Με τις ψηφιακές βοηθούς οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας κρυφακούνε πλέον ό,τι λέτε στο σπίτι

11:33 11/8/2019 - Πηγή: People

των Jonathan Vanian και Aaron Pressman

Υπάρχει μια δυσάρεστη πραγματικότητα πίσω από την άνοδο των ψηφιακών βοηθών, όπως η Siri της Apple και o Google Assistant, η οποία ενισχύει την ανησυχία των χρηστών σχετικά με τη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων.

Η εκπληκτική ικανότητα των ψηφιακών βοηθών να αναγνωρίζουν αμέσως τη φωνή ενός ατόμου ή να μεταφράζουν γρήγορα γλώσσες δεν είναι απλά κάτι που οι υπολογιστές έμαθαν από μόνοι τους. Προκειμένου να βελτιωθεί η τεχνολογία που προέρχεται από τη μηχανική μάθηση, οι τεχνολογικοί γίγαντες

που τη δημιουργούν βάζουν πραγματικούς ανθρώπους να ακούνε και να επισημαίνουν χειροκίνητα τα δεδομένα για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Και αυτό απαιτεί την ακρόαση των συνομιλιών από πολλά ανθρώπινα αυτιά.

Διάφορα μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν πρόσφατα άρθρα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι Amazon, Apple και Google απασχολούν υπαλλήλους (συνήθως με συμβάσεις εργολαβίας) που ακούνε τις εντολές των ανθρώπων και χρησιμοποιούν αυτά τα πολύτιμα φωνητικά δεδομένα για τη βελτίωση των προϊόντων τους.

Επιπλέον, την περασμένη Τετάρτη, η Motherboard αποκάλυψε ότι η Microsoftχρησιμοποίησε εξωτερικούς εργαζόμενους για την ακρόαση συνομιλιών στο Skype (το οποίο ανήκει στη Microsoft) με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργίας αυτόματης μετάφρασης. Η Microsoft, όπως και οι άλλες εταιρείες, απάντησε ότι έχει λάβει την άδεια των πελατών πριν τη χρήση και συλλογή των φωνητικών δεδομένων, και ότι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοί της δεσμεύονται από συμφωνίες εμπιστευτικότητας.

Οι χρήστες των φωνητικών βοηθών μάλλον δεν πρόκειται να καθησυχαστούν με αυτές τις εξηγήσεις. Υπάλληλοι των εταιρειών μπορούν κάλλιστα να τους ακούσουν «να μιλάνε με τους αγαπημένους τους, να συζητούν προσωπικά θέματα, ή να κουβεντιάζουν τα προβλήματα των ερωτικών τους σχέσεών» αναφέρει το δημοσίευμα του Motherboard.

Μέρος του προβλήματος έγκειται στο γεγονός ότι οι εταιρείες δεν διευκρινίζουν ρητά το πώς χρησιμοποιούν τα δεδομένα των ανθρώπων για τη βελτίωση των υπηρεσιών τους.

Για παράδειγμα, η πολιτική απορρήτου του Skype για την υπηρεσία μετάφρασής του αναφέρει ότι «οι προτάσεις και τα αυτόματα αντίγραφα αναλύονται και τυχόν διορθώσεις εισάγονται στο σύστημά μας για την ανάπτυξη αποδοτικότερων υπηρεσιών». Επειδή αυτή η φράση είναι γραμμένη σε παθητική φωνή, είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος το ποιος ή το τι αναλύει τις φωνητικές εγγραφές.

Οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι νομοθέτες εξετάζουν ήδη κατά πόσο οι εταιρικοί κολοσσοί της τεχνολογίας παραβιάζουν τους νόμους περί ιδιωτικότητας όταν βάζουν υπαλλήλους τους να κρυφακούνε. Και είναι πολύ πιθανό οι ίδιες οι εταιρείες να τροποποιήσουν τις πολιτικές απορρήτου τους.

Πηγή: Fortunegreece.com

Keywords
Τυχαία Θέματα