Αξιοποίηση της δασικής βιομάζας

10:39 29/7/2023 - Πηγή: iHunt

Ενα νέο μοντέλο για την απομάκρυνση της βιομάζας από τα δάση της νότιας Ελλάδας επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το πλαίσιο θα περιλαμβάνει οικονομικά κίνητρα προς συνεταιρισμούς, εταιρείες και άλλους ενδιαφερόμενους, ώστε να δημιουργηθεί μια αγορά για τη βιομάζα (πέραν της ξυλείας) που σε βάθος χρόνου θα κάνει τις εργασίες αυτές αυτοχρη-ματοδοτούμενες.

Τις σχετικές εξαγγελίες έκανε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3. «Μας λένε ότι υπάρχει υπερβάλλουσα

καύσιμη ύλη και ανάγκη καθαρισμού και συντήρησης δασικών δρόμων και διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών», ανέφερε. «Υπάρχει και ανάγκη να “μοντελοποιήσουμε” με κάποιο τρόπο τον κίνδυνο των μεγάλων πυρκαγιών, που μπορούν να συμβούν και τι μπορούμε να κάνουμε για να χαράξουμε στρατηγικές γραμμές άμυνας. Τι χρειάζεται να γίνει; Κατ’ αρχάς, πρέπει η βιομάζα που θα βγει από τα δάση, η υπερβάλλουσα –διότι κάποια πρέπει να γυρνάει πάντα μέσα στο δάσος για να υπάρχει η αειφορία– να αξιοποιείται οικονομικά, κυρίως και κατά προτεραιότητα σε ξύλο και μετά σε βιοκαύσιμα, βιοαέριο ή και παραγωγή ενέργειας».

Πιθανή σύνδεση αδειών υλοτομίας στα παραγωγικά δάση της βόρειας Ελλάδας με τον καθαρισμό στον Νότο.

Ο κ. Σκυλακάκης προανήγγειλε ένα πλέγμα οικονομικών κινήτρων, το οποίο θα ανακοινωθεί το φθινόπωρο. «Εχει πολύ μεγάλη σημασία τα κίνητρα αυτά να οδηγήσουν σε πραγματικό αποτέλεσμα. Οπότε θέλει σωστό σχεδιασμό, αλλά το φθινόπωρο θα μπορούμε να παρουσιάσουμε ένα βασικό πλαίσιο, με το οποίο να δοθούν πραγματικά κίνητρα για την πρόληψη στο δάσος». Μια ιδέα την οποία αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται το υπουργείο είναι να συνδέσει τις άδειες υλοτομίας στα παραγωγικά δάση της βόρειας Ελλάδας με τον καθαρισμό δασών στον Νότο, σε δάση που δεν προσφέρονται για τον σκοπό αυτό και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς. «Ενα κίνητρο θα μπορούσε να είναι ότι, όταν βγαίνει η βιομάζα από ένα παραγωγικό δάσος, π.χ. του Βορρά και αξιοποιείται, ταυτόχρονα, να υπάρχει μια υποχρέωση σε ένα άλλο μη παραγωγικό δάσος στον Νότο να γίνεται καθαρισμός», κατέληξε ο κ. Σκυλακάκης.

Στροφή στην επιδότηση

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως όταν ξεκίνησε, το πρόγραμμα καθαρισμών Antinero είχε μια ανάλογη φιλοδοξία, η οποία, όπως φαίνεται, δεν ευοδώθηκε. «Στόχος του προγράμματος είναι να στρέψουμε τους εργολάβους πρασίνου στην αξιοποίηση της καύσιμης ύλης, δηλαδή να δημιουργήσουμε μια νέα αγορά αυτοχρηματοδότησης των καθαρισμών. Γι’ αυτό και η υποβολή πρότασης αξιοποίησης της καύσιμης ύλης ήταν όρος στην επιλογή αναδόχων», ανέφερε στην «Κ» τον Μάρτιο του 2022 ο τότε υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς. Με δεδομένο ότι η μελλοντική αυτοχρηματοδότηση των εργασιών απέτυχε, το υπουργείο στρέφεται τώρα στην επιδότηση, μοντέλο που ακολουθείται ήδη στην Πορτογαλία σε τοπική κλίμακα (με δικαιού-χους τοπικούς φορείς).

Γιώργος Λιάλιος – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

The post Αξιοποίηση της δασικής βιομάζας appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα