COVID19 και η νοσηρότητα της ελληνικής θήρας

19:12 12/12/2020 - Πηγή: iHunt

Η θήρα είναι αρχέγονη δραστηριότητα που έχει σοβαρό ρόλο στη δημόσια ασφάλεια, στην ευεξία και ποιότητας ζωής χιλιάδων πολιτών, αλλά και στηρίζει την οικονομία της υπαίθρου. Το κυνήγι είναι ικανό να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ευκαιρίες για ανάπτυξη και συμβάλλει σημαντικά στη φύλαξη απομακρυσμένων περιοχών.

Παράλληλα αποτελεί δραστηριότητα όπου ο κάθε κυνηγός δρα κατά βάση σε απόσταση από άλλους συγκυνηγούς. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι στο ένα

τρίτο των κυνηγετικών εξορμήσεων ο κυνηγός δρα εντελώς μόνος, στο ένα τρίτο με πρόσωπα του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος και στο ένα τρίτο δρα σε ομάδες. Ακόμα και στις ομάδες, ο κάθε κυνηγός κινείται μόνος του κατά τη διεξαγωγή της θήρας και είναι σε αποστάσεις >50μ, π.χ. θήρα αγριόχοιρου, λαγού, μπεκάτσας.

Σε αυτήν καθ’ αυτήν τη δραστηριότητα οι κυνηγοί επιβάλλεται να μην πλησιάζουν ο ένας τον άλλο για να επιβλέπουν το χώρο, να αναζητούν το θήραμα και για ασφάλεια.

Επίσης, οι κυνηγοί του αγριόχοιρου και του λαγού που είναι τα περισσότερο ομαδικά κυνήγια δρουν τοπικά. Είναι κλειστές παρέες κυνηγών οι οποίοι κατοικούν κοντά και δραστηριοποιούνται σε μια ακτίνα που συνήθως δεν ξεπερνά τα 30χλμ από τον τόπο κατοικίας τους.

Αντίθετα, σε άλλες δραστηριότητες, όπως στη συγκομιδή της ελιάς οι συλλέκτες, προέρχονται συχνά από αστικά κέντρα που μεταβαίνουν στην επαρχία και αναγκάζονται στην πράξη να έρθουν πιο κοντά, όπως στο γέμισμα και φόρτωμα των τσουβαλιών. Επίσης, οι περιπατητές συναντώνται σε πολύ πιο κοντινές αποστάσεις σε σχέση με τους κυνηγούς.

Ωστόσο, ανάμεσα στις 30 χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα είναι η μοναδική που απαγόρευσε εντελώς τη θήρα, προκαλώντας έντονα το αίσθημα της αδικίας σε χιλιάδες κυνηγούς, αφού άλλες δραστηριότητες της υπαίθρου αφέθηκαν ανεπηρέαστες.

Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αν και ξεκίνησε νωρίτερα να δρα ο COVID, δεν λήφθηκε κάποιος ειδικός περιορισμός για τη θήρα. Ακολουθούν χώρες που απλά περιορίζουν τον αριθμό των κυνηγών ανά ομάδα, χώρες που περιορίζουν τη θήρα μόνο στις υψηλού κινδύνου περιοχές και τέλος, σε λίγες χώρες, η θήρα συνεχίζει μόνο για τα μεγάλα θηλαστικά και τα επιζήμια είδη (Πίνακας).

Το ότι οι ιθύνοντες δεν τα έλαβαν όλα αυτά υπόψη, και απαγόρευσαν παντελώς την κυνηγετική δραστηριότητα, και παρά τις αντιδράσεις και διευκρινήσεις, να συνεχίζουν την καθολική απαγόρευση και όχι την τακτική των επιμέρους ρυθμίσεων προφύλαξης, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα απλό γεγονός.

Ιστορικά, μπορεί να υποστηριχθεί ότι συνδυάζεται με τις κατά καιρούς ολοκληρωτικές αναστολές της Ρυθμιστικής Θήρας ή τις υπερβολικές απαγορεύσεις λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, όπως και άλλες αδυναμίες που δεν είναι του παρόντος.

Αυτά τα γεγονότα υποδεικνύουν σε σχέση με άλλα κράτη της Ευρώπης, ότι:

– Η διοίκηση και η πολιτική που ασκείται για τη θήρα στην Ελλάδα εδράζεται σε αδύναμα ή σαθρά θεμέλια τα οποία καθιστούν τη δραστηριότητα ευάλωτη. Αντίθετα, στην Κύπρο υπάρχει η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, ανάλογα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν στελεχωμένες υπηρεσίες, οι οποίες εξειδικεύονται στο αντικείμενο και ενσαρκώνουν την κρατική του υπόσταση και τη θεσμοθέτησή του.

– Το παρόν σύστημα και διαχείριση της θήρας δεν της επιτρέπουν να αναπτυχθεί οικονομικά ώστε να διεισδύσει και να εγκαθιδρυθεί περισσότερο στην κοινωνία και στο πολιτικό αστικό γίγνεσθαι. Άρα η δραστηριότητα δεν έχει εκείνους τους συμμάχους που φαίνεται ότι τελικά χρειάζεται.

Παρά τις φιλότιμες και πολλές προσπάθειες των κυνηγετικών οργανώσεων, αυτές θα πρέπει να ενισχυθούν και να πλαισιωθούν και από άλλους φορείς. Η προσβολή της θήρας από COVID ας αποτελέσει την αφορμή για αναθεώρηση και ανάπτυξη εκείνων των μηχανισμών που θα ενισχύσουν την ανοσία σε ανάλογες μελλοντικές νοσηρές πολιτικές αποφάσεις.

Του Δρος Χρήστου Σώκου

Πίνακας. Ειδικοί περιορισμοί για τη θήρα σε χώρες της Ευρώπης (πηγή FACE και διαδίκτυο).

Κράτος  Covid περιορισμοί για τη θήρα έως 24/11ΑυστρίακανέναςΒέλγιοκυνηγοί ≤4ΒουλγαρίακανέναςΒρετανίακανέναςΓαλλίαεπιτρέπεται μόνο για έλεγχο πληθυσμών, κυρίως αγριόχοιρο, ελάφι, κυνηγοί ≤30Γερμανίαεπιτρέπεται μόνο για μεγάλα θηλαστικά, κυνηγοί ≤10Ελλάδααπόλυτος περιορισμόςΕλβετίαπεριορισμοί σε κάποιες περιοχέςΕσθονίακανέναςΙρλανδίααπαγόρευση – επιτρέπεται όμως των επιζήμιωνΙσπανίακανέναςΙταλίααπαγορεύεται στις περιοχές που είναι στο κόκκινοΚροατίακανέναςΚύπροςκανέναςΛετονίακανέναςΛιθουανίακυνηγοί ≤5ΛουξεμβούργοκανέναςΜάλτακανέναςΟλλανδίακυνηγοί ≤4ΟυγγαρίακανέναςΠολωνίααπαγόρευση παγάναςΠορτογαλίααπαγορεύεται στις περιοχές που είναι στο κόκκινοΡουμανίακυνηγοί ≤10ΣερβίακανέναςΣλοβακίακανέναςΣλοβενίακανέναςΣουηδίακανέναςΤσεχίακανέναςΦινλανδίακυνηγοί ≤20

The post COVID19 και η νοσηρότητα της ελληνικής θήρας appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα