Πώς τα μεσογειακά δάση ξαναγεννιούνται από τις στάχτες τους
Τα δάση δεν πεθαίνουν ολοκληρωτικά από τις φωτιές, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις κατορθώνουν και ξαναγενιούνται μέσα από τις στάχτες τους.
Τα πεύκα στα δάση που κάηκαν κρατούν μέσα τους – ερμητικά κλειστά – τους σπόρους που περιέχουν και στο πέρασμα της πύρινης λαίλαπας τους προστατεύουν μέχρι να φύγει η απειλή της φωτιάς.
Οι κώνοι της χαλεπίου πεύκης και της τραχείας πεύκης μένουν κλειστοί πάνω στα δέντρα και όταν ο κίνδυνος περάσει και ο τόπος κρυώσει, ανοίγουν και ρίχνουν στο έδαφος τους σπόρους που δεν έχουν πληγεί από τη φωτιά.
Τη «σκυτάλη» στον μηχανισμό αναγέννησης των
«Αυτός είναι ο φυσικός μηχανισμός αναγέννησης των μεσογειακών δασικών οικοσυστημάτων που αποτελούνται κυρίως από τα δύο είδη πεύκης, αναπτύσσονται σε χαμηλότερα υψόμετρα και κινδυνεύουν περισσότερο από πυρκαγιές. Αυτός είναι ακριβώς και ο λόγος που ανέπτυξαν μηχανισμούς για να επιβιώσουν», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Θέκλα Τσιτσώνη, ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η ίδια επισημαίνει ότι τέτοια δάση βρίσκονται σε όλη τη χώρα: την Αττική, τη Χαλκιδική, τη Ρόδο, τη Σάμο, τη δυτική Ελλάδα, τη δυτική Πελοπόννησο, τη Θάσο, την ανατολική Ελλάδα και αλλού.
Σημειώνει, παράλληλα, ότι «καθώς πυρκαγιές υπήρχαν από τα αρχαιότατα χρόνια και οι περιοχές αυτές δεν είναι δυνατόν να απαλλαγούν από αυτές, γι’ αυτό και τα είδη που ευδοκιμούν εκεί, τα δύο είδη πεύκης και πολλά είδη θάμνων, έχουν τη δυνατότητα αναγέννησης μετά την πυρκαγιά– τα πεύκα με σπόρους και τα πλατύφυλλα με αναβλάστηση από το έδαφος».
Πότε δεν μπορεί να γίνει φυσική αναγέννηση«Αυτό συνέβη και στο δάσος του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη, όπου από την πυρκαγιά του 1997 μέχρι σήμερα έχει δημιουργηθεί ένα πλήρες ώριμο δάσος» αναφέρει η κ. Τσιτσώνη.
Αντιθέτως, διευκρινίζει ότι μόνο σε δύο περιπτώσεις δεν είναι δυνατόν να υπάρχει φυσική αναγέννηση. Η μία είναι η κλίση του εδάφους να ξεπερνάει το 50% καθώς οι σπόροι που πέφτουν από τους κώνους κατρακυλούν προς τα κάτω και η δεύτερη είναι να έχει καεί ένα δάσος 17 με 20 χρόνια νωρίτερα, οπότε δεν έχουν προλάβει τα δέντρα να ετοιμάσουν ώριμους σπόρους. «Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να γίνει αναδάσωση ώστε να μην υπάρχει διάβρωση του εδάφους» προσθέτει. Σημειώνει, ωστόσο, ότι η αναδάσωση δεν χρειάζεται να γίνει παντού και αναφέρει ενδεικτικά την περίπτωση της Εύβοιας, όπου από τα 300.000 στρέμματα δάσους που κάηκαν, μόνο 10.000 στρέμματα χαλεπίου πεύκης χρήζουν αναδάσωσης.
Μικρότερος ο κίνδυνος για τα δάση σε μεγαλύτερα υψόμετραΜικρότερος είναι σε κάθε περίπτωση ο κίνδυνος για τα δάση που βρίσκονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα, όπως αυτά της μαύρης πεύκης και της ελάτης. Η κ. Τσιτσώνη δηλώνει, βέβαια, ότι στην πυρκαγιά του 2021 στην Εύβοια η φωτιά ανέβηκε πάνω από τα μεσογειακά οικοσυστήματα και έκαψε μαύρη πεύκη και ελάτη, είδη που δεν διαθέτουν μηχανισμούς επιβίωσης, συνεπώς μπορούν να επανέλθουν μόνο με αναδάσωση ή με τη διαδικασία των σπόρων σε κηλίδες του δάσους μαύρης πεύκης που δεν έχουν καεί.
Σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζει ότι μπορεί οι πυρκαγιές στα συγκεκριμένα δάση να είναι σπανιότερες, ωστόσο πλέον τα δεδομένα αλλάζουν και εκεί λόγω της κλιματικής αλλαγής, της εγκατάλειψης της υπαίθρου και της υποστελέχωσης των δασικών υπηρεσιών.
Τι πρέπει να γίνει μετά την πυρκαγιάΣε ό,τι αφορά στα βήματα που θα πρέπει να ακολουθούνται ύστερα από μια πυρκαγιά, σχολιάζει ότι το πρώτο βήμα είναι ο χαρακτηρισμός των εκτάσεων ως αναδασωτέων μέσα σε χρονικό διάστημα 30 ημερών, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα. Ακολουθούν ο καθαρισμός των καμένων εκτάσεων, αν είναι δυνατόν και μέσα στον πρώτο χειμώνα καθώς ως τότε έχουν απελευθερωθεί οι σπόροι στο έδαφος και μέσα σε έναν χρόνο το ξύλο διατηρείται και είναι αξιοποιήσιμο.
Παράλληλα επιβάλλεται η εκπόνηση μελετών αποτροπής διάβρωσης και πλημμυρών, η υλοποίηση αντιδιαβρωτικών έργων (με κορμοδέματα, κλαδοπλέγματα και ξύλινα φράγματα) και η διενέργεια μελετών αναδάσωσης για τα σημεία όπου αυτό απαιτείται.
Πόσος χρόνος χρειάζεται για την αναγέννηση;Στο ερώτημα πόσος χρόνος χρειάζεται για την αναγέννηση ενός δασικού συστήματος, η κ. Τσιτσώνη απαντά ότι μέσα σε 10 με 15 χρόνια τα δέντρα πυκνώνουν και σχηματίζεται η εικόνα του δάσους, ενώ μετά τα 17 χρόνια ωριμάζουν οι κώνοι και στη συνέχεια το ίδιο το δάσος.
Όσο για τα πεύκα που συχνά «ενοχοποιούνται» για την εκδήλωση φωτιάς, σημειώνει: «τα πεύκα μπορούν να φυτρώσουν ακόμη και στην πέτρα. Είναι πιο ολιγαρκή και δεν μπορούν να αντικατασταθούν. Η φύση ξέρει να επιλέγει το κατάλληλο είδος στην κατάλληλη θέση. Δεν φταίνε τα πεύκα που καίγονται».
Μοναδική λύση η πρόληψηΗ ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τονίζει ότι μοναδική λύση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι η πρόληψη. «Το ζητούμενο είναι να προλάβει κανείς την πυρκαγιά μέσα στα πρώτα δέκα λεπτά. Γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση των δασών με πυροσβέστες, εθελοντές, παρατηρήτρια, drones, υδατοδεξαμενές σε πολύ κοντινά σημεία. Αν η φωτιά επεκταθεί, μετά είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί, ακόμη και με αεροπλάνα» καταλήγει η κ. Τσιτσώνη.
The post Πώς τα μεσογειακά δάση ξαναγεννιούνται από τις στάχτες τους appeared first on iHunt.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Ένας ταξιτζής πήρε τον πιο απρόσμενο επιβάτη – Έναν επιβάτη που του άλλαξε τη ζωή
- Τα 4 ζώδια που συγχωρούν την απιστία
- Ο Τομ Κρουζ «έτοιμος να διεκδικήσει» μια δεύτερη ευκαιρία με την Σοφία Βεργκάρα
- «Κίνημα της πετσέτας»: Γιατί συνελήφθη ο Δήμαρχος Σερίφου – «Πήγαμε να επιβάλλουμε το νόμο και την απόφαση των δικαστηρίων»
- Οξεία λοιμώδης γαστρεντερίτιδα: η επιδημική νόσος του καλοκαιριού
- Κέρκυρα: Φωτιά σε αστικό λεωφορείο – Απομακρύνθηκαν οι επιβάτες
- Ουρές ωρών από τις τέσσερις τα ξημερώματα στο κτηματολόγιο αθηνών
- ΔΙΑΤΑΓΗ από τις ΗΠΑ: "ΦΥΓΕΤΕ αμέσως από τον Νίγηρα!"
- League of Legends Recall: Έφτασε η ώρα για τον μεγάλο τελικό του Greek Legends
- Πώς τα μεσογειακά δάση ξαναγεννιούνται από τις στάχτες τους
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iHunt
- Τελευταία Νέα iHunt
- Πώς τα μεσογειακά δάση ξαναγεννιούνται από τις στάχτες τους
- Η στιγμή που αγριόχοιρος τραυματίζει δυο ανθρώπους σε… σταθμό μετρό…VIDEO
- Ποινές για εμπρηστές : Το πολιτικό έθιμο που έχει κουράσει…
- Εύβοια: Σκύλος επιτέθηκε και δάγκωσε 90χρονη στον λαιμό και στο χέρι – Συνελήφθη ο γιος της
- Ζαρκάδι έπεσε στην λίμνη και κολυμπούσε – Πως βρέθηκε μέσα….VIDEO
- Πυρκαγιές: Οι πληγές δεν μπορούν να περιμένουν
- Ο ιβηρικός λύκος κηρύχθηκε επίσημα εξαφανισμένο είδος
- Λήμνος: Τράγος εγκλωβίστηκε σε βιβλιοπωλείο…VIDEO
- Λάρισα: Επιδρομή αγριογούρουνων στα παράλια – Οι καθημερινές επισκέψεις εντός οικισμού
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Ιαπωνία: «Θερίζει» ο τυφώνας Χανούν – Δύο νεκροί και τουλάχιστον 62 τραυματίες
- Άλμα για το Bitcoin μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ
- Τάνια Τσάτκαν: Η δικαστής του Ντόναλντ Τραμπ δεν αστειεύεται!
- Ουρές ωρών από τις τέσσερις τα ξημερώματα στο κτηματολόγιο αθηνών
- Εκτοξεύθηκε η επιβατική κίνηση στο “ελ. βενιζέλος”: πάνω από 3,2 εκατ. επιβάτες τον ιούλιο
- Τα 4 ζώδια που συγχωρούν την απιστία
- «Κίνημα της πετσέτας» – Νάξος: Καταγγέλλουν πως εκσκαφικό ιδιώτη έβγαλε βράχια από την παραλία Πλάκα
- Η Έμιλι Μπλαντ κάνει ένα διάλειμμα από την υποκριτική