Αγωνόσκυλα Vs Κυνηγόσκυλα

04:35 10/4/2025 - Πηγή: iHunt

Είναι διαπιστωμένο κάθε ¨νεκρή¨ κυνηγετικά περίοδο να αρχίζει μια ατέρμονη συζήτηση «σαλαμούρα», όπως την αποκαλούν πολλοί, που έχει να κάνει με την ¨αντιπαράθεση¨ μεταξύ του αγωνιστικού και κυνηγετικού σκύλου. Βλέπετε είναι και η περίοδος που βρίσκονται στο φόρτε τους οι ανοιξιάτικες αγωνιστικές εκδηλώσεις , που δεν μπορούν να αφήσουν αμέτοχο κανέναν και ειδικότερα τους «ειδικούς» των social media. Τελικά όμως τι είναι το αγωνόσκυλο και τι το κυνηγόσκυλο? Ποιες είναι οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές τους;

Αγωνόσκυλο λοιπόν είναι

ένα άριστο κυνηγόσκυλο που έχει επιπλέον την ευλογία της ποιότητας της φυλής , ως προς τον τρόπο εργασίας και την ψυχική αντοχή στην απαιτητική εκπαίδευση που χρειάζεται. Και λέμε άριστο κυνηγόσκυλο γιατί πρέπει τη μοναδική ευκαιρία που θα του δοθεί στον αγώνα να την μετουσιώσει σε ¨γκόλ¨.

Αγωνόσκυλα Vs Κυνηγόσκυλα

Το αγωνόσκυλο μέσα στον περιορισμένο χρόνο του εικοσάλεπτου που συνήθως καλείται να τρέξει έχει να επιλύσει και να αντιμετωπίσει πάμπολλα προβλήματα. Από το να μη του πάρει κεφάλι ο συνδιαγωνιζόμενος σκύλος, να έχει κέντρο έρευνας τον κυναγωγό του και να συνεργάζεται και να προσαρμόζεται στα χειροσίνιαλα και τις εντολές του, να μη βγεί εκτός ελέγχου από την πίεση του ανταγωνισμού, να κόψει το λασέ του, να μη χάσει τη συγκεντρωσή του καθόλου και γυρίσει ανάποδα το λασέ, να έχει καθαρό μυαλό να ¨διαβάσει¨ το τερρέν και να εντάξει στην έρευνά του τα ¨πονηρά¨ σημεία που πιθανόν να κρύβεται το θήραμα, να βρεί πρώτος το θήραμα από τον αντίπαλο του, να διαχειριστεί τις οποιεσδήποτε αναθυμιάσεις με το στυλ που προστάζει η φυλή, και να ξεκαθαρίσει με ταχύτατη κρίση και σκέψη ή να οδηγηθεί σε ανέβασμα και φέρμα ή στράπο αν βρεθεί κοντά, να είναι πάντα τοποθετημένος στον αέρα ώστε να μη φάει την ¨ήττα¨ από το θήραμα, να έχει το νού του και στον συνδιαγωνιζόμενο σκύλο να συναινέσει αν βρεθεί πίσω από αυτόν, σε αυτό το αέναο παιχνίδι ανταγωνισμού και συνεργασίας συγχρόνως, να είναι αποφασιστικός και ξεκάθαρος στη φέρμα και το ποντάρισμα του ώστε να πάρει το πόντο στον υψηλότερο βαθμό, να καθίσει ¨κλαρίνο¨ στο ξεπέταγμα και στο πυροβολισμό αντιβαίνοντας στην ίδια τη φύση του και όλα αυτά και άλλα πολλά καλπάζοντας με συνεχή ρυθμό και εξωφρενική ταχύτητα συνήθως ακροβατώντας οριακά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Με ένα σπουδαίο πόντο να τον απογειώνει και να τον δικαιώνει και με μία στιγμιαία ¨κουτούλα¨ να τον αποκλείει και να τον καταρρακώνει. Ένα τούρνο είκοσι λεπτών που φαντάζει αιώνας και ψυχικά , πνευματικά και σωματικά να ισοδυναμεί με ένα πολύωρο κυνήγι. Και όλα αυτά ζώντας τη ζωή του μονομάχου της αρένας, μέσα στο ¨καμιόνι¨ του εκπαιδευτή-κυναγωγού του και με συνεχή προπόνηση και τούρνο στο κρύο, στο χιόνι, στο πάγο, στη ζέστη, για ένα εικοσάλεπτο κρίσης, και συνήθως έχουν πολύ ισχυρό χαρακτήρα.

Από την άλλη μεριά το απλό κυνηγόσκυλο καλείται να διαχειριστεί πολύωρα κυνήγια κι αυτό με πολυποίκιλες εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες, που οφείλει να ¨βρίσκει¨ και να είναι αποτελεσματικό όσο γίνεται περισσότερο. Η διαφορά με το αγωνόσκυλο έγκειται ότι κυνηγάει με σαφώς πολύ μικρότερες ταχύτητες δίχως να ακροβατεί και να ρισκάρει όπως το αγωνόσκυλο και πολλές φορές ειδικά τώρα με τη χρήση του Gps να λειτουργεί περισσότερο ανεξάρτητο από πλευράς συνεργασίας και μεθόδου με τον κυνηγό.

Βέβαια υπάρχει μια μεγάλη μερίδα κυνηγών , ίσως η μεγαλύτερη που θέλει το κυνηγόσκυλό του απλά να βρίσκει χωρίς να τον ενδιαφέρει ο τρόπος που εργάζεται ο σκύλος του, αν είναι σύμφωνος με τη φυλή του, όπως και υπάρχει και μια μικρότερη μερίδα κυνόφιλων-κυνηγών που θέλει ο σκύλος του να βρίσκει αφενός, αλλά αφετέρου να εργάζεται όσο γίνεται κοντύτερα στο στάνταρ της φυλής. Το ερώτημα που μπαίνει τώρα είναι, ένα αγωνόσκυλο μπορεί να γίνει μετά ο τέλος της καριέρας του ένα εξαίρετο κυνηγόσκυλο; Αλλά και αντίστροφα ένα εξαίρετο κυνηγόσκυλο μπορεί κάποια στιγμή αν το θελήσουμε να κάνει αγωνιστική καριέρα;

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι σαφώς και μπορεί, αρκεί να του δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής στα νέα του καθήκοντα, το δε βιβλιάριο εργασίας του με το πλήθος και την κατάταξη των αποτελεσμάτων του, είναι ένας σημαντικός δείκτης της κυνηγετικής νοημοσύνης και αποτελεσματικότητάς του . Σ

το δεύτερο ερώτημα η απάντηση είναι αν ο σκύλος μας έχει υψηλά το ποιοτικό κομμάτι της φυλής του και αντέξει ο χαρακτήρας του την απαιτητική εκπαίδευση που χρειάζονται οι αγώνες και μπορεί να προσαρμοστεί στον στρεσιογόνο ανταγωνισμό του αγώνα, ναι φυσικά και μπορεί.

Συνήθως αυτοί οι σκύλοι της δεύτερης κατηγορίας προέρχονται γενεαλογικά από σκύλους αγώνων κι βρίσκονται σε κυνηγούς που ασχολούνται με την οργανωμένη κυνοφιλία ή κινούνται στο χώρο πέριξ αυτής.

Σπήλιος Καρμίρης για το iHunt.

Το άρθρο Αγωνόσκυλα Vs Κυνηγόσκυλα εμφανίστηκε πρώτα στο iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα