SOS από τα περιστατικά προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές σε Εορδαία και Βόιο

12:38 5/8/2023 - Πηγή: iHunt

Πληθαίνουν τα περιστατικά εμφάνισης αρκούδας κοντά σε ανθρώπους, σε κατοικημένες περιοχές, εντός οικισμών στο Νομό Κοζάνης. Ήδη από την καταγραφή των περιστατικών προσέγγισης ανθρώπου από αρκούδα εφέτος, η αριθμός των περιστατικών φέτος «δεν έχει προηγούμενο», κάτι που δείχνει ότι ο πληθυσμός των αρκούδων έχει αυξηθεί ραγδαία, γεγονός που οδηγεί τους αρμόδιους φορείς σε συζητήσεις προκειμένου να παρθούν μέτρα.

Για το σκοπό αυτό συνεδρίασε τον προηγούμενο μήνα η Συντονιστική Επιτροπή διαχείρισης κρίσεων για περιστατικά

προσέγγισης και αλληλεπίδρασης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές της ΠΕ Κοζάνης.

Ιδιαίτερο πρόβλημα παρατηρήθηκε στο Δήμο Βοϊου όπου εμφανίστηκαν αρκούδες εντός οικισμών (Τσοτύλι, Ασπρούλα, Πελεκάνος) καθώς και στο Δήμο Εορδαίας (Εμπόριο, Μηλοχώρι, Φούφα, Αναρράχη).

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, επί ένα μήνα μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου σημειώθηκαν σε Εορδαία και Βόιο πολλά συμβάντα με αρκούδες που έκαναν ζημιές σε κοτέτσια, έφαγαν ζώα (κότες, χήνες), αλλά και μεγαλύτερα ζώα όπως πρόβατα, αλλά και μελίσσια, ενώ έγιναν αρκετές ζημιές σε δεντροκαλλιέργειες. Όλα αυτά τα συμβάντα έγιναν από διαφορετικά ζώα, γεγονός που θορυβεί τις αρχές.

Μιλώντας με τον διευθυντή δασών Κοζάνης Δημήτρη Τσίμπλινα για το θέμα, ο ίδιος τόνισε αρχικά πως η αρκούδα είναι προστατευόμενο είδος, αλλά μπροστά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των κατοίκων, θα πρέπει να παρθούν μέτρα, προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση. Ενεργό ρόλο έχουν και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις (ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και Καλλιστώ), ενώ ο ρόλος της Δασικής Υπηρεσίας είναι αφενός οι περιπολίες και αφετέρου η ενημέρωση του κόσμου για το πώς θα πρέπει να φέρονται και τι να αποφεύγουν.

Μάλιστα πρόσφατα σε περιοχή της Δ. Μακεδονίας εθεάθη αρκούδα σε σημείο με κόσμο, όχι σε μεταμεσονύχτιες ώρες, όπου στο δρόμο θα μπορούσαν να έπαιζαν παιδιά. Παρότι η αρκούδα δύσκολα επιτίθεται, αν βρεθεί κάποιος στο δρόμο της μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Στα μέτρα πρόληψης είναι αφενός μια λύση οι περιπολίες, σημειώνει ο ίδιος, αλλά και όπλα κρότου – λάμψης που μπορούν να τις απωθήσουν, ενώ πολύ καλά αποτελέσματα είχε ένας συναγερμός που έχει εγκαταστήσει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ με φωτοκύτταρο, που δρα αποτρεπτικά στην προσέγγιση του μεγαλόσωμου ζώου.

Ερωτηθείς σχετικά με τι μέτρα μπορεί να πάρει κανείς για να προστατευθεί, ο κ. Τσίμπλινας απάντησε πως αν λχ κάποιος είναι μελισσοκόμος, χρειάζεται ηλεκτροφόρα περίφραξη, μάλιστα μια από τις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι είναι η πολιτεία να επιδοτήσει την ηλεκτροφόρα περίφραξη.

Επίσης, εξαιρετικά σημαντικό είναι να γίνει καταμέτρηση του πληθυσμού της αρκούδας, τονίζει ο κ. Τσίμπλινας. Στην τελευταία καταμέτρηση το 2011 είχαν καταμετρηθεί σε όλη την Ελλάδα 350 με 400 αρκούδες, αριθμός που σήμερα εκτιμάται ότι είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.

Στο τραπέζι των προτάσεων είναι ο έλεγχος του πληθυσμού της αρκούδας και η λήψη μέτρων διαχείρισης, καθώς και υιοθέτηση καλών πρακτικών από το εξωτερικό, όπως η θανάτωση επικίνδυνων ζώων που γίνεται στη Βουλγαρία:

Τα προτεινόμενα μέτρα της Επιτροπής είναι τα εξής:

Καταμέτρηση του πληθυσμού των αρκούδων πανελλαδικά (ανά Περιφέρεια) σύμφωνα με τις διεθνέίς πρακτικές, ώστε να αποτιμηθεί η κατάσταση.Δημιουργία αποτρεπτικού περιβάλλοντος για την αρκούδα με την τακτικότερη αποκομιδή των κάδων απορριμμάτων και την αποφυγή τοποθέτησης τροφής σε ανοιχτά σημεία (για αδέσποτα σκυλιά, γάτες κ.α.).Ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού με διάφορα μέσα (έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, τηλεόραση, φυλλάδια, σεμινάρια κ.α) για διάφορα μέτρα πρόληψης και την αποτροπή προσέγγισης του ζώου προς αποφυγή ατυχήματος.Προμήθεια των κατοίκων που πλήττονται με αποτρεπτικά μέσα και συσκευές ώστε να απωθήσουν τα ζώα. Η χρήση τους σε περιστατικά εμφάνισης αρκούδων εντός οικισμών είχε θετικά αποτελέσματα.Επιδότηση της ηλεκτροφόρας περίφραξης των κατοίκων που ζημιώνεται το ζωικό και φυτικό τους κεφάλαιο από επιθέσεις αρκούδων. Η εγκατάσταση ηλεκτροφόρας περίφραξης έχει πολύ υψηλό κόστος και σε μεγάλες καλλιέργειες (π.χ καλαμπόκια) είναι ασύμφορη.Με τη συνδρομή των Δήμων να γίνεται η συλλογή καρπών από εγκαταλλειμένα σπίτια.Συνεργασία των Ο.Α.Ε. με τα συνεργεία επιφυλακής των Δασικών Υπηρεσιών αλλά και με την Αστυνομική Διεύθυνση. Ο χρόνος λήξης των συνεργείων επιφυλακής των Δασικών Υπηρεσιών που είναι στις 22.00 να παραταθεί έως τις 24.00.Σύσταση εθελοντικών συνεργεία επιφυλακής των Τοπικών Κοινοτήτων που παρατηρούνται προβλήματα με σκοπό την προστασία των κατοίκων και την αποτροπή προσέγγισης του ζώου προς αποφυγή ατυχήματος.Διερεύνηση της δυνατότητας επίσκεψης των μελών της κεντρικής Επιτροπής στην Π.Ε Κοζάνης και συγκεκριμένα στις περιοχές που υπάρχουν περιστατικά εμφάνισης αρκούδων, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος.Υιοθέτηση καλών πρακτικών για την αντιμετώπιση επικίνδυνων αρκούδων με προβληματική συμπεριφορά. Στη Βουλγαρία σε τέτοιες περιπτώσεις ύστερα από συνεχής παρακολούθηση και εισήγηση της Δασικής Υπηρεσίας το ζώο επικηρύσσεται.

Πηγή :https://e-ptolemeos.gr/

The post SOS από τα περιστατικά προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές σε Εορδαία και Βόιο appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα
SOS, Εορδαία, Βόιο,SOS, eordaia, voio