Οι αγώνες πρακτικού κυνηγιού και οι θηλυκιές σκύλες

17:22 3/12/2024 - Πηγή: iHunt

Είναι αδιαμφισβήτητο πλέον ότι τα τελευταία χρόνια διοργανώνονται πολλοί περισσότεροι αγώνες Πρακτικού κυνηγίου, απ΄ ότι στο παρελθόν, είτε από Ομίλους Φυλών, είτε από τοπικούς Κυνοφιλικούς Ομίλους και Ομίλους Εργασίας.

Η έξαρση αυτής της μορφής των αγώνων, δείχνει σαφώς μία στροφή προς την πρωτογενή κυνοφιλία , με απώτερο και άμεσο στόχο την κυνηγετική δραστηριότητα και τον απλό κυνόφιλο κυνηγό. Μάλιστα διοργανώνονται και διάφορα τρόπαια εξειδικευμένου χαρακτήρα, όπως το τρόπαιο «Πολυκανδριώτης» στην ορεινή πέρδικα, το τρόπαιο «Μπεκάτσας» κλπ, καθώς επίσης επιλέγονται και Εθνικές Ομάδες

που εκπροσωπούν τη χώρα μας στα αντίστοιχα Πανευρωπαικά Πρωταθλήματα αυτού του είδους.

Το ερώτημα με το οποίο θα ασχοληθούμε εδώ δεν είναι η αναγκαιότητα και χρησιμότητα των αγώνων αυτών, ερώτημα που έχει αναλυθεί και συζητηθεί πάμπολλες φορές, αλλά η ωφελιμότητα που προκύπτει από την συμμετοχή και διάκριση φυσικά των σκύλων που λαμβάνουν μέρος και αν το φύλο τους διαφοροποιεί την αξία που προσφέρουν αυτοί οι αγώνες.

Ας ξεκινήσουμε από την γενική και διαχρονική αρχή που διέπει την διοργάνωση και διεξαγωγή όλων των μορφών αγώνων, που δεν είναι άλλη, από την αναζήτηση και ανάδειξη των ικανοτέρων και καλύτερων εργασιακά ατόμων, με σκοπό να τεθούν στην προσοχή και διάθεση των εκτροφέων με σκοπό την αναπαραγωγή και βελτίωση κατ΄ επέκταση των φυλών. Αρα ο σκοπός των αγώνων αυτός πρέπει να είναι και να μην το ξεχνάμε και όχι η ματαιοδοξία ή η οποιαδήποτε ικανοποίηση του εγώ μας.

Οι αγώνες πρακτικού κυνηγιού και οι θηλυκιές σκύλες

Πάμε τώρα στο θέμα φύλο, αρσενικό ή θηλυκό και τι μπορεί να προσφέρει εκτροφικά ένα βαθμολογημένο-διακεκριμένο ζώο στη φυλή του.

Καταρχήν ένα διακεκριμένο θηλυκό ζώο που έχει αξιολογηθεί θετικά ως προς τα υψηλού επιπέδου εργασιακά χαρακτηριστικά του, έχει επίσης ένα πολύ καλό μέσο όρο μορφολογικής επάρκειας και έχει και μία πολύ καλή ποιοτική σχέση με τον τρόπο που εκφράζεται και κινείται η φυλή, σίγουρα είναι ένα ζώο που θα πρέπει να δοκιμασθεί εκτροφικά και με ένα και δύο και περισσότερους κατάλληλους επιβήτορες, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ακόμα πιο υψηλού επιπέδου συνολικά και θα πρέπει να προέρχονται από την Μεγάλη έρευνα ή το πολύ από την Ερευνα κυνηγίου.

Η καλή θηλυκιά σκύλα που δίνει άξιους απογόνους ζυγίζει το βάρος της σε χρυσάφι έλεγε ο διάσημος εκτροφέας και διεθνής κριτής P.Dellatore. Και φυσικά αυτό είναι το μότο – σύνθημα της μεγάλης κυνοτεχνικής Ιταλικής σχολής διαχρονικά. Ζευγάρωμα μιας πάρα πολύ καλής θηλυκιάς εξαιρετικής στο κυνήγι με μεγάλους τραιάλερ της Μεγάλης έρευνας, το πολύ της Ερευνας κυνηγίου. Πόσο δε μάλλον όταν αυτή η θηλυκιά έχει πιστοποιηθεί επανειλημμένως σε αγώνες Πρακτικού κυνηγίου. Και γιατί άραγε μόνο με επιβήτορες της Μ.Ε. άντε της Ε.Κ.?

Εδώ λοιπόν την απάντηση την είχε δώσει πάλι ο κ. Dellatore σε ένα σεμινάριο που είχε οργανώσει ο Κυνοφιλικός Ομιλος Αχαίας με κύριο ομιλητή τον ίδιο. Είχε πεί χαρακτηριστικά. Ολες οι καθαρόαιμες φυλές σκύλων είναι δημιουργήματα της ανθρώπινης παρέμβασης και όχι της φύσης. Στη φύση υπάρχει μόνο το αγριόσκυλο και αυτό αναπαράγει η φύση. Όταν λοιπόν ζευγαρώνουμε δύο ζώα του ιδίου επιπέδου τα κουτάβια τους συνήθως είναι υποδεέστερα από τους γονείς. Και αυτό διότι η φύση αντιστέκεται με κάθε τρόπο και προσπαθεί να επαναφέρει τον καθαρόαιμο σκύλο στο αγριόσκυλο που αυτή αναπαράγει και επιβιώνει μέσα σε αυτήν.

Οι αγώνες πρακτικού κυνηγιού και οι θηλυκιές σκύλες

Αρα λοιπόν όταν ζευγαρώνουμε μια καλή θηλυκιά επιζητούμε ως επιβήτορα έναν αρσενικό ακόμα πιο υψηλού επιπέδου από τη θηλυκιά, ώστε τα ζώα που θα πάρουμε να είναι τουλάχιστον του ίδιου επιπέδου της μητέρας ή και παραπάνω αν ευλογήσουν οι γενετικοί συσχετισμοί.

Από την άλλη μεριά οι αρσενικοί διακεκριμένοι σκύλοι του Πρακτικού κυνηγίου είναι σκύλοι που πραγματικά μπορεί να τους χαίρεται και να τους απολαμβάνει ο ιδιοκτήτης του στο κυνήγι, αλλά εκτροφικά μπορεί να μην έχουν την αναμενόμενη αξία. Και η απάντηση βρίσκεται στο ότι αφενός όσα Pedigree σκύλων μεγάλης έρευνας και να ψάξεις δεν θα δεις ποτέ αρσενικό πρωταθλητή πρακτικού κυνηγίου να έχει γεννήσει σκύλο πρωταθλητή Μ.Ε. εκτός κι αν είναι άμεσος απόγονος σκυλιών Μ.Ε., και αφετέρου έχει πολύ μεγάλη επίδραση , ως προς το παραγόμενο αποτέλεσμα , η απάντηση που έδωσε ο κ. Dellatore .

Αρα πρόταση-ιδέα μήπως θα πρέπει να επανέλθουν οι αγώνες πρακτικού κυνηγίου, όπως παλιότερα υπήρχαν , που να αφορούν μόνο τα θηλυκά ζώα?

Σπήλιος Καρμίρης για το iHunt.gr
25-11-2024

Το άρθρο Οι αγώνες πρακτικού κυνηγιού και οι θηλυκιές σκύλες εμφανίστηκε πρώτα στο iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα