Η μεγάλη μπίζνα με τα αμπελοπούλια

14:45 28/3/2024 - Πηγή: iHunt
Η μεγάλη μπίζνα με τα αμπελοπούλια

Ό,τι είναι απαγορευμένο ελκύει και έτσι τα τελευταία χρόνια στήθηκε μια παράνομη βιομηχανία εξόντωσης αυτών των πουλιών επιφέροντας τεράστια κέρδη στους επιτήδειους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : ΚΥΠΡΟΣ : Βαριά καμπάνα σε λαθροθήρες αμπελοπουλιών

Στη μαύρη αγορά στοιχίζουν περί τα 90 ευρώ η δωδεκάδα. Αλλά μόνον στη μαύρη αγορά. Είναι μικρά πουλιά αποδημητικά (πιο μικρά από τους σπουργίτες), αποκαλούνται αμπελοπούλια και το κυνήγι τους είναι αυστηρά απαγορευμένο.

Οταν όμως επισκέπτεται κανείς μια παραδοσιακή κυπριακή ταβέρνα, μη νομίσετε ότι το πιο εκλεκτό έδεσμα

είναι οι σεφταλιές ή το κρασάτο χοιρινό (η λούντζα) ή το μπόσικο χωριάτικο λουκάνικο από τα χωριά της οροσειράς του Τροόδους. Για τους γνωρίζοντες είναι τα απαγορευμένα… αμπελοπούλια, που τα τρώνε, κρατώντας τα από το ράμφος τους, με μεγάλη ευχαρίστηση…

Καταδικάζει ο Κάρολος

Ακόμα και ο Βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε πριν από λίγα χρόνια στο θέμα αυτό και σε μια ασυνήθιστη για το βρετανικό βασιλικό πρωτόκολλο κίνηση απέστειλε τις προάλλες επιστολή στον τότε πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, ζητώντας του να σταματήσει η παράνομη παγίδευση των πτηνών αυτών εντός των βρετανικών βάσεων Δεκελείας.

Με την επιστολή του καταδικάζει το φαινόμενο και αναφερόμενος στους παράνομους λαθροθήρες κάνει λόγο για σοβαρούς οργανωμένους εγκληματίες. Αναφέρει μάλιστα ότι ο αριθμός των δικτύων στα οποία πιάνονται τα πουλιά έχει αυξηθεί κατά 180% από το 2012 στο έδαφος των βρετανικών βάσεων.

Drones στη μάχη κατά της λαθροθηρίας

Στις βρετανικές βάσεις της Κύπρου που θεωρούνται βρετανικό έδαφος μόλις προχθές δημιούργησαν οι Βρετανοί ομάδες κρούσεις τους με στρατιώτες προκειμένου να πατάξουν τη λαθροθηρία αμπελοπουλιών και τζίκλων στην περιοχή Δεκέλειας, ενώ ετοιμάζονται να ρίξουν στη… μάχη μέχρι και drones.

Οι Βρετανοί ανακοίνωσαν πως πλέον έχουν στη διάθεσή τους περισσότερους πόρους από ποτέ για καταπολέμηση της λαθροθηρίας και πως μέλη της Ομάδας Κοινοτικής Δράσης (CAT) στις καθημερινές τους επιχειρήσεις από τον Αύγουστο ενισχύθηκαν με 10 στρατιωτικούς.

Και οι Τουρκοκύπριοι στη μεγάλη μπίζνα

Στη μεγάλη μπίζνα με τα Αμπελοπούλια μπήκαν παρανόμως και Τουρκοκύπριοι. Δεν ήταν λίγοι που συνελήφθησαν από την Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων με δωδεκάδες αμπελοπούλια.

Η παράνομη βιομηχανία και τα τεράστια κέρδη

Αλλά, συμβαίνει πάντα. Ό,τι είναι απαγορευμένο ελκύει και έτσι τα τελευταία χρόνια στήθηκε μια παράνομη βιομηχανία εξόντωσης αυτών των πουλιών επιφέροντας τεράστια κέρδη στους επιτήδειους. Οχι μόνο σφαγιάζουν εκατοντάδες χιλιάδες πουλιά τον χρόνο, αλλά τα πουλάνε σε εξωφρενικές τιμές προσκομίζοντας αφορολόγητα κέρδη.

Με απόλυτη εχεμύθεια

Υπήρξαν στο πρόσφατο παρελθόν ταβέρνες στην Κύπρο που πουλάνε αμπελοπούλια και θύμιζαν την εικόνα της… ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ. Ολα γίνονται με μυστικότητα και αν ο ταβερνιάρης δεν σε γνώριζε δεν υπάρχει περίπτωση να σε σερβίρει. Υπήρχε ο φόβος του νόμου, της σύλληψης, του προστίμου.

Συνήθως τα σέρβιραν ως ξιδάτα (τουρσί) σε βαζάκια και όσοι τα επιθυμούσαν ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν αρκετά χρήματα, χωρίς τύψεις για τη σφαγή τους, προκειμένου να απολαύσουν αυτόν τον απαγορευμένο μεζέ. Τα αμπελοπούλια είναι τόσο μικρά, που όσα κι αν φας δεν χορταίνεις. Τα συνοδεύουν κυρίως με την κυπριακή ζιβανία (το κυπριακό φημισμένο ρακί).

Από την αποδημία στο πιάτο

Κάθε χρόνο εκατομμύρια πουλιά κατά την αποδημία τους προς την Αφρική έχουν ως ενδιάμεσο σταθμό την Κύπρο. Για τα περισσότερα απ’ αυτά η Κύπρος είναι ο τελευταίος τους σταθμός. Θα αντιμετωπίσουν τις ξυλόβεργες (ή ξόβεργες) των επιτηδείων και θα καταλήξουν στα πιάτα διαφόρων μερακλήδων του είδους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρακτική της παγίδευσης των πουλιών αυτών ήταν ευρέως διαδεδομένη εδώ και δεκαετίες στο νησί. Οικολογικές οργανώσεις όμως ξεσηκώθηκαν και πέτυχαν την απαγόρευση του κυνηγιού του. Ωστόσο παρά την απαγόρευση η σφαγή συνεχίζεται γιατί η τιμή του αμπελοπουλιού εκτινάχθηκε στα ύψη.

Το κόλπο είναι παλιό και επιτυχημένο. Σε ιδιόκτητες εκτάσεις, σε κήπους ακόμη και μέσα σε χωριά (όπου κυριαρχεί ο νόμος της σιωπής), στήνονται οι ξυλόβεργες, ως και δίχτυα. Για να προσελκύσουν τα πουλιά, χρησιμοποιούνται δυνατά ηχητικά σήματα και φακοί κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα αποπροσανατολίζουν και τα ρίχνουν στις παγίδες. Εκεί παραμένουν κρεμασμένα ανάποδα ή εγκλωβισμένα στα δίχτυα για ώρες ώσπου να πεθάνουν από εξάντληση, αφυδάτωση και κατόπιν να καταλήξουν σε ταβέρνες ή σε σπίτια πλουσίων έναντι αδρού ανταλλάγματος.

Τεράστια η οικολογική καταστροφή

Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια. Σύμφωνα με τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου, έχουν καταγραφεί 152 διαφορετικά είδη πτηνών παγιδευμένα σε δίχτυα και ξόβεργες, εκ των οποίων τα 78 θεωρούνται απειλούμενα από διάφορες οδηγίες της ΕΕ «περί διατηρήσεως των άγριων πτηνών».

Υπολογίζεται πως σε ετήσια βάση ο συνολικός τζίρος αυτής της παράνομης μπίζνας ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ, με συνεχώς αυξανόμενη τάση. Οχι και τόσο άσχημα στην περίοδο οικονομικής κρίσης που περνά.

Πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ

Το άρθρο Η μεγάλη μπίζνα με τα αμπελοπούλια εμφανίστηκε πρώτα στο iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα