Κορωνοϊός / Μια ειδικός εξηγεί: Πώς μεταδίδεται, ποια είναι τα συμπτώματα, πόσο κινδυνεύουμε

08:31 15/2/2020 - Πηγή: People

Η λέξη «κορωνοϊός» μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες ήταν άγνωστη στους ανθρώπους που δεν εμπλέκονται επιστημονικά με τους κλάδους υγείας. Από την 31η Δεκεμβρίου όμως και έπειτα, όταν οι κινεζικές αρχές προειδοποίησαν για την εμφάνιση ενός κρούσματος πνευμονίας από άγνωστη αιτία στην Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, οι πληροφορίες για τον ιό μονοπωλούν το ενδιαφέρον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 7 Ιανουαρίου, οι πρώτες αναλύσεις οδηγούν στην ανακάλυψη του νέου κορωνοϊού, ενώ στις

11 Ιανουαρίου σημειώνεται ο πρώτος θάνατος ασθενούς. Στις 28 Ιανουαρίου εντοπίζονται τα δύο πρώτα κρούσματα μετάδοσής του εκτός των ορίων της Κίνας, στην Ιαπωνία και στη Γερμανία. Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο ιός περνάει στην Ευρώπη, ενώ μέχρι τη στιγμή που γράφεται το κείμενο δεν έχει εκδηλωθεί κάποιο κρούσμα στη χώρα μας.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus ανακοίνωσε την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου την ονομασία που δόθηκε στον κορωνοϊό: «Τώρα έχουμε ένα όνομα για την ασθένεια και είναι το Covid-19» δήλωσε. Η ασθένεια έχει εξελιχθεί σε επιδημία, όχι όμως σε πανδημία, όπως αναφέρουν οι επικεφαλής του ΠΟΥ.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας του ΑΠΘ Γεωργία Γκιούλα μιλώντας στο People εξηγεί σχετικά με τη νόσο: «Οι κορωνοιοί ανήκουν σε μια οικογένεια ιών που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και κυκλοφορούν ευρύτατα κάθε χρόνο. Οι συγκεκριμένες κυμαίνονται από ένα κοινό κρυολόγημα μέχρι μια σοβαρή λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, ενώ σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις και όταν συνήθως υπάρχει υποκείμενο νόσημα, ο ασθενής μπορεί να καταλήξει».

-Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την προέλευση του ιού;

Έχουν γίνει κάποιες φυλογενετικές αναλύσεις του ιού που αφορούν τη μελέτη αρχικής προέλευσης κι εξέλιξής του. Η προέλευσή του από νυχτερίδες είναι μια πιθανότητα, αλλά η ακριβής προέλευση του ιού δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί. Σιγά σιγά θα έχουμε περισσότερα στοιχεία καθώς απομονώνονται και αναλύονται τα γονιδιώματα ολοένα και περισσότερων ιών. Τα μέχρι και σήμερα δεδομένα μιλάνε για έναν ιό που προκαλεί λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, έχει λίγο πιο αυξημένη μεταδοτικότητα από τον ιό της γρίπης και η θνητότητα κυμαίνεται προς το παρόν περίπου στο 2%.

-Πώς εισήλθε στον ανθρώπινο οργανισμό και πώς μεταδίδεται;

Πρόκειται για έναν αναπνευστικό ιό, που μεταδίδεται επομένως μέσω του αναπνευστικού συστήματος. Η μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω των αναπνευστικών σταγονιδιών. Συγκεκριμένα, τα σταγονίδια που εκπέμπονται με τον βήχα ή το φτέρνισμα των ασθενών εισέρχονται στο αναπνευστικό σύστημα ενός υγιούς ανθρώπου. Παράλληλα αυτό μπορεί να συμβεί μέσω μολυσμένων αντικειμένων ή επιφανειών, εάν δηλαδή για παράδειγμα κάποιος που φτερνίζεται ακουμπήσει μια επιφάνεια και στη συνέχεια κάποιος που δεν νοσεί αγγίξει τη συγκεκριμένη επιφάνεια και φέρει το χέρι του στο στόμα ή στη μύτη.

-Ποια είναι τα κλινικά συμπτώματα και σε ποια σημεία διαφέρουν από αυτά της κλασικής γρίπης;

Δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στην κλινική εικόνα των ασθενών με γρίπη και όσων έχουν λοίμωξη από κορωνοϊό. Ο ασθενής εκδηλώνει πυρετό, βήχα, καταρροή, δυσχέρεια αναπνοής, ενώ σε μερικές περιπτώσεις η λοίμωξη εξελίσσεται σε πνευμονία. Βαρύτερη είναι η συμπτωματολογία σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε άτομα με ήδη επιβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό. Να σημειώσω ότι τα παραπάνω συμπτώματα και σημεία της νόσου βασίζονται στη μελέτη των μέχρι τώρα κρουσμάτων και ενδέχεται να αλλάξουν όταν θα είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες.

-Δηλαδή υπάρχει η πιθανότητα να νοσήσει κάποιος από κορωνοϊό και να περάσει την ασθένεια ανώδυνα;

Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να την εκδηλώσει με μια πιο ήπια συμπτωματολογία, ακριβώς όπως συμβαίνει και με τη γρίπη, όπου κάποιος μπορεί να νοσήσει ελαφρά και κάποιος να χρειαστεί να νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας για τον ίδιο ακριβώς ιό.

-Υπάρχει κάποια θεραπεία;

Προς το παρόν οι κλινικοί γιατροί αντιμετωπίζουν τα γενικότερα συμπτώματα. Δεν υπάρχει κάποιο εμβόλιο για τον συγκεκριμένο ιό. Ευελπιστούμε το επόμενο διάστημα να υπάρξει εμβόλιο για την ευρύτερη προφύλαξη του γενικού πληθυσμού.

-Ποια είναι η εκτίμηση κινδύνου για την Ευρώπη γενικότερα και για την Ελλάδα ειδικότερα;

Η αλήθεια είναι πως ο συγκεκριμένος ιός βρίσκεται συνεχώς υπό μελέτη. Αν σκεφτούμε ότι έχει ήδη περάσει σε κάποιες χώρες της Ευρώπης και η μετάδοσή του είναι αρκετά εύκολη, ενδεχομένως κάποια στιγμή να περάσει και τα σύνορα της χώρας μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει πανικός και να φοβόμαστε πέραν του φυσιολογικού. Απλώς απαιτείται επαγρύπνηση κι ετοιμότητα, έτσι ώστε να περιοριστεί αποτελεσματικά και το συντομότερο δυνατόν.

Photo: Zuma / SplashNews.com

Όλα τα νέα, πλούσιο ρεπορτάζ, καθημερινές στιγμές διασήμων και ξεχωριστές στιγμές καθημερινών ανθρώπων στο People, που κυκλοφορεί μαζί με το Έθνος της Κυριακής

Keywords
Τυχαία Θέματα