Υπερ-ταμείο Αποκρατικοποιήσεων: Θα έχει λόγο το κουαρτέτο για το τι θα πωλείται - Θα ασκεί και «βέτο»

Του Κωστή Πλάντζου

Στην πληρωμή του δημοσίου χρέους θα καταλήξουν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις των φιλέτων που θα διαχειρίζεται το υπό σύσταση υπερ-ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, αφού όπως προκύπτει από δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, μετά την σύσκεψη των κ.κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, ότι έχει δρομολογηθεί από τον Ιούλιο ήδη να πωληθεί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ θα προορίζεται αποκλειστικά για το χρέος.

Ωστόσο οι ίδιες πηγές άφηναν ένα παράθυρο ανοιχτό, για να προκύψουν και

έσοδα που θα καταλήξουν σε επενδύσεις, επειδή για παράδειγμα δεν θα χρειαστούν τελικά 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά περίπου 6-7 δισ. μόνο.

Και ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει ότι διατηρεί την ιδιοκτησία και το management του νέου ταμείου και ότι το εποπτικό συμβούλιο του ταμείου (το οποίο θα αποτελείται από τρεις Έλληνες και δύο ξένους) δεν θα ασκεί διευθυντικό ρόλο και διοίκηση, η ίδια πηγή αποκάλυπτε ότι το συμβούλιο αυτό θα επιφορτιστεί να ορίσει το διευθυντήριο του νέου ταμείου αλλά και τα Δ.Σ. που θα αποτελούν την «ομπρέλα» διοίκησης του ταμείου.

Επιπλέον ασαφές παραμένει αν τελικά η ελληνική πλευρά θα αποφασίζει ποια περιουσιακά στοιχεία θα επιλέγονται προς πώληση ή αξιοποίηση. Η ίδια πηγή έλεγε πως «αυτό που κερδίσαμε είναι πως θα υπάρχει και ελληνική παρουσία στην διαμόρφωση της στρατηγικής και της πολιτικής του ταμείου», αλλά τόνισε ότι με πλειοψηφία 4/5 το εποπτικό συμβούλιο θα μπορεί να μπλοκάρει την ένταξη όποιου περιουσιακού στοιχείου κρίνει πως βρίσκεται εκτός του πλαισίου που συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών. Εξηγούσε δε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα βάζει τους στόχους αλλά την επεξεργασία στρατηγικής θα την κάνει το διοικητικό συμβούλιο του υπερ-ταμείου και το διευθυντήριο, με κάποια κριτήρια τα οποία ακόμα όμως είναι θολά και δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Με βάση αυτά, τα μέλη των Δ.Σ. και τα περιουσιακά στοιχεία του νέου ταμείου θα πρέπει να αποφασίζονται από κοινού με τους δανειστές, ενώ ο υπουργός Οικονομικών θα έχει αρμοδιότητα μόνο σε μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις και δεν θα εμπλέκεται σε επιμέρους θέματα όπως για παράδειγμα το αν θα ενταχθεί κάποιο ακίνητο κ.τ.λ.

Ο ίδιος παράγοντας διευκρίνιζε ότι το εποπτικό συμβούλιο θα συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο και ότι θα είναι Έλληνας ο διευθύνων σύμβουλος, για την θέση του οποίου – αν και δεν συζητήθηκε την Τρίτη – ακούγεται το όνομα του νυν προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα