Υπόθεση Ριχάρδου: Πόλεμος ευθυνών μετά την κατάρρευση του κατηγορητηρίου


«Μάχη χαρακωμάτων» ξέσπασε μεταξύ των διωκτικών αρχών και της Δικαιοσύνης μετά την κατάρρευση του κατηγορητηρίου για το σκέλος της λαθρεμπορίας χρυσού, σε βάρος των κατηγορουμένων στην «υπόθεση Ριχάρδου». Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ρίχνουν την αποκλειστική ευθύνη στη Δικαιοσύνη, με διαρροές κατέστησαν σαφές ότι η υπόθεση από την αρχή έως το τέλος βρισκόταν υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση εισαγγελέων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι εισαγγελείς και ανακρίτρια έδιναν συγχαρητήρια στους αστυνομικούς για τον άρτιο χειρισμό της υπόθεσης. Στην ίδια

κατεύθυνση, αστυνομικές πηγές σημείωναν ότι οι εισαγγελείς επόπτευαν βήμα- βήμα την αστυνομική επιχείρηση, σε βαθμό που αναβλήθηκε επέμβαση όταν έτσι έκρινε ο εισαγγελέας.
Πλέον, στη δικαιοσύνη γίνεται αγώνας δρόμου ώστε να περισωθεί το κατηγορητήριο, ενώ οι συνήγοροι των κατηγορούμενων αναμένεται να προσφύγουν στο στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών για την άρση της προσωρινής κράτησης των πελατών τους.

Η ανατροπή έγινε, όταν η ανακρίτρια κατά της διαφθοράς ζήτησε ενημέρωση από την ΑΑΔΕ ως προς το τι ισχύει ακριβώς για το αδίκημα της λαθρεμπορίας χρυσού. Μετά τις έγγραφες απαντήσεις της ΑΑΔΕ η ανακρίτρια ενημέρωσε την εισαγγελία πρωτοδικών, ζητώντας παράλληλα την άρση των ενταλμάτων της προσωρινής κράτησης των 8 κατηγορούμενων που είχαν κριθεί προφυλακιστέτοι. Το έφγγραφο της ανακρίτρια ανέφερε: «Κατόπιν προφορικού αιτήματός μας την Τρίτη 3/12/2018 προς την ΑΑΔΕ Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και ΕΦΚ Διεθνής Στρατηγικής Τελειωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων σχετικά με το ζήτημα αν οφείλονται δασμοί και φόροι κατά την εξαγωγή χρυσού προς τρίτη χώρα καθώς και αν η εν λόγω εξαγωγή στοιχειοθετεί λαθρεμπορία, διαβιβάστηκαν σε εμάς δύο εξερχόμενα έγγραφα της Διεύθυνσης Τελωνειακών Διαδικασιών και της Διεύθυνσης Δασμολογικών Θεμάτων αυθημερόν και περί ώρα 17:08 μέσω φαξ τα οποία απαντούν σχετικώς και σας προσκομίζω. »Κατόπιν των ανωτέρω προέκυψε ότι δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκαν οι προσωρινές κρατήσεις τους και για το λόγο τούτο παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εγγράφως αν συμφωνείτε στην άρση της προσωρινή κράτησής τους, σύμφωνα με το άρθρο 286 ΚΠΔ».

Η απάντηση της ΑΑΔΕ (υπουργείο Οικονομικών) περιλαμβάνει έγγραφα που αφορούν ανάλογες υποθέσεις το 2013 και 2015, σύμφωνα με τα οποία «ο χρυσός δεν υπόκειται κατά την εξαγωγή του ούτε σε δασμούς και φόρους ούτε σε οποιονδήποτε περιορισμό», καθώς και «η εξαγωγή χρυσού από τη χώρα μας χωρίς να τηρηθούν οι οριζόμενες από το νόμο διατυπώσεις δεν στοιχειοθετούν λαθρεμπορία αλλά απλή τελειωνιακή παράβαση του άρθρου 147 παρ5 το νόμου 2960/2001 και μόνο εφόσον πρόκειται για εμπορικό χρυσό».
Μετά από αυτή την εξέλιξη οι κατηγορούμενοι ανέμεναν την εντολή για να αφεθούν ελεύθεροι, πράγμα που δεν έγινε, καθώς ο εισαγγελέας δεν συναίνεσε στο αίτημα της ανακρίτριας. Πλέον, οι συνήγοροι των κατηγορουμένων αναμένεται να καταθέσουν προσφυγή στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών για την άρση της προσωρινής τους κράτησης.
Στην περίπτωση αυτή το αίτημα αποφυλάκισης θα κριθεί τις επόμενες μέρες από τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελική αρχή φέρεται να σταθμίζει διαφορετικά τα στοιχεία της υπόθεσης επικαλούμενη αντίθετες αποφάσεις σε υποθέσεις εξαγωγής χρυσού. Η διαφορετική αυτή προσέγγιση σύμφωνα με πηγές από το χώρο της Δικαιοσύνης αποτυπώνει τη νομική διάσταση απόψεων που έχει προκύψει για την υπόθεση αυτή. Στην κατεύθυνση αυτή θεωρείται πιθανή μια συμπληρωματική δικογραφία για τις φορολογικές παραβάσεις και εκ νέου κρίση των κατηγορουμένων ενώπιον της δικαιοσύνης, σε μια προσπάθεια να περισωθεί η υπόθεση για την οποία είχε σπεύσει να διατυπώσει κρίση από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα