Υπό την αρνητική επιρροή του πληθωρισμού το Χρηματιστήριο Αθηνών

Με πτώση ξεκίνησε η σημερινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες κατά 0,46% και να βρίσκεται στις 894,12 μονάδες. Οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν σήμερα στις ΗΠΑ για τον πληθωρισμό, καθώς οι φόβοι για την παραλλαγή Όμικρον της πανδημίας που οδήγησαν τις αγορές στην διόρθωση των προηγούμενων ημερών, έχουν υποχωρήσει από τα τέλη Νοεμβρίου.

Τα στοιχεία αναμένεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις επόμενες κινήσεις της Federal

Reserve η οποία θα πρέπει να αποφασίσει πόσο γρήγορο θα αποσύρει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, ώστε να ανοίξει τον δρόμο για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της από τα ιστορικά τους χαμηλά το επόμενο έτος.

Η αρνητική επιρροή του πληθωρισμού, θα γίνεται ολοένα και περισσότερο αντιληπτή στην καθημερινότητα των καταναλωτών και των Επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, συνεχίζοντας να παραμένει ο σημαντικότερος κίνδυνος για την ανάκαμψη των Οικονομιών.

Το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία αντέδρασε σαν ελατήριο από την πίεση των περσινών lockdown, δεν σημαίνει ότι κάλυψε τις μεγάλες πληγές που δημιούργησε η υπέρ-δεκαετής κρίση στον πυρήνα της πραγματικής οικονομίας. Παρά τα πρόσφατα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία, το πρόβλημα του δυσθεώρητου χρέους και η υπέρ-εξάρτηση της Οικονομίας από την ΕΚΤ παραμένει, καθιστώντας ευάλωτη την δομή της σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον. Για αυτούς τους λόγους άλλωστε παραμένει εγκλωβισμένη η αγορά σε μια πλευρική κίνηση, παρά τα θετικά νέα και τα deals που κυοφορούνται, μη μπορώντας να κάνει την υπέρβαση, παγιδευμένη σε χαμηλούς όγκους συναλλαγών.

Επιπλέον αρκετές εταιρείες ήδη έχουν προεξοφλήσει στις αποτιμήσεις τους τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη τους σε σημαντικό βαθμό, αλλά δεν έχουν προεξοφλήσει την αρνητική επίδραση στα κόστη τους, από τις επερχόμενες πληθωριστικές πιέσεις.

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, το κλείσιμο υψηλότερα των 891 – 896 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών), αφήνει περιθώρια κίνησης προς τις 900, 927 (ημερήσιο “stop short”), 930, 934 και 950 μονάδες.

Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών με κλείσιμο χαμηλότερα των 883 – 880 μονάδων (συγκλίνουν ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων και ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών), δεν μπορεί να αποκλειστεί η δοκιμασία των 868 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 830 και 802 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών).

Για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, θετική ένδειξη όσο δίνει κλείσιμο υψηλότερα των 2130 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), κάτι που αφήνει περιθώρια αναρρίχησης προς τις 2181 (gap), 2231, 2238 (ημερήσιο “stop short”) και 2240 μονάδες (gap). Σε επιστροφή με κλείσιμο χαμηλότερα των 2124 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), βάζουν υποψηφιότητα δοκιμασίας οι επόμενες στηρίξεις στις 2090 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2079 μονάδες.

Στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες κατά 0,58% και βρίσκεται στις 2.149,82 μονάδες, ο Σαράντης, Βιοχάλκο και Τέρνα Ενεργειακή κινούνται ήπια ανοδικά ενώ σε αρνητικό έδαφος και με απώλειες άνω του 1% η Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και Motor Oil, με την Jumbo, Alpha Bank, Εθνική, Eurobank, ΟΤΕ, Λάμδα, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, Τιτάνας, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ να κινούνται ήπια πτωτικά.

Διαβάστε ακόμη:

Υπογραφή της συμφωνίας πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ, ΕΛΠΕ και Italgas

myProperty: Εκτός λειτουργίας η πλατφόρμα το Σαββατοκύριακο

Space Hellas: Δημιουργία ενός καινοτόμου έργου για τον Δήμο Πατρέων

Keywords
Τυχαία Θέματα