Η παρέα των Σπετσών: Πώς 4 νέοι έκαναν το νησί, πρωτεύουσα του αθλητικού τουρισμού

10:41 10/8/2019 - Πηγή: People

Τέσσερις διαφορετικοί άνθρωποι που βρέθηκαν μαζί εντελώς απροσδόκητα έκαναν το «στολίδι του Αργοσαρωνικού» πρωτεύουσα του αθλητικού τουρισμού. Η «σιδηρά κυρία» της επικοινωνίας Μαρίνα Κουταρέλλη, το αγαπημένο κορίτσι των new media Τζένη Μελιτά, ο πρωταθλητής Ευρώπης στην κολύμβηση Γιάννης Δρυμωνάκος και ο προπονητής φυσικής κατάστασης και πρωταθλητής κολύμβησης Δημήτρης Κουλουρής συνθέτουν την παρέα των Σωματοφυλάκων του Spetses Mini Marathon, ενός πρωτοποριακού θεσμού που έβαλε τις Σπέτσες

στα διεθνή αθλητικά καλεντάρια.

Είναι το τουριστικό θέρετρο που ονειρευόταν να κάνουν εκεί διακοπές οι Έλληνες στη δεκαετία του ’60 και του ’70. Κάπου εκεί έχασε τη μάχη μονοπωλίου στα όνειρα των Ελλήνων – τη θέση κέρδισαν η Μύκονος και η Σαντορίνη. Κι όμως, το αρχοντικό νησί της Επανάστασης και των αρωμάτων («Ιζόλα ντι Σπέσια» ήταν η ονομασία που έδωσαν στο νησί οι Φράγκοι) κατάφερε να αναδειχτεί σε πόλο έλξης των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αθλητών, Ελλήνων και Ευρωπαίων, από το 2011 κι έπειτα. Τι ακριβώς συνέβη το 2011;

Τη χρονιά που το εθνικό δράμα κορυφώνεται με την κρίση χρέους, η Μαρίνα Κουταρέλλη αποφασίζει να υλοποιήσει μια γοητευτική ιδέα που της τριβελίζει το μυαλό: τη διεξαγωγή ενός αγώνα δρόμου μεσαίας απόστασης, στα πρότυπα των διεθνών event, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλοι. Αψηφώντας τις αρνητικές συγκυρίες, τολμά να κάνει το αποφασιστικό πρώτο βήμα, επιλέγοντας όχι κάποια διαδρομή των Αθηνών ή της Θεσσαλονίκης, αλλά μια με θέα το μπλε του Αιγαίου. Πώς προέκυψαν οι Σπέτσες είναι η απορία μου, καθώς απολαμβάνουμε ένα απογευματινό κρύο τσάι οι πέντε μας. «Πληρούσαν κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές» μου απαντά η Δρ. Μαρίνα Κουταρέλλη και μου εξηγεί: «Η προσβασιμότητα είναι πολύ εύκολη, αφού είναι σχετικά κοντά στην Αθήνα και το αεροδρόμιο, κάτι σημαντικό για να προσελκύσεις διεθνείς συμμετοχές. Διέθετε ήδη ένα πολύ καλό οδικό δίκτυο, ασφαλτοστρωμένο, όπου μπορούσε να στηθεί ένας αγώνας. Και φυσικά, προσφέρει ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, το οποίο θελήσαμε να αξιοποιήσουμε». Οι υπόλοιποι τρεις της παρέας κουνούν επιδοκιμαστικά τα κεφάλια τους ακούγοντας την ανάλυση της Μαρίνας. «Από την πρώτη χρονιά που χαράχτηκαν οι διαδρομές θέλαμε οι συμμετέχοντες να παρατηρήσουν αυτό το φυσικό τοπίο και να το προβάλουμε όσο πιο πολύ γίνεται. Κάνοντας τον γύρο του νησιού, στα δεξιά έχεις πάντοτε θάλασσα και στα αριστερά πεύκα. Τα πέντε χιλιόμετρα περνούν από το ιστορικό κέντρο, ανάμεσα σε γιασεμιά και βουκαμβίλιες, έξω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που ήταν η Εκκλησία της Ελληνικής Επανάστασης. Άρα, όπως καταλαβαίνεις, η επιλογή των διαδρομών έγινε με γνώμονα να αξιοποιηθεί το νησί» μου λέει, σαν να δίνει το έναυσμα για να θυμηθούν όλοι ιστορίες από τα εννιά χρόνια του αθλητικού event, που έγινε πλέον θεσμός.

Κι αν οι διαδρομές στην εξοχή και στα καλντερίμια των Σπετσών μοιάζουν ειδυλλιακές, το περιβάλλον μέσα στο οποίο γεννήθηκε το Spetses Mini Marathon κάθε άλλο παρά ιδανικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. «Αν κλείσει κανείς τα μάτια του και θυμηθεί τα όσα συνέβαιναν τότε, θα κατανοήσει ακριβώς πόσο πρωτοποριακό ήταν το όλο εγχείρημα» λέει η Μαρίνα. «Διότι τότε η κρίση βρισκόταν στο αποκορύφωμά της, με τη μία εταιρεία να κλείνει μετά την άλλη. Επενδύσεις δεν γίνονταν. Γενικότερα, το κοινωνικό/οικονομικό/πολιτιστικό περιβάλλον δεν ενθάρρυνε τέτοιες κινήσεις».

«Επίσης, δεν υπήρχε κανένα μεγάλο αθλητικό event που να πραγματοποιείται πέρα από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη» πετάγεται ο πρωταθλητής κολύμβησης Γιάννης Δρυμωνάκος, με τη Μαρίνα να συμφωνεί και να συμπληρώνει: «Το παράδειγμα του Spetses Mini Marathon έχει αντιγραφεί από παντού. Από άλλους καλά, από άλλους πολύ κακά. Ο κάθε δήμος, το κάθε νησί και χωριό κάνει κάτι που το βαφτίζει αθλητικό τουρισμό. Το λέω με πικρία γιατί πολλές διοργανώσεις δεν ανταποκρίνονται ούτε κατά το ελάχιστο των βασικών προϋποθέσεων που υπάρχουν. Τώρα λοιπόν κανείς δεν θα γελάσει όταν θα πει κάποιος “Θα κάνω κινήσεις για να επεκτείνω την τουριστική σεζόν σε ένα νησί διοργανώνοντας ένα αθλητικό γεγονός”. Όταν το είπαμε εμείς, αυτό έκαναν, λες κι έχουμε 1950 και εμείς τους λέγαμε πως θα πάμε στο Φεγγάρι».
Η αυλαία της τουριστικής σεζόν στις Σπέτσες έπεφτε με την Αρμάτα. Τότε ακούγονταν τα θλιμμένα «καλό χειμώνα», κι ας ήταν μόλις 8 Σεπτεμβρίου. «Εμείς, λοιπόν, έχοντας τη διορατικότητα και βλέποντας τα νούμερα από το εξωτερικό, τολμήσαμε! Τότε κινούμασταν σε αχαρτογράφητα νερά. Δεν πήραμε έναν franchise αγώνα από το εξωτερικό που διέθετε brand name και το μετονόμασα. Η δυσκολία ήταν περισσότερο να πείσω την τοπική κοινωνία – ο δήμος ήταν βέβαια από την πρώτη στιγμή μαζί μου. Οι επιχειρηματίες των Σπετσών ήταν αρχικά επιφυλακτικοί, αναρωτώμενοι “Γιατί να πληρώσω εργαζόμενους για έναν ακόμη μήνα; Πόσο σίγουροι είμαστε πως θα έρθει κόσμος τον Οκτώβριο;”. Ήταν δικαιολογημένος ο προβληματισμός τους. Την πρώτη χρονιά του Spetses Mini Marathon άνοιξαν τρία ξενοδοχεία στις Σπέτσες και δύο εστιατόρια. Φέτος, τα εστιατόρια στο νησί παίρνουν περισσότερο προσωπικό στους αγώνες, για να αντεπεξέλθουν, από ό, τι τον  Αύγουστο και τα ξενοδοχεία έχουν 100% πληρότητα. Ανάλογη άνθιση γνωρίζουν και τα air b’n’b, ακόμη και τα ξενοδοχεία στο Πόρτο Χέλι» μου λέει με μια ανάσα η Μαρίνα. «Πλέον το Spetses Mini Marathon είναι το πρώτο και μακροβιότερο event. Aναδεικνύει το νησί και τιμάει τους χορηγούς του» συμπληρώνει η Τζένη.
Όπως όλες οι προσπάθειες, έτσι και αυτή έκανε πιο σοφούς τους ανθρώπους που κατέβαλαν κόπο και χρόνο για να πραγματοποιηθεί. «Η τόλμη είναι που ευνοεί τις ρηξικέλευθες κινήσεις. Πλέον, υπάρχει το case study, μέσω της δικής μας κίνησης. Μέχρι να στηθεί όλο αυτό που θαυμάζουμε σήμερα χρειάστηκε να υπερκεραστούν κάποια εμπόδια, να δημιουργηθεί μια ισχυρή και πολυπληθής ομάδα. Πιστεύω –και δεν θα σταματήσω να το επαναλαμβάνω– στη δύναμη της συλλογικότητας, παρά σε αυτήν του ενός. Το Spetses Mini Marathon είναι από τη γέννησή του ένα συλλογικό project, που στηρίζεται και επιβραβεύει τους εθελοντές και τον εθελοντισμό. Επίσης, είναι ένα project που επιβραβεύει τη δύναμη της προσπάθειας. Άλλωστε, το κεντρικό μας μότο είναι “Νίκη είναι η συμμετοχή”». Και η παρέα των Σπετσών, όπως και να το κάνουμε, νίκησε!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΥΜΩΝΑΚΟΣ


Πρωταθλητής της ευρωπαϊκής κολύμβησης, με συμμετοχές σε Ολυμπιάδες, γυμναστής, αλλά και παρουσιαστής, ο Γιάννης Δρυμωνάκος είναι πολιτογραφημένος Σπετσιώτης, μετά την πρώτη του ουσιαστική γνωριμία με το νησί, φυσικά μέσω του Spetses Mini Marathon. «Νομίζω ότι έχω γίνει Σπετσιώτης…» μου λέει καθώς ξεκινάμε την κουβέντα μας και του ζητάω να μου πει πόσο μεγάλη είναι η επιρροή του αθλητικού event στο νησί. «Συναντάω όλο και περισσότερους ανθρώπους που τρέχουν, ντόπιους ερασιτέχνες. Είναι αξιοθαύμαστο μια μικρή κοινωνία να βάζει τον αθλητισμό στη ζωή του. Πρέπει πάντοτε να αναφέρουμε πόσο υγιής είναι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Σε κάνει να βάζεις στόχους –εκτός από τους επαγγελματικούς, προσωπικούς– που δεν περίμενες ότι θα καταφέρεις».

Για τον ίδιο, μια πρόκληση γεννήθηκε ήδη με το που πάτησε το πόδι του στην Κόστα. «Ήταν κάτι το ονειρικό, να κάνω τον πρώτο χρόνο τη διαδρομή Σπέτσες – Κόστα – Σπέτσες. Όσα χιλιόμετρα και να έχω κολυμπήσει, με το που βλέπεις όλο αυτό μια ευθεία, και να πρέπει να γυρίσεις κιόλας, δεν περιγράφεται. Όταν τερμάτισα και πάτησα το πόδι μου στη στεριά των Σπετσών, αισθάνθηκα ότι κατάφερα κάτι μεγάλο. Και ας έχω πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς, στο Παγκόσμιο… Μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλο, αλλά δεν παύει να είναι κάτι ξεχωριστό, διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει οι κολυμβητές, ειδικά της πισίνας. Σίγουρα, για τον Σπύρο Γιαννιώτη δεν ήταν (γέλια), αλλά για εμένα που πηγαίνω πάνω-κάτω στην πισίνα ήταν».

Αυτό που τον γοητεύει κάθε φορά που βρίσκεται στο νησί είναι η συναναστροφή με ξεχωριστούς ανθρώπους. «Φέτος στο Spetsathlon πέτυχα έναν τύπο που είχε έρθει με ιστιοπλοϊκό, έναν Αμερικανό που ήθελε να πάρει μέρος σε αγώνες, να αναζητήσει τις ρίζες του. Νοίκιασε το σκάφος για να γυρίσει όλα τα νησιά της Ελλάδας και παρ’ όλα αυτά δεν παρέλειψε να είναι και στον αγώνα. Οι Σπέτσες την περίοδο των αθλητικών event μοιάζουν με ένα μικρό Ολυμπιακό Χωριό. Οι περισσότεροι έχουν έρθει για να αθληθούν, αλλά και άλλοι, που θέλουν απλά να το κάνουν έρχονται την πρώτη χρονιά για να δουν την όλη φάση. Είναι ένα νησί όπου δεν υπάρχουν αυτοκίνητα, έχουν όλοι τα παιδιά τους στην παραλία, είναι μια μεγάλη γιορτή του αθλητισμού. Ένα μικρό νησί όπως είναι οι Σπέτσες έχει καταφέρει να κάνει τον μεγαλύτερο αγώνα μετά τον Κλασικό Μαραθώνιο». Παρόλο που η φύση του αθλήματος της κολύμβησης είναι μοναχική, ο πρωταθλητής Ευρώπης κάθε άλλο παρά μοναχικός τύπος είναι. «Κάνω εύκολα παρέες, με θεωρώ εύκολο ως άνθρωπο… Μπορεί το κολύμπι να φαίνεται μοναχικό, αλλά μόνο για τις τρεις τέσσερις-ώρες που είμαστε στην πισίνα και αναζητούμε την ηρεμία μας. Από εκεί και πέρα η ζωή μας είναι με φίλους, με παρέες».

Μια τέτοια παρέα βρήκε στις Σπέτσες, όταν αποφάσισε το 2013 να κατέβει με την ομάδα τριαθλητών και Open Water που προπονούσε για ένα δυνατό τεστ. Kι αυτό το τεστ πραγματοποιήθηκε στη διοργάνωση Spetsathlon του 2013. «Εντυπωσιάστηκα από την ποιότητα της διοργάνωσης. Τότε γνώρισε τη Μαρίνα Κουταρέλλη, «κάναμε μία κουβέντα και από τότε είμαστε τουλάχιστον κάθε μέρα στα τηλέφωνα, για να μην πω και δύο φορές την ημέρα». Πλέον συνεργάζονται για τις διοργάνωσεις Spetsathon και Spetses Mini Marathon. Ο ενθουσιασμός του για τις διοργανώσεις επιβεβαιώθηκε από την πρώτη στιγμή που ήρθε σε επαφή με εκείνη. «Με τη Μαρίνα δεν γνωριζόμασταν. Με το που της τηλεφώνησα για να δηλώσω τους αθλητές μου στη διοργάνωση, μου είπε ότι θα με φιλοξενήσει και οτιδήποτε χρειαστώ θα είναι δίπλα μου. Χωρίς να ξέρω καν τι θα συναντήσω, υπήρχε ήδη μια σπάνια αίσθηση φιλοξενίας πριν φτάσω στο νησί. Με το που πάτησα το πόδι μου στο νησί, συνειδητοποίησα από τις πρώτες στιγμές πως πρόκειται για μια υψηλού επιπέδου διοργάνωση».

Ο Γιάννης δεν πρόκειται να παλέψει για να πιάσει το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. «Έχει πέσει πολύ ο μέσος όρος και είναι σχεδόν αδύνατον να παρακολουθήσεις τα νέα παιδιά που έχουν πολύ μεγαλύτερη άνωση, μεγαλύτερη αερόβια ικανότητα. Είμαι από 16 χρόνων στο προσκήνιο, το έκανα αυτό για πολλά χρόνια και θα συνεχίζω να το κάνω, όχι όμως στο υψηλότερο επίπεδο. Είναι αυτό που λέμε “το πνεύμα πρόθυμο αλλά το σώμα δεν ακολουθεί”» μου λέει χαμογελώντας. Παρ’ όλα αυτά, θα βρίσκεται στους αγώνες του Παγκόσμιου Master που θα πραγματοποιηθούν στην Κορέα.

Οι πισίνες φυσικά δεν πρόκειται να βγουν από τη ζωή του, αφού ο Γιάννης είναι προπονητής σε γνωστά ιδιωτικά σχολεία. Παράλληλα, έχει τα γυρίσματα της εκπομπής που παρουσιάζει, τους Θαλασσόλυκους. «Είναι ένα μεγάλο κομμάτι πια της ζωής μου, που με τίποτε δεν θέλω να αλλάξω» μου λέει και έπειτα μου εξομολογείται τις νέες προκλήσεις που εμφανίστηκαν στον ορίζοντά του. «Θα φτιάξω μια σειρά μαγιό με τη δική μου εταιρεία, σε συνεργασία με ένα πρόσωπο που το γνωρίζω χρόνια και είναι πολλά χρόνια στον συγκεκριμένο χώρο. Σε πρώτη φάση θα είμαστε καθαρά σε κολυμβητικό στιλ, ετοιμάζουμε τρία σχέδια αντρικά, τρία γυναικεία και ένα πόντσο, αυτά τα μπουρνούζια που είναι φορετά… Περιμένουμε ανυπόμονα τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα μπουν στα μαγαζιά. Τα σχέδια τα έχω διαλέξει εγώ, ελπίζω να αρέσουν στον κόσμο και στους κολυμβητές και εύχομαι με το καλό να μεγαλώσουμε».

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΤΑΡΕΛΛΗ


Απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του φημισμένου κολεγίου Brown, κάτοχος διδακτορικού στην Επικοινωνιακή Διαχείριση Κρίσεων από την Οξφόρδη, η Μαρίνα Κουταρέλλη επέστρεψε στην Ελλάδα για να αφήσει το αποτύπωμά της. Ήδη από το 2007, όταν ίδρυσε την εταιρεία Communication Lab, η οποία εξειδικεύεται στις στρατηγικές επικοινωνίας, τη διαχείριση κρίσεων και το brand management, πέτυχε πολλά success stories. Κανένα από αυτά όμως δεν εμπεριείχε το ρίσκο, την τόσο άμεση προσωπική εμπλοκή και την αποδοχή του Spetses Mini Marathon. «Είχα ένα όραμα για τη δημιουργία ενός μεγάλου event. Κι επειδή το αντικείμενό μου είναι η επικοινωνία, ήξερα πολύ καλά πώς να στήσω ένα case study για να δημιουργήσω ένα brand name. Οπότε οι εταιρείες πίστεψαν σε αυτό που τολμούσα να κάνω από την πρώτη στιγμή. Έχω εταιρείες που είναι χορηγοί μας επί δέκα χρόνια. Πλέον έχουμε waiting list χορηγών. Δεν στέλνουμε καν χορηγικές προτάσεις στην αγορά, γιατί δεν έχει νόημα να το κάνουμε. Μόνο αν φύγει κάποιος χορηγός μας θα βάλουμε κάποιον άλλο». Μιλάει με την αυτοπεποίθηση ενός guru της επικοινωνίας. Αλλά  πέρα από brand names και strategic plans, η Μαρίνα βρίσκει την ουσία στην ανθρώπινη επικοινωνία, που για εκείνη είναι κάτι πολύ παραπάνω από business as usual. «Το Spetses Marathon πλέον είναι μια ανοιχτή κοινωνία, που απαρτίζεται από τους εθελοντές, τους αθλητές, τους χορηγούς… Αυτή ακριβώς η ισχυρή στήριξη είναι που έχει μετατρέψει το Spetses Marathon σε θεσμό. Αυτή η στήριξη χτίστηκε μέρα με την ημέρα, προφανώς και δεν προέκυψε από τη μία ημέρα στην άλλη».

Όλα αυτά τα χρόνια, άνθρωποι ήρθαν κοντά, δούλεψαν για έναν κοινό σκοπό, κόπιασαν για το καλύτερο αποτέλεσμα. Οι ιστορίες τους έχουν γίνει η παρακαταθήκη του event αλλά και του νησιού. «Πάμε για την ένατη χρονιά. Υπάρχουν ζευγάρια που γνωρίστηκαν στις Σπέτσες, ερχόμενοι για τον αγώνα, παντρεύτηκαν και τώρα έρχονται με τα παιδιά τους. Υπάρχουν αθλητές που είναι πλέον οικογένειά μας».

Φυσικά υπάρχουν και αστείες ιστορίες που έχουν μείνει στη μνήμη των διοργανωτών. Όπως εκείνη που θέλει τη Μαρίνα Κουταρέλλη να κοιμάται σε έναν καναπέ, στο λόμπι ενός ξενοδοχείου. «Εμφανίστηκαν περισσότεροι δημοσιογράφοι από όσοι υπολογίζαμε, οπότε αναγκάστηκα να δώσω το δικό μου δωμάτιο σε έναν δημοσιογράφο. Την ημέρα του αγώνα ξύπνησα στον καναπέ. Μη ρωτάς πώς ετοιμάστηκα…» (γέλια)

Η συζήτηση πηγαίνει στην παρέα της, στον Γιάννη, την Τζένη και τον Δημήτρη. «Για το καθένα από τα παιδιά που έχουμε μαζί μας η ιστορία είναι διαφορετική. Ο Γιάννης Δρυμωνάκος έχει στηρίξει τον κολυμβητικό μας αγώνα από την πρώτη χρονιά, το 2012. Και μάλιστα δεν γνωριζόμασταν τότε. Τον ήξερα ως όνομα, τον θαύμαζα ως αθλητή, αλλά δεν τον είχα συναντήσει ποτέ. Από τη στιγμή που βρεθήκαμε υπήρξε αμέσως χημεία. Μου είπε πως “Αυτό που έχω συναντήσει εδώ δεν το έχω δει αλλού”, κι ας έχει λάβει μέρος σε δύο Ολυμπιάδες και σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Μας έχει στηρίξει πολύ σε πολλά επίπεδα και για αυτό είναι και ο brand ambassador του Spetses Mini Marathon».

«Τον Δημήτρη τον γνώρισα αργότερα. Έχουμε ένα άλλο δέσιμο, γιατί είναι ο άνθρωπος που με προπόνησε όλη την προηγούμενη χρονιά και χάρη και στη δική του τεχνογνωσία κατάφερα να πάρω μέρος σε ένα μεγάλο αθλητικό event που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία. Στο δικό μας δεν μπορώ να συμμετέχω, γιατί θεωρώ πως ο διοργανωτής έχει έναν πολύ συγκεκριμένο ρόλο, στον οποίο θα πρέπει να ανταποκριθεί άψογα. Δεν μπορείς να τα παρατήσεις όλα και να πεις “Εγώ για τις επόμενες δύο ώρες θα κολυμπάω ή θα τρέχω”. Στον Δημήτρη εκτίμησα πως είναι ένας ήρεμος άνθρωπος, ένας καλός προπονητής που σε παρακινεί να βγάλεις τον καλύτερό σου εαυτό. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, ειδικά σε ό,τι αφορά τους ερασιτέχνες αθλητές, όπως είμαι εγώ, για να μη σε κάνουν να απηυδήσεις και εγκαταλείψεις. Ο Δημήτρης αγαπάει αυτό που κάνει και σου μεταδίδει αυτή την αγάπη. Φέρνει πολλούς αθλητές και είναι εξαιρετικός στην αποκατάσταση μετά τον αγώνα. Την Τζένη τη θαύμαζα πολύ πριν τη γνωρίσω. Είναι μια χαρισματική κοπέλα. Είναι η brand ambassador της Garmin. Φέτος ο αγώνας των 5 χλμ. είναι Garmin Run Series, ένας λόγος παραπάνω δηλαδή για να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις του ρόλου της. Και πάλι, βλέπεις μια κοπέλα, σαν κι εμένα, να μην έχει άμεση σχέση με τον αθλητισμό, μια κοπέλα πολυάσχολη, με τη δική της καριέρα, παρά ταύτα να έχει βάλει στην καθημερινότητά της την προετοιμασία της και τον αγώνα».

Η ίδια μου εξομολογείται πως το «κόστος» του όλου εγχειρήματος είναι ακριβό. Και αμέσως χαμογελάει. «Ευτυχώς έχω μεγάλη στήριξη από τον σύζυγό μου, Γιώργο Καράμπελλα. Ήταν μια έντονη συναισθηματική χρονιά. Στηρίχτηκα πολύ σε εκείνον. Είναι σημαντικό να στηρίζουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα, ειδικά όταν παλεύουν για κάτι που αγαπούν. Αλλιώς, η οποιαδήποτε αποτυχία μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ και να επηρεάσει τη σχέση. Το προσωπικό κόστος για να εδραιωθεί το Spetses Mini Marathon είναι ανυπολόγιστο. Δεν το ξεκινήσαμε by the book, δεν υπήρχε προηγούμενο για να στηριχτούμε. Υπάρχει από πίσω ένας ολόκληρος μηχανισμός για να το υποστηρίζει. Κι επειδή το project συνεχώς εξελίσσεται και γιγαντώνεται, δεν μπορεί κανείς να εφησυχάσει. Δεν χαλαρώσαμε από την επιτυχία, γιατί κάθε χρόνο προσπαθούμε να προσθέτουμε και άλλα στοιχεία,  να ανεβάζουμε τον πήχη ψηλότερα. Θα μου ήταν πολύ εύκολο να επαναλαμβάνουμε ό,τι κάναμε την προηγούμενη χρονιά. Εγώ θέλω κάθε χρόνο να εντάσσω νέες ιδέες, πρωτοποριακές. Τώρα, για παράδειγμα, που προσθέτουμε έναν νέο αγώνα, περιμένουμε περισσότερους αθλητές από το εξωτερικό. Θεωρώ πως όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, ανακαλύπτεις κρυμμένες εσωτερικές δυνάμεις που σε βοηθούν στην επίτευξη των υψηλών στόχων. Θεωρώ πως καμία προσπάθεια που κάνεις δεν είναι άσκοπη, ακόμη και αν δεν είναι άμεσα υλοποιήσιμη».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ


Πρωταθλητής, προπονητής και διατροφολόγος, ο Δημήτρης Κουλούρης είναι η τελευταία προσθήκη στην παρέα των Σπετσών. «Μέχρι το 2017 κολυμπούσα επαγγελματικά, με τελευταία μεγάλη μου επιτυχία, τη συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, το 2016. Η Μαρίνα με κάλεσε για πρώτη φορά το 2017 στο Spetsathlon, μαζί με άλλους συναθλητές μου στην Ολυμπιακή ομάδα, θέλοντας να ανεβάσει το επίπεδο της διοργάνωσης. Φυσικά και είχα ακούσει πολλά επαινετικά σχόλια, αλλά δεν είχα καταφέρει να πάρει μέρος μέχρι τότε, λόγω άλλων επαγγελματικών υποχρεώσεων».

Ο πρωταθλητής στην κολύμβηση φτάνοντας στις Σπέτσες εξεπλάγην με το επίπεδο της διοργάνωσης, τη μεγάλη συμμετοχή, σχεδιασμένη μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια, με ενεργούς τόσο τους εθελοντές όσο και τους χορηγούς.  Μπορεί να σταθεί επάξια σε πρότυπα διεθνών οργανισμών. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που επιστρέφω κάθε χρόνο με πολλούς δικούς μου ερασιτέχνες αθλητές, οι οποίοι έχουν στόχο τη διάκριση και τη συμμετοχή στους αγώνες αυτούς».

Με τον Γιάννη Δρυμωνάκο –που είναι μεγαλύτερός του– έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά, αφού τους ενώνει ο υγρός στίβος. Πώς κόλλησε όμως με τη Μαρίνα και την Τζένη; «Τον Γιάννη τον γνώριζα από τις πρώτες του επιτυχίες και τα τελευταία χρόνια ήρθαμε πολύ κοντά. Ήμασταν μαζί και στην εθνική ομάδα, ενώ ήταν εκείνος που με παρότρυνε να κατέβω στην παρθενική μου συμμετοχή στο Spetsathlon».

Με τη Μαρίνα ήρθαν ακόμη πιο κοντά όταν εκείνη επέλεξε τον Δημήτρη για προπονητή της. «Πλέον τη βλέπω τρεις φορές την εβδομάδα, στην πρωινή προπόνηση» μου λέει. «Τώρα τη γνωρίζω καλύτερα. Βλέπω πώς ανταποκρίνεται στις δυσκολίες, τη συνέπεια και την επιμονή της. Άλλωστε, ο χαρακτήρας του κάθε ανθρώπου βγαίνει από την προπόνηση και την πίεση από την οποία προκύπτει» τονίζει ο Δημήτρης για τη σχέση τους.

Από την παρθενική του εμφάνιση και έπειτα, ο Δημήτρης είναι σταθερός επισκέπτης των Σπετσών. «Είναι το νησί στο οποίο είμαι πιο αναγνωρίσιμος από κάθε άλλο. Νιώθω σαν στο σπίτι μου εκεί» μου λέει και η κουβέντα πηγαίνει στο τέταρτο μέλος της παρέας, την Τζένη. «Επειδή ξέρει την ιδιότητά μου, αυτή του προπονητή, με αποφεύγει, δεν θέλει να έχει πολλά μαζί μου» λέει και ξεσπάμε όλοι σε γέλια. «Πέρα από την πλάκα, διαθέτει έναν εξαιρετικό χαρακτήρα, είναι έξυπνη, με χιούμορ, ιδανική για παρέα».

Με το που τελειώσει το καλοκαίρι, ο Δημήτρης θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια νέα πρόκληση. «Έχω το δικό μου γυμναστήριο, το Training Room, και αποφασίσαμε να επεκταθούμε. Έτσι, το δεύτερο γυμναστήριο θα ανοίξει στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Θα είναι μια καθοριστική χρονιά, με νέες προκλήσεις και πολλές αλλαγές, στις οποίες ανυπομονώ να ανταπεξέλθω».

ΤΖΕΝΗ ΜΕΛΙΤΑ


Γοητευτική και υπερκινητική, η Τζένη Μελιτά αλωνίζει τα στενά των Σπετσών, πρωί-βράδυ, απολαμβάνοντας τη θετική αύρα του νησιού. Η παρουσιάστρια δεν είναι η μόνη που βλέπει τις διαφορές που έχει το νησί από τότε που ξεκίνησε το Spetses Mini Marathon. «Οι Σπέτσες απέκτησαν ένα εντελώς διαφορετικό τουριστικό κοινό σε σύγκριση με αυτό που είχαν πριν. Πλέον, πέρα από τις ομορφιές που μπορεί να απολαύσει κανείς και τη νυχτερινή διασκέδαση, οι Σπέτσες βρίσκονται στο επίκεντρο και του αθλητικού τουρισμού. Αυτό το κοινό, βέβαια, δεν είναι αυστηρά αθλητικό. Είναι ερασιτέχνες αθλητές που θέλουν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με μια αθλητική εμπειρία. Ούτε εγώ είμαι επαγγελματίας αθλήτρια, άλλωστε. Απλά θέλω όταν διακοπάρω να συνεχίζω κάποιες συνήθειες που μου αρέσουν».

Η πρώτη φορά που συνάντησε τη Μαρίνα ήταν –πού αλλού;– στην Ντάπια. «Γνώρισα τη Μαρίνα στο πρώτο Spetses Mini Marathon που πήγα. Ήμουν καλεσμένη ενός χορηγού της εκδήλωσης και απλά ανταλλάξαμε μια χειραψία. Η Μαρίνα είναι πάντοτε η ίδια. Έχει συνεχώς πολλές δουλειές να διεκπεραιώσει, αλλά πάντοτε θα αφιερώνει χρόνο στο πρόσωπο που έχει απέναντί της. Δεν σου κρύβω πως όλο το διήμερο την παρακολουθούσα, θαυμάζοντας τον τρόπο που κινείται: Ήξερε τους πάντες με τα μικρά τους ονόματα, έλυνε το ένα πρόβλημα μετά το άλλο, ήταν υπερκινητική, ήταν παντού. Είχα εκπλαγεί τόσο με τον δυναμισμό και την άνεσή της να φέρει εις πέρας ένα τόσο μεγάλο event, που όταν επέστρεψα στην Αθήνα έψαξα το τηλέφωνό της και της έστειλα ένα συγχαρητήριο μήνυμα – πράγμα που δεν κάνω σχεδόν ποτέ».

Η μία γνωριμία έφερε την άλλη και «πλέον είμαστε μια παρέα που μας ενώνει, όχι μόνο το κομμάτι της άθλησης, για το οποίο προσωπικά με ενέπνευσε η Μαρίνα να ασχοληθώ, αλλά και το υπέροχο νησί». Μέχρι τότε η Τζένη έκανε πιο κλασικά πράγματα, όπως ο χορός. Πλέον, μία από την ιστορία που διηγείται στους φίλους της δεν έχει να κάνει με κάποιο tango, αλλά με τον κοινό τερματισμό που έκανε με τον σύντροφό της, Σπύρο Μαργαρίτη. «Ήταν ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα, που πάντοτε θα θυμάμαι με τρυφερότητα και πάντοτε θα είναι συνδεδεμένο με τις Σπέτσες. Ήταν πολύ έντονο και θέλω να το επαναλάβω». Θυμάται μάλιστα πως εκείνος «έκοψε ρυθμό για να τον φτάσω και να τερματίσουμε μαζί».

Η αγάπη της για τον αθλητισμό και την τεχνολογία ήταν που γέννησε κι ένα άλλο… κόλλημα, αυτό για τα smartwatch, στο οποίο ρίχνει συνεχώς κλεφτές ματιές. «Το Garmin κόλλησε στη ζωή μου ταυτόχρονα με τον αθλητισμό. Με βοηθάεικαι σε άλλα κομμάτια, όπως στον χορό και την επικοινωνία. Το πήρα δώρο και στη μαμά μου, γιατί το είδε και το ζήλευε». Πλέον μητέρα και κόρη έχουν να αναλύουν και τα ρεκόρ που κάνει η καθεμία σε βήματα, αλλά και τη συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια του ύπνου». Με τον ίδιο ενθουσιασμό μού αναλύει τα νέα της επαγγελματικά σχέδια. «Από τον Σεπτέμβριο θα κάνουμε μια νέα σειρά με τον σύντροφό μου, τον Σπύρο. Θα παίζει στο κανάλι μας, στο YouTube. Έχουν ξεκινήσει ήδη τα γυρίσματα, θα παίζουμε οι δυο μας τους εαυτούς μας. Έχει πολλή πλάκα, έχουμε έναν ταλαντούχο σεναριογράφο, τον Αλέξανδρο Χούντα, και νομίζω πως θα ξετρελαθείτε». Σε ό,τι έχει να κάνει με την τηλεόραση, ωστόσο, θα πρέπει να περιμένουμε. «Έχω μιλήσει με δύο κανάλια» μου λέει συνωμοτικά «αλλά οι ανακοινώσεις θα γίνουν τον Σεπτέμβριο».

Φωτογραφίες: Στέφανος Παπαδόπουλος

Πηγή: People

Keywords
το νησι, νησι, ολυμπιακοί αγώνες, media, mini, μυκονος, δραμα, αθηνα, θεσσαλονικη, μπλε, γνώμονα, εταιρεία, franchise, air, study, project, επιρροή, ελλαδα, ολυμπιακος, water, τεστ, νέα, master, κορεα, σχολεια, συγκεκριμένο, success, list, guru, names, business, μνήμη, ambassador, garmin, χλμ, run, series, book, πήχη, κουλουρης, συμμετοχή, εμφάνιση, καλοκαιρι, room, tango, youtube, people, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.youtube.com, Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, κοινωνικος τουρισμος, αλλαγη ωρας 2012, γιορτη σημερα, η ζωη, κοινωνια, μνήμη, μια ημερα, αθλητικα, αυτοκινητα, αυλαια, βημα, εθνικη, θαλασσα, ιδιωτικα σχολεια, ιταλια, καριερα, μαγιο, μητερα, νησια, ξενοδοχεια, ονειρα, ονοματα, πιεση, σαντορινη, σπετσες, τα νεα, τεστ, τηλεοραση, τηλεφωνο, χημεια, χουντα, χορος, youtube, αγαπη, αγορα, αγωνες, αεροδρομιο, αθλητισμος, ανθρωπος, απλα, αυρα, αυτοπεποιθηση, βγαινει, βορεια, βορεια προαστια, βραδυ, βρισκεται, γινει, γινεται, γνώμονα, γνωριμια, γυρισματα, δευτερο, δυναμη, δημος, δικη, διημερο, δικτυο, δωρο, εγινε, ευκολο, ευκολα, ειπε, υπαρχει, εκκλησια, ελξης, εβδομαδα, ενθουσιασμος, εμφάνιση, επικοινωνια, επενδυσεις, επιρροή, επιτυχια, ερχονται, εστιατορια, εταιρεία, εναυσμα, τεχνολογια, ζευγαρια, ζωη, ζωης, ζωη μου, υγιης, ιδεα, ιδεες, ιδια, ιδιο, ηρεμια, θεα, ιστορικο, λομπι, μαμα, ματια, μπλε, μικρο, μοτο, μπορεις, μυαλο, νοημα, ομαδα, οικογενεια, ολυμπιακη, ονομα, οξφορδη, οραμα, ορος, ουσια, παιδια, παμε, περιβαλλον, πευκα, πισινα, πιο πολυ, ποιοτητα, πισινες, πλακα, πρωι, ρεκορ, ριο, ρισκο, ρολο, σεζον, σιγουρα, συγκεκριμένο, συζητηση, συζυγο, σειρα, συμμετοχή, σωμα, σπιτι, στιβος, σχεδια, σχολια, τυπος, τσαι, τολμη, τρια, φυση, φυσικα, φυσικο, φορα, χιουμορ, χλμ, ωρες, air, αγωνας, ambassador, βηματα, book, business, water, δημητρης, δουλειες, δωματιο, ευθεια, ειπαμε, εθνικο, franchise, garmin, γελια, γιορτη, guru, ιδανικο, project, κλεφτες, κομματι, κοπελα, list, media, μεινει, mini, master, names, room, πήχη, run, study, series, success, tango, της παρεας, θελω να, υπεροχο, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα