Η σημασία των αγώνων μεγάλης έρευνας για το κυνήγι

09:28 22/1/2025 - Πηγή: iHunt

Έχει ειπωθεί και πραγματικά ισχύει ότι αν δεν υπήρχε η Μεγάλη Έρευνα τότε θα έπρεπε να εφευρεθεί.

Μα γιατί αλήθεια και τι σχέση έχει με το κυνήγι;

Καταρχήν τι είναι και πως ορίζεται η Μεγάλη Έρευνα.

Η Μεγάλη Έρευνα είναι η έκφραση των τυπικών φυσικών και ποιοτικών προσόντων της φυλής στον υπέρτατο βαθμό. Και οι κριτές καλούνται να διακρίνουν και να αναδείξουν εκείνους τους σκύλους των Αγγλικών φυλών που τα διαθέτουν.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς ο καλπασμός του σκύλου πρέπει να είναι γρήγορος συνεχής χωρίς να πέσει ο ρυθμός του καθόλη τη διάρκεια του αγώνα. Η έρευνα πρέπει

να είναι πολύ ανοιχτή στο πλάτος και το βάθος του λασέ να είναι περίπου στα 70 μέτρα. Ο σκύλος πρέπει να δείξει κατά την έργασία του το στυλ της φυλής, πρωτοβουλία στο έπακρο, ενεργητικότητα, θάρρος, ρίσκο κατά την κρίση του, αλλά πάντοτε να παραμένει υπό τον έλεγχο του κυναγωγού του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : Οι αγώνες πρακτικού κυνηγιού και οι θηλυκιές σκύλες

Διεξάγεται πάντα σε ζευγάρια καθόσον το ζητούμενο είναι να ερευνά το τερρέν που του δίνεται με κάποια κανονικότητα και όχι άναρχα, μαζί με τον συνδιαγωνιζόμενο του σκύλο σε μια έρευνα συνεργασίας μα και ανταγωνισμού συγχρόνως.

Η έρευνα, η φέρμα και η συναίνεση πρέπει να αναδεικνύουν τα υψηλά φυσικά του προσόντα , την μεγάλη οσφρητική ικανότητα, τα γρήγορα αντανακλαστικά του και τον ισχυρό του χαρακτήρα μέσα από την έκφραση αυτοπεποίθησης και πληθωρικότητας στο τερρέν.

Τα θηράματα ελέγχου είναι η πεδινή πέρδικα και το ορτύκι και συνήθως διεξάγεται σε μεγάλες πεδινές εκτάσεις , ώστε ο σκύλος να μπορέσει λόγω εδάφους να αναπτύξει στο μέγιστο τα προσόντα του αυτά.

Και τι σχέση θα αναρωτηθεί κανείς έχει ένας τέτοιος τραιάλερ που ερευνά στα 500, 700 και παραπάνω μέτρα δεξιά και άλλα τόσα αριστερά με βάθος λασέ στα 70 μέτρα και εξωπραγματική ταχύτητα, με το κυνήγι;

Καταρχήν να εξηγήσουμε ότι δεν γεννιούνται τέτοιοι σκύλοι σε κάθε γέννα ακόμα και επιλεγμένη. Είναι σχετικά πολύ μικρό το ποσοστό των γνήσιων τραιάλερ Μεγάλης Έρευνας που γεννιούνται. Και εννοούμε γνήσιων και όχι «φτιαχτών» με την σφυρίχτρα και πίεση από τον κυναγωγό για να αποκτήσει μια σχετικά καλή νοοτροπία ώστε να συμμετάσχει στους αγώνες.

Και ακριβώς για αυτό τον λόγο ο πραγματικός τραιάλερ Μ.Ε. είναι αυτός που πρέπει να ζευγαρώσει με άξιες κυνηγετικές σκύλες ώστε με την ευλογία των γονιδίων του να γεννήσει ακόμα πιο άξια κυνηγετικά τουλάχιστον ζώα από την μητέρα. Κι αν η τύχη θελήσει μπορεί και κάποιον σκύλο Μ.Ε. Αυτή είναι η συνεισφορά του τραιάλερ Μ.Ε. στο κυνήγι , να γεννήσει άξια τουλάχιστον κυνηγετικά ζώα βελτιώνοντας στα φυσικά και ποιοτικά προσόντα τον μέσο όρο της φυλής.

Τέλος πολλές φορές αναφύεται το ερώτημα. Μπορεί ένας τραιάλερ Μ.Ε. μετά το τέλος της καριέρας του να κυνηγήσει αξιοπρεπώς; Μα προφανώς και μπορεί αν του δοθεί χρόνος προσαρμογής στο κυνήγι και του δείξει ο κυνηγός τι τον ενδιαφέρει να κάνει. Και μάλιστα θα το κάνει και πολύ εντυπωσιακά χάρις στα πλούσια φυσικά και ποιοτικά του προσόντα.

Αν παρόλο τον χρόνο και τις ευκαιρίες που θα του δοθούν δεν τα καταφέρει τότε δεν θα είναι ένας γνήσιος τραιαλερ Μ.Ε. διότι θα του λείπει το σπουδαίο προσόν που λέγεται νοημοσύνη και πολλές φορές είναι η βάση και η κινητήριος δύναμη πολλών άλλων φυσικών χαρακτηριστικών. Μια ματιά στα αποτελέσματα του στο Βιβλιάριο Εργασίας του, πλήθος και κατάταξη, θα σας κατατοπίσει και για αυτήν τη παράμετρο.

Σπήλιος Καρμίρης για το iHunt.

Το άρθρο Η σημασία των αγώνων μεγάλης έρευνας για το κυνήγι εμφανίστηκε πρώτα στο iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα