Υπόθεση Κασόγκι: "Η Τουρκία δεν επιθυμεί συγκάλυψη"

Η Τουρκία δεσμεύτηκε να αποκαλύψει όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, μετά την παραδοχή της Σαουδικής Αραβίας ότι ο δημοσιογράφος σκοτώθηκε στο εσωτερικό του προξενείου του σουνιτικού βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη.

«Θα ανακαλύψουμε τι συνέβη στη σορό σύντομα. Το DNA αποκτάται από το εσωτερικό της Τουρκίας. Φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη να ζητήσουμε από τη Σαουδική Αραβία δείγματα DNA προς το παρόν», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος.

Σε

τόνο σχεδόν απειλητικό, μετά την πρώτη επίσημη παραδοχή εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας, η Τουρκία διαμηνεύει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα επιτρέψει καμία συγκάλυψη

Διεθνής Αμνηστία και ΟΗΕ δεν πείθονται από την εκδοχή του Ριάντ

Η νέα εκδοχή του Ριάντ για τον θάνατο του Τζαμάλ Χασόγκγι δεν πείθει ούτε τη Διεθνή Αμνηστία ούτε τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF), που επιμένουν σε ανεξάρτητη έρευνα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Στα αιτήματά τους φαίνεται πρόθυμος να ανταποκριθεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος δήλωσε «βαθιά προβληματισμένος» και εξέφρασε την ανάγκη για «διαφανή έρευνα υπό τις οποίες πέθανε ο Τζαμάλ Κασόγκι».

Εν μέσω της διεθνούς κατακραυγής, αν όχι της απόλυτης περιφρόνησης, για την επίσημη εξήγηση της Σαουδικής Αραβίας, οι δύο οργανώσεις επανέλαβαν σήμερα το αίτημά τους για ανεξάρτητη έρευνα υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενώ φίλοι και συνάδελφοι που συγκεντρώθηκαν έξω από το προξενείο για να θρηνήσουν τον τραγικό χαμό του Σαουδάραβα δημοσιογράφου ζητούν μετ' επιτάσεως «αληθινή δικαιοσύνη».

«Τα ευρήματα της έρευνας των σαουδαραβικών αρχών σύμφωνα με τα οποία ο Κασόγκι πέθανε έπειτα από "αψιμαχίας" στο εσωτερικό του προξενείου δεν είναι αξιόπιστα και σημαδεύουν ένα αβυσσαλέο νέο χαμηλό στα πεπραγμένα της Σαουδικής Αραβίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο Σαμάχ Χαντίντ, διευθυντής της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη Μέση Ανατολή, και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να πρέπει να διεξαγάγουν έρευνα για τον θάνατό του.

Δεν θα υπάρξει καμία συγκάλυψη, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση Ερντογάν

Η Τουρκία δεν επιθυμεί οποιαδήποτε συγκάλυψη στην υπόθεση του θανάτου του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ούτε θα επιρρίψει σε οποιονδήποτε την ευθύνη εκ των προτέρων, δήλωσε εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Στο μεταξύ, μια τουρκο-αραβική ένωση δημοσιογράφων με έδρα την Κωνσταντινούπολη ζήτησε σήμερα την καταδίκη των «πραγματικών υπευθύνων» για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, πλέον των 18 ατόμων τη σύλληψη των οποίων ανακοίνωσε το Ριάντ.

«Απαιτούμε όχι μόνο αυτοί οι 18 άνδρες, αλλά και εκείνοι που έδωσαν τις εντολές να τιμωρηθούν», δήλωσε ο Τουράν Κισλακτσί, πρόεδρος της τουρκο-αραβικής ένωσης ΜΜΕ (TAM), μέλος της οποίας ήταν ο δημοσιογράφος, σε δημοσιογράφους μπροστά από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωναν χθες στο Reuters ότι οι δολοφόνοι του Κασόγκι μπορεί να πέταξαν τα μέλη του στο Δάσος του Βελιγραδίου, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, σε μια αγροτική περιοχή κοντά στην πόλη Γιάλοβα.

Στο μικροσκόπιο των τουρκικών αρχών βρίσκονται επίσης κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, όπου έχουν καταγραφεί όλα τα αυτοκίνητα που μπήκαν και βγήκαν από το σαουδαραβικό προξενείο στις 2 Οκτωβρίου, την ημέρα που ο Κασόγκι πέρασε το κατώφλι του προξενείου, αλλά δεν βγήκε ποτέ.

Η εκδοχή της Σαουδικής Αραβίας

Η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει ότι ο θάνατός του επήλθε όταν ο δημοσιογράφος της Washington Post συνάντησε κάποια πρόσωπα μέσα στο προξενείο και ξεκίνησε ένας «καυγάς» που είχε σαν συνέπεια τον θάνατό του.

Στην ίδια δήλωση έγινε γνωστό ότι απολύθηκε ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του βασιλείου στρατηγός Αχμέντ Αλ Ασίρι και ο ανώτερος νομικός σύμβουλος Σαούντ Αλ Κατάνι.

Ο δημόσιος κατήγορος του κράτους που διάβασε την δήλωση στην τηλεόραση υπογράμμισε ότι έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται για την υπόθεση 18 άτομα, όλα υπήκοοι της Σαουδικής Αραβίας.

Πώς αντιδρούν οι δυτικοί σύμμαχοι της Σαουδικής Αραβίας;

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε πως δεν την πείθει η εξήγηση της Σαουδικής Αραβίας για τον θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Αν και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε την παραδοχή των Σαουδαράβων ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη ως ένα καλό «πρώτο βήμα» (παρά το γεγονός ότι πολλοί νομοθέτες των ΗΠΑ εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους), η Γερμανίδα Καγκελάριος υποστήριξε ότι τα «φρικιαστικά γεγονότα» γύρω από τη δολοφονία του δημοσιογράφου αποτελούν μια προειδοποίηση ότι οι δημοκρατικές ελευθερίες δέχονται επίθεση σε όλο τον πλανήτη.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Τραμπ προειδοποίησε για «πολύ σοβαρές» συνέπειες αν αποδειχθεί ότι η Σαουδική Αραβία σκότωσε τον δημοσιογράφο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου έκανε λόγο για μια «πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση»

«Η σχέση μας με τη Σαουδική Αραβία είναι μια στρατηγικής σημασίας σχέση επίσης. Η απάντησή μας θα εξεταστεί (...) (ωστόσο) στο τέλος, αν αυτές οι ιστορίες αληθεύουν, θα πρέπει να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι, (το αντίθετο) δεν θα είναι συμβατό με τις αξίες μας», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτεριών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα