Γιατί οι γκρίζοι λύκοι αλλάζουν χρώμα και γίνονται μαύροι
Μελέτη αποκαλύπτει πως ο λόγος που αλλάζουν χρώμα τα είδη ενδέχεται να προκύπτει από τον τρόπο που βρίσκουν για να επιβιώνουν θανατηφόρων ιών.
Για την ακρίβεια, είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο μέλος. Υπάρχει σε εκτεταμένες περιοχές του Βορείου ημισφαιρίου και η επιστημονική ονομασία είναι Canis (Κύων) lupus. Περιλαμβάνει έως 40 υποείδη.
Θα έλεγε κανείς πως η ερώτηση “τι χρώμα είναι το τρίχωμα του γκρίζου λύκου” είναι ανάλογη του “αν κάνει νιάου νιάου η γάτα στα κεραμίδια”. Δεν είναι.
Επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι όσο πιο νότια πάει κάποιος στη βορειοαμερικανική ήπειρο,
Διεθνής ομάδα με επικεφαλής την οικολόγο Sarah Cubaynes του Πανεπιστημίου του Μονπελιέ στη Γαλλία, διαπίστωσε ότι ο -συχνά θανατηφόρος- ιός λοιμώδους σκύλου οδήγησε στην ‘παραγωγή’ μεγαλύτερου αριθμού λύκων με μαύρο τρίχωμα.
“Στα περισσότερα μέρη του κόσμου οι μαύροι λύκοι απουσιάζουν ή είναι πολύ σπάνιοι, ωστόσο στη Βόρεια Αμερική είναι συνηθισμένοι σε ορισμένες περιοχές και απουσιάζουν σε άλλες”, εξήγησε ο βιολόγος Tim Coulson από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Πρόσθεσε πως “τώρα υπάρχει η εξήγηση που έλειπε χρόνια. Βασίζεται σε έρευνες λύκων σε όλη τη Βόρεια Αμερική και μοντελοποίηση με κίνητρο τα εξαιρετικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από συν-συγγραφείς που εργάζονται στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone”.
Όπως διευκρινίζεται, η εξελικτική πίεση συχνά οδηγεί σε μερικές περίεργες συνέπειες, ειδικά όταν πρόκειται για κάποια ασθένεια.
Μερικά μέλη του όποιου είδους είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν, με βάση την παρουσία γονιδίων που αυξάνουν την αντίσταση σε αυτή την ασθένεια.
Στη συνέχεια, οι επιζώντες παράγουν απογόνους με αυτές τις γενετικές παραλλαγές και έτσι το γενετικό προφίλ ενός πληθυσμού αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.
Το μαύρο χρώμα στο τρίχωμα των γκρίζων λύκων αφορά μετάλλαξη στο γονίδιο που ορίζει το χρώμα και προκλήθηκε από σκύλους, πριν περάσει στους λύκους.
Το μαύρο χρώμα στο τρίχωμα των γκρίζων λύκων αφορά μετάλλαξη στο γονίδιο που ορίζει το χρώμα και προκλήθηκε από σκύλους, πριν περάσει στους λύκους. GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Στη λίστα με τις σχετικές αλλαγές ανήκουν και οι άνθρωποι
Οι γενετικές διαμορφώσεις που προσδίδουν αντίσταση, ωστόσο, δεν έχουν πάντα μόνο μία λειτουργία.
Όπως έγινε γνωστό πρόσφατα, γενετικές παραλλαγές που προσέφεραν αντίσταση κατά της Μαύρης Πανώλης αύξησαν επίσης την ευαισθησία σε αυτοάνοσες διαταραχές -όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα-, πράγμα που σημαίνει ότι βλέπουμε τις επιπτώσεις αιώνες αργότερα.
Στην περίπτωση των γκρίζων λύκων, το χρώμα του τριχώματος καθορίζεται από ένα γονίδιο που ονομάζεται CPD103. Αυτό έκανε ιστορικά γκρι το τρίχωμα. Μια μετάλλαξη που εμφανίστηκε σε σκύλους και πέρασε στους λύκους, δημιούργησε το μαύρο τρίχωμα.
Διαπιστώθηκε ότι οι μαύροι λύκοι ήταν πιο συνηθισμένοι στις περιοχές που είχαν εμφανιστεί επιδημίες, καθώς και ότι η περιοχή του DNA που βρίσκεται το γονίδιο CPD103 να εμπλέκεται και στην κωδικοποίηση μιας πρωτεΐνης που προστατεύει από λοιμώξεις των πνευμόνων, όπως η λοιμώξεις του σκύλου.
Αυτό σημαίνει ότι εφόσον οι λύκοι με μαύρο τρίχωμα είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν από την ασθένεια, θα αναπαραχθούν και θα περάσουν την παραλλαγή CPD103 στα κουτάβια τους.
Στη μελέτη έγινε γνωστό και πως οι λύκοι που επιλέγουν συντρόφους με το αντίθετο χρώμα έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στην αναπαραγωγή, όπως και ότι οι απόγονοί τους επιβιώνουν του θανατηφόρου ιού.
Όλο αυτό ‘ισχύει’ σε περιοχές που έχουν εμφανίσει κρούσματα ασθένειας σκύλου. Σύμφωνα με τη μαθηματική μοντελοποίηση της ομάδας, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της επιλογής ενός αντίθετου χρώματος συντρόφου εξαφανίζεται εάν η ασθένεια του σκύλου δεν αποτελεί πρόβλημα.
Η έρευνα όχι μόνο δίνει έναν συναρπαστικό λόγο για τον μεγαλύτερο επιπολασμό των μαύρων λύκων σε ορισμένες περιοχές, αλλά προσφέρει επίσης ένα εργαλείο για τη μελέτη ιστορικών εστιών λοιμώδους σκύλου, καθώς και αντοχής σε ασθένειες.
Τα ευρήματα ενδεχομένως να αφορούν και άλλα είδη
Η ομάδα σημειώνει ότι τα αποτελέσματα είναι πιθανό να ισχύουν για ένα ευρύ φάσμα ειδών -εντόμων,, θηλαστικών, αμφιβίων, ερπετών και πτηνών-, των οποίων η χρωματική διακύμανση ενδέχεται να συσχετίζεται με αντοχή στις ασθένειες.
Αυτός ο χρωματισμός μπορεί να λειτουργήσει ως σήμα για να βοηθήσει τα ζώα να επιλέξουν συντρόφους που θα δώσουν στους απογόνους τους ένα πλεονέκτημα επιβίωσης.
Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν πως “όταν ο χρωματισμός καθορίζεται γενετικά και η αντοχή στις ασθένειες είναι κληρονομική και σχετίζεται με τον χρωματισμό, η προτίμηση για ένα σύντροφο συγκεκριμένου χρώματος θα ενισχύσει τη φυσική κατάσταση, μεγιστοποιώντας τις πιθανότητες παραγωγής ανθεκτικών απογόνων σε περιβάλλοντα με αρκετά συχνά και αρκετά παθογόνα.
Είναι πιθανό να έχουμε υποτιμήσει σημαντικά τον ρόλο των παθογόνων παραγόντων στη δημιουργία της ποικιλίας των μορφολογικών και συμπεριφορικών χαρακτηριστικών που παρατηρούνται στη φύση”.
Πηγή :https://www.news247.gr/
The post Γιατί οι γκρίζοι λύκοι αλλάζουν χρώμα και γίνονται μαύροι appeared first on iHunt.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Αναβαθμισμένο απολυτήριο ΓΕΛ : Με 4,5 Μαθηματικά, 7,5 Πληροφορική και 6,6 Οικονομία ο μαθητής απολύεται με βαθμό 11,7
- Το τέλος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Μυστικό αίτημα για την κηδεία του, τι απάντησε η κυβέρνηση
- Τα δάκρυα της Μίρκας Παπακωνσταντίνου για την αδελφή της: Ήταν μια πανέμορφη, ζωντανή κοπέλα, εγώ την ζήλευα
- ΧΑΟΣ με την ΕΥΔΑΠ! ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ έχει μείνει η ...μισή Αθήνα
- Άννα Ευθυμίου: Νέα απάντηση στον Παύλο Πολάκη για τις αμοιβές της από τον ΕΦΚΑ
- «Τι να κάνω με τα βιβλία που δεν χρειάζομαι πια»; – Υπέροχες ιδέες για να τα αξιοποιήσεις στο μέγιστο όταν τα ράφια του σπιτιού σου δεν είναι πλέον αρκετά
- Προς σχίσμα στην Κύπρο! Ο Μόρφου κήρυξε …!!!
- Ψωρίαση: Σχεδόν το 10% των ασθενών έχουν υψηλό κίνδυνο για ηπατική ίνωση
- Η δυσαρέσκεια του μαξίμου για την εχαε θα οδηγήσει σε παραιτήσεις
- Άργος: Ανήλικοι έκλεψαν πορτοφόλι και έκαναν αγορές με τις κάρτες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iHunt
- Τελευταία Νέα iHunt
- Γιατί οι γκρίζοι λύκοι αλλάζουν χρώμα και γίνονται μαύροι
- Αγρίνιο: Επιχείρηση διάσωσης για εγκλωβισμένο κυνηγό
- Θαλασσολιμόζα κατέρριψε ρεκόρ Γκίνες πετώντας από την Αλάσκα στην Αυστραλία χωρίς στάση
- Αγιασμός των υδάτων στο Δέλτα του Έβρου…VIDEOS
- Δυο πόιντερ απέναντι σε μια μπεκάτσα στα Τρίκαλα…VIDEO
- Ερευνητές αποκρυπτογράφησαν σεληνιακό ημερολόγιο κυνηγών της Εποχής των Παγετώνων
- Κ.Σ. Μυτιλήνης : Σπορά με σιτάρι και βρόμη
- Αυξάνεται ο πληθυσμός των λύκων στην Ελλάδα και κατεβαίνουν σε κατοικημένες περιοχές…VIDEO
- Καιρός: Θεοφάνια με ανοιξιάτικες θερμοκρασίες – Πότε έρχονται βροχές
- Κ.Σ. Αλμυρού : Προσφορά κρέατος θηραμάτων σε ενορίες της περιοχής
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Άγιος Καρτέριος Ο ιερομάρτυρας: Υπέμεινε νικηφόρα εφαρμόζοντας… «τίς υμάς χωρίσει από του Χριστού; θλίψις ή κίνδυνος ή μάχαιρα;»
- ΑΕΚ – Παναθηναϊκός Live: Ένταση και δακρυγόνα έξω από την OPAP Arena
- Ο Απόστολος Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023 – Γιορτή Αγίου Ευστρατίου
- ΕΜΥ Καιρός – Έκτακτο δελτίο: Πρόγνωση αύριο 9 Ιανουαρίου – Συντάξεις Φεβρουαρίου
- Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας σε Πρωτάτο και στην Ι.Μ. Ιβήρων (ΦΩΤΟ)
- Αναβαθμισμένο απολυτήριο ΓΕΛ : Με 4,5 Μαθηματικά, 7,5 Πληροφορική και 6,6 Οικονομία ο μαθητής απολύεται με βαθμό 11,7
- Νέα διάταξη για τη μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων από τις Περιφέρειες
- Κυριακή μετά την εορτή των Θεοφανείων στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Χρυσοκάστρου Παγγαίου