Πελαργοί μεταναστεύουν από την Αφρική με βέλη στο σώμα τους

12:48 3/6/2023 - Πηγή: iHunt

Τον 19ο αιώνα τους Ευρωπαίους παρατηρητές πουλιών και ζωολόγους γιατί ορισμένα είδη πουλιών  εξαφανίζονται και μετά επανεμφανίζονταν κάθε χρόνο.

Την απάντηση έδωσε ένας Λευκός Πελαργός το 1822 που βρέθηκε κοντά στο γερμανικό χωριό Klütz με ένα δόρυ 30 ιντσών στο λαιμό του, όπου το δόρυ ανακαλύφθηκε ότι ήταν κατασκευασμένο από αφρικανικό ξύλο, που σημαίνει ότι αυτός ο πελαργός ταξίδευε μεταξύ των ηπείρων.

Από τότε μέχρι σήμερα η τεχνολογία έχει δώσει πολλές απαντήσεις για το φαινόμενο της μετανάστευσης.

Παρόλα αυτά για τους πελαργούς που μεταναστεύουν από την Αφρική στην Ευρώπη λίγα φαίνεται να έχουν αλλάξει. Αν και έχουν περάσει περισσότερα από 200 χρόνια από την πρώτη καταγραφή πελαργού με Αφρικανικό βέλος στο σώμα ακόμα το φαινόμενο συνεχίζει να υφίσταται.

Την εμπειρία ενός πελαργού που φέρει βέλος το 2019 περιέγραψε και κατέγραψε στην κάμερά της η φωτογράφος άγριας ζωής και ορνιθολόγος Ruthie Ram η οποία σε μία έξοδό της για να απαθανατίσει πουλιά στο φυσικό τους περιβάλλον κοντά στο βουνό Gilboa στο Ισραήλ έμεινε έκπληκτη από ένα πολύ ασυνήθιστο θέαμα.

“Περπάτησα σε ένα χωράφι τις πρώτες πρωινές ώρες για να παρατηρήσω τα πουλιά. Ήταν Σάββατο, αλλά μια αλωνιστική μηχανή δούλευε, κάνοντας το σιτάρι σωρούς, και λίγοι Λευκοί Πελαργοί ήταν τριγύρω”, λέει.

Ενώ συνεχίζει “Ένας από τους πελαργούς τράβηξε την προσοχή μου. Τον παρακολούθησα για περίπου 15 λεπτά, καθώς άρχισε να καθαρίζει τα φτερά του. Συνειδητοποίησα ότι προεξείχε ένα βέλος από το σώμα του. Προφανώς, ήταν καρφωμένο σε ένα σημείο που επέτρεπε στο πουλί να περπατήσει και να πετάξει”, είπε.


Photo: Ruthie Ram

Η Ruthie κατάφερε να πλησιάσει τον πελαργό και στάθηκε περίπου 30 μέτρα μακριά από αυτόν, πριν αρχίσει να απομακρύνεται. Στη συνέχεια κάλεσε σε βοήθεια και συνέχισε να παρακολουθεί το πουλί.

Λίγο αργότερα, ένας εθελοντής από την Αρχή Φύσης και Πάρκων του Ισραήλ, ήρθε για να προσπαθήσει να συλλάβει το πουλί, αλλά όταν προσπάθησαν να το πλησιάσουν, πέταξε μακριά.

Photo: Ruthie Ram

Ο Δρ Yoav Perlman από το Ισραηλινό Ορνιθολογικό Κέντρο είπε « ότι το πουλί είναι απίθανο να πιαστεί και να μεταφερθεί σε ιατρική περίθαλψη, εκτός αν βρεθεί εξαντλημένο ή τραυματισμένο».

Αυτός δεν είναι ο πρώτος πελαργός τον οποίο έχει καταγράψει ο Perlman. Τον Ιούνιο του 2006, ένας πελαργός με ένα βέλος στο σώμα του εντοπίστηκε στο πάρκο Agamon Hula στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ.

“Ήταν προφανές ότι ο πελαργός μετανάστευσε από την Αφρική με το βέλος στο σώμα του”, είπε ο Perlman, “προσπαθήσαμε να τον πιάσουμε αλλά πέταξε αμέσως. Το μόνο που έχω είναι εικόνες και αναμνήσεις από μια συγκινητική εμπειρία, που έρχεται να δείξει την εκπληκτική δύναμη των αποδημητικών πουλιών», είπε ο Perlman.


Πελαργός με βέλος που καταγράφηκε το 2006 στο Ισραήλ. Photo: Yoav Perlman, Nature Preservation Society)

Η πλέον πρόσφατη καταγραφή Πελαργού με βέλος έλαβε χώρα στις 19 Μαΐου 2023 και πάλι στο Ισραήλ, όπου υπολογίζεται ότι μέσω της χώρας μεταναστεύουν περίπου 500.000 άτομα κάθε μεταναστευτική περίοδο.

Ο Δρ. Ady Gancz, κτηνίατρος πτηνών και φωτογράφος άγριας ζωής, παρατηρούσε και φωτογράφιζε την άγρια ​​ζωή στο Negev του νότιου Ισραήλ, όταν ένας πελαργός τράβηξε την προσοχή του αφού συνειδητοποίησε ότι είχε τρυπηθεί από ένα βέλος.

Ο τραυματισμένος πελαργός που προσγειώθηκε στο Ισραήλ
( Φωτογραφία: Ady Gancz )

«Όταν πλησίασα, πέταξε σε μικρή απόσταση και παρακολουθώντας με τα κιάλια μου, παρατήρησα ένα βέλος το οποίο διαπερνούσε σχεδόν κάθετα στην αριστερή πλευρά του σώματός του» είπε.
«Προσγειώθηκε αρκετά μέτρα μακριά μου και μπόρεσα να την τραβήξω μερικές φωτογραφίες. Σήκωσε το αριστερό του πόδι στον αέρα και μετά, καθώς κοίταξα τις φωτογραφίες που τράβηξα κατάλαβα ότι ο μηρός της πιθανότατα τραυματίστηκε από το βέλος», πρόσθεσε.


Ο λευκός πελαργός πετά ενώ φέρει ένα βέλος
( Φωτογραφία: Ady Gancz )

«Είναι εμπνευσμένο να βλέπεις πώς συνεχίζουν να μεταναστεύουν, παρά τις προκλήσεις στο δρόμο τους», ανέφερε ο Perlman. “Το ένστικτό μας είναι να θυμώνουμε όταν βλέπουμε έναν πελαργό που έγινε στόχος ενός λαθροκυνηγού. Αλλά συνειδητοποιώ ότι αν αυτός ο λαθροκυνηγός έφτασε σε σημείο να κυνηγήσει έναν πελαργό για να τραφεί, πρέπει να είναι φτωχός και πιθανότατα ζει σε ένα από τα πιο δύσκολα μέρη στη γη».
«Η δυτική κοινωνία μας δημιουργεί πολύ μεγαλύτερες ζημιές που θέτουν σε κίνδυνο το φυσικό οικοσύστημα και τα αποδημητικά πτηνά», κατέληξε ο Perlman.

Η συντακτική ομάδα του iHunt.gr

Πηγές:
https://www.ynetnews.com/environment/article/rkr003udsn
https://www.audubonva.org/news/2019/9/1-pfeilstorch
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5555292,00.html

The post Πελαργοί μεταναστεύουν από την Αφρική με βέλη στο σώμα τους appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα