Υπερφορολόγηση για το «μαξιλάρι»

Από τον πρώτο μήνα του χρόνου κιόλας το οικονομικό επιτελείο ξεκίνησε να «χτίζει» το αποθεματικό ασφαλείας προκειμένου να αποφύγει πιέσεις για πρόσθετα νέα μέτρα, αλλά και να εξασφαλίσει την «καβάτζα» όπως λέει ο Ευ. Τσακαλώτος, προκειμένου να μη χρειαστεί προληπτική γραμμή στήριξης.

Τα στοιχεία από την ΤτΕ σήμερα ήλθαν να επιβεβαιώσουν αυτό που κατέδειξαν προ δύο ημερών και τα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών, ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού

για τον πρώτο μήνα του έτους κατάφερε όχι μόνο να επιτύχει τους στόχους αλλά να πολλαπλασιάζει το πλεόνασμα! Κάτι φυσικά που επιτυγχάνεται κυρίως μέσα απ' την αφαίμαξη των φορολογουμένων που κάθε χρόνο βλέπουν τη λιτότητα να σκληραίνει ακόμα περισσότερο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα το ταμειακό πλεόνασμα της κεντρικής διοίκησης το μήνα Ιανουάριο εξαπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι, φθάνοντας τα 1,1 δισ ευρώ. Ακόμη πιο εντυπωσιακή εμφανίζεται η πορεία του πρωτογενούς αποτελέσματος το οποίο από έλλειμμα 248 εκατ. ευρώ πέρυσι εμφάνισε πλεόνασμα 2,68 δισ ευρώ φέτος! Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού έφθασαν τα 4,15 δισ ευρώ από 3,69 δισ πέρυσι ενώ οι δαπάνες ψαλιδίστηκαν στα 3,04 δισ ευρώ από 3,19 δισ ευρώ πέρυσι.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, που ακολουθεί τη μεθοδολογία που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς, το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, έφθασε τα 1,88 δισ ευρώ τον πρώτο μήνα του έτους απ' τα 722 εκατ. που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

Το σενάριο εργασίας πάνω στο οποίο δουλεύει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προβλέπει τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» της τάξεως των 19-20 δισ. ευρώ έως το τέλος του τρίτου προγράμματος του ESM. Αυτό θα είναι το δίχτυ ασφαλείας της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να υποστηριχθεί η έξοδος από το τρίτο πρόγραμμα χωρίς έξτρα χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως το μαξιλάρι, χωρίς τη συνδρομή του ESM, φθάνει ήδη τα 10 δισ ευρώ από τα κεφάλαια που αποταμιεύθηκαν από την καλοκαιρινή έξοδο στις αγορές αλλά και απ' την πρόσφατη έκδοση του 7ετούς ομολόγου, το περυσινό πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και τα repos που έχουν συναφθεί με φορείς της γενικής κυβέρνησης. Επιπρόσθετα εκτιμάται ότι στους φορείς της γενικής κυβέρνησης υπάρχουν διαθέσιμα επιπλέον 5 δισ. ευρώ

Την ίδια στιγμή η αναταραχή στις αγορές ομολόγων έχει προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο καθώς οι ζημιές που “γράφουν” οι επενδυτές που διακρατούν ελληνικά ομόλογα, και κυρίως αυτοί που συμμετείχαν στην πρόσφατη έκδοση του 7ετούς, καθιστούν σαφές πως η επιστροφή των ελληνικών χρεογράφων στη συνείδηση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας ως μία σταθερή επιλογή εξακολουθεί να αποτελεί ένα μακρινό όνειρο.

Εξ ου και οι πιέσεις που εντείνονται για την επιλογή μίας προληπτικής γραμμής στήριξης μετά το πέρας του υφιστάμενου προγράμματος του ESM.

Απ' την πλευρά του ο υπ. Οικονομικών στην περιοδεία του σε Παρίσι και Λονδίνο, όπου είχε συναντήσεις με διαχειριστές κεφαλαίων, θεσμικούς επενδυτές, τραπεζίτες και hedge funds, έστειλε το μήνυμα ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, ότι δεν θα υπάρξουν γραφειοκρατικά εμπόδια για τις ιδιωτικοποιήσεις και ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που προσφέρει περιβάλλον σταθερότητας

Keywords
Τυχαία Θέματα