσει την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων. Εξετάζεται, όπως αναφέρουν πληροφορίες σε συνεννόηση με την ΕΕ, το κόστος εγκατάστασης αλλά και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Με την τεχνολογία της αεριοποίησης κάθε στερεή η υγρή ουσία οργανικής προέλευσης, με προσθήκη ατμού και αέρα, μπορεί να μετατραπεί σε αέριο, το λεγόμενο syngas. Η σύνθεσή του αερίου αυτού είναι υδρογόνο και μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για παραγωγή ισχύος αλλά και ως πρώτη ύλη στη χημική βιομηχανία.

Στελέχη της αγοράς απορριμμάτων κάνουν λόγο για μια τεχνολογία δίχως μεγάλη εμπορική εφαρμογή στην ΕΕ και περιμένουν το υπουργείο να εξειδικεύσει τον σχεδιασμό του, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο.

Ο τομέας της διαχείρισης απορριμμάτων και της ενεργειακής αξιοποίησης αποτελεί σημείο ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος από μεγάλους τεχνικούς αλλά και ενεργειακούς ομίλους της χώρας. Μεταξύ εκείνων που θα διεκδικήσουν μερίδιο της νέας μεγάλης πίτας των έργων είναι ο όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίου, ΑVΑΧ, Ιντρακάτ, Μεσόγειος ενώ στα πιθανά ονόματα που έχουν ακουστεί ότι υπάρχει σχεδιασμός να επενδύσουν είναι επίσης η ΔΕΗ αλλά και η Μotor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη. Η τελευταία μάλιστα εμφανίζεται να έχει υπογράψει το προηγούμενο διάστημα και σχετικό μνημόνιο συνεργασίας με τον όμιλο Ελλάκτωρ.

Στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) οι τέσσερις μονάδες καύσης έχουν εκτιμώμενο προϋπολογισμό που φτάνει τα 800 εκατ. ευρώ. Ο ΕΣΔΑ έχει προβλέψει περίπου 40 επιπλέον Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και άλλες 10 Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ).

Την Παρασκευή, αρμόδιες πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι στον προγραμματισμό για το 2021 παραμένει ο στόχος για προκήρυξη 17 εργοστασίων. Μέχρι σήμερα έχουν δημοπρατηθεί οι μονάδες σε Ναύπακτο, Χερσόνησο, Τρίκαλα, Άρτα, Σητεία, Καβάλα, Χίο και Κεφαλονιά. Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά η διαδικασία δημοπράτησης για τις ΜΕΑ στο Αγρίνιο, την Κέρκυρα, τη Δράμα, την Κάρπαθο, τη Μήλο, τη Ρόδο, την Πάτρα και τις δύο μονάδες στη Θεσσαλονίκη.

Για τις μονάδες που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός της Αττικής, έχει προγραμματιστεί άμεσα συνάντηση μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη, καθώς οι εκκρεμότητες για την Αττική είναι πολύ μεγάλες. Για το λεκανοπέδιο προκηρύσσεται ως δημόσιο έργο η μονάδα του Γραμματικού ενώ άμεσα αναμένεται και η προκήρυξη των δύο ΣΔΙΤ στην περιοχή του Σχιστού και της Φυλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα