Τροχαίο ατύχημα με ζώο. Τι κάνω;

17:09 18/1/2022 - Πηγή: iHunt

Συγκεκριμένα είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε στην δυσάρεστη περίπτωση που εμπλακούμε σε τροχαίο ατύχημα με ζώο.

Τα τροχαία ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται και ζώα είναι κάτι που ακούμε όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν γίνονταν και παλιότερα με την ίδια συχνότητα.

Όπως και να έχει θα πρέπει να ακολουθήσουμε συγκεκριμένα βήματα μετά από τροχαίο ατύχημα με ζώο αλλά και πριν από αυτό, με στόχο την αποφυγή του.

Τι κάνω για

να αποφύγω ένα ατύχημα με ζώο

Σε αυτή την περίπτωση η «κοινή» λογική μας λέει ότι για να μειώσουμε την πιθανότητα εμπλοκής μας με κάποιο ζώο είναι να εφαρμόζουμε ό,τι κάνουμε και σε οποιαδήποτε άλλη συνθήκη οδήγησης: να είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση καθώς οδηγούμε και να τηρούμε τα όρια ταχύτητας ή να κινούμαστε κάτω από αυτά ώστε να έχουμε περισσότερο χρόνο αντίδρασης στη διάθεση μας.

Την εγρήγορση κατά την οδήγηση και τη τήρηση των ορίων ταχύτητας την εφαρμόζουμε στο αστικό περιβάλλον, όσο, φυσικά και εκτός των τειχών της πόλης, στον αυτοκινητόδρομο και ακόμη περισσότερο κατά την κίνηση μας στο επαρχιακό δίκτυο. Με την προσοχή μας τεταμένη θα πρέπει να έχουμε το νου μας και για τυχόν πινακίδες κυκλοφορίας που προειδοποιούν για διελεύσεις ζώων στο δρόμο όπου κινούμαστε και να μειώσουμε ανάλογα την ταχύτητα μας.

Στην περίπτωση που βρεθεί ξαφνικά μπροστά μας ένα ζώο πάνω στο οδόστρωμα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να πιέσουμε το πεντάλ του φρένου όσο πιο γρήγορα και δυνατά γίνεται ακολουθώντας παράλληλα το δρόμο.

Προσοχή, όσο και αν ακούγεται σκληρό, αρχικά δεν προσπαθούμε να αποφύγουμε το ζώο, καθώς ένας μεγάλος ελιγμός με υψηλή ταχύτητα μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε απώλεια ελέγχου του αυτοκινήτου, στην έξοδο του από τον δρόμο, ή εξίσου επικίνδυνα στην είσοδο μας στο αντίθετο ρεύμα, χωρίς να έχουμε ελέγξει πριν και πάνω στον πανικό μας για διερχόμενο όχημα.

Τον ελιγμό τον αφήνουμε για την τελευταία πραγματικά στιγμή, κάτι που θα δώσει παραπάνω χρόνο στο ζώο να αντιδράσει και να διαφύγει αλλά και να δώσει και σε μας ένα λίγο μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο ώστε να εκτελέσουμε με επιτυχία τον ελιγμό προς την επιθυμητή κατεύθυνση, έχοντας μειώσει σημαντικά μέχρι τότε και την ταχύτητα κίνησης μας.

Αν η μείωση της ταχύτητας δεν είναι αρκετή για να αποφύγουμε την επαφή με το ζώο, τότε είναι που εκτελούμε τον ελιγμό. Ειδικά στην περίπτωση που το ζώο είναι μεγαλόσωμο (π.χ. ένα άλογο ή μια αγελάδα) προσπαθούμε να αποφύγουμε την κατά μέτωπο σύγκρουση ώστε να μην καταλήξει το σώμα του ζώου στον ουρανό ή στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου.

Μετά το ατύχημα

Αν δεν καταφέρουμε να αποφύγουμε το ατύχημα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ελέγξουμε για τυχόν τραυματισμό που μπορεί να έχουμε υποστεί εμείς κατά τη σύγκρουση ή κάποιος άλλος επιβάτης που μπορεί να βρίσκεται εντός της καμπίνας.

Σε δεύτερο χρόνο βγαίνουμε από το όχημα μας και ενημερώνουμε άμεσα τον δήμο στον οποίο βρισκόμαστε και την Αστυνομία για το συμβάν. Με βάση και τις χρηματοδοτήσεις που λαμβάνει ο εκάστοτε δήμος έχει υποχρέωση να παρέχει φροντίδα στο τραυματισμένο ζώο αλλά και να το απομακρύνει από το οδόστρωμα, ενώ η Αστυνομία πρέπει να καταγράψει το γεγονός για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Ακόμη και αν είμαστε καλά και το όχημα μας δεν έχει υποστεί αξιόλογες ζημίες, σε καμία περίπτωση δεν εγκαταλείπουμε το τραυματισμένο ζώο ακόμη και αν έχει πεθάνει. Η εγκατάλειψη του συνοδεύεται από πρόστιμο ύψους 300 ευρώ, ενώ αν το σώμα του βρίσκεται επί του οδοστρώματος μπορεί να προκαλέσει εκ νέου τροχαίο ατύχημα σε κάποιο διερχόμενο όχημα.

Με την αποζημίωση τι γίνεται;

Εάν το ζώο δεν είχε ιδιοκτήτη ή ήταν άγριο, τότε υπεύθυνος για την αποζημίωση είναι ο εκάστοτε Δήμος ή Περιφέρεια στον οποίο ανήκει ο δρόμος όπου έλαβε μέρος το τροχαίο ατύχημα. Αν το ατύχημα έγινε σε κλειστό αυτοκινητόδρομο, τότε για την αποζημίωση μας υπεύθυνο είναι είτε το Δημόσιο, είτε η ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει την διαχείριση του αυτοκινητόδρομου. Και στις δύο περιπτώσεις, δημόσιο και ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης πρέπει να μεριμνούν για τη σωστή περίφραξη του αυτοκινητόδρομου αλλά και την εποπτεία του, λαμβάνοντας παράλληλα τα σωστά μέτρα προστασίας για τους χρήστες της.

Στην περίπτωση που το ζώο είχε ιδιοκτήτη, τότε βάσει νόμου, υπεύθυνος για τις ζημιές που προξενήθηκαν σε τρίτους είναι αποκλειστικά ο ιδιοκτήτης του ζώου. Φυσικά το αντίθετο συμβαίνει στην περίπτωση που το τροχαίο ατύχημα με δεσποζόμενο ζώο προκληθεί από δική μας αμέλεια ή απροσεξία. Ο ιδιοκτήτης του ζώου, εφόσον μπορεί να αποδείξει ότι είχε κάνει ό,τι ήταν δυνατό για τη σωστή εποπτεία του, μπορεί να κινηθεί νομικά εναντίον του οδηγού για να λάβει την αποζημίωση που δικαιούται για τα όποια έξοδα (ιατρικά και μη) που απαιτούνται για τη φροντίδα του ζώου.

Πηγή :https://www.carandmotor.gr/

The post Τροχαίο ατύχημα με ζώο. Τι κάνω; appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα