Πέθανε ο σχεδιαστής μόδας Γιάννης Τσεκλένης – Ποιος ήταν ο άντρας που άλλαξε για πάντα την ελληνική μόδα

15:57 30/1/2020 - Πηγή: People

«Με γεια το μοντελάκι σου που έφτιαξε ο Τσεκλένης» λέει το τραγουδί Το Σκουλαρίκι του Θανάση Παπακωνσταντίνου και για μια γενιά ο Γιάννης Τσεκλένης ήταν αυτός ο μύθος και πολλοί μάθαμε απ΄αυτό το τραγούδι ποιος ήταν και φυσικά από τη μίνι ιστορία που έλεγε γι΄αυτόν στις συναυλίες του ο Χαρούλης πριν πει το τραγούδι. Ο Γιάννης Τσεκλένης ήταν φυσικά πολλά παραπάνω από μόδιστρος και σχεδιαστής των στολών της αστυνομίας. Ήταν ένας από τους πρώτους Έλληνες σχεδιαστές, ένας απ΄αυτούς που έκαναν

τη μόδα τέχνη. Και το βράδυ της Τετάρτης άφησε την τελευταία του πνοή.

Όπως ενημέρωσε το Πελοππονησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, ο Γιάννης Τσεκλένης πέθανε σε ηλικία 83 ετών, κι ενώ βρισκόταν σε διαρκή προεργασία για μια μεγάλη αναδρομική έκθεση όλης της καλλιτεχνικής του πορείας.

Με μεγάλη μας θλίψη σας ανακοινώνουμε ότι ένας μεγάλος Έλληνας, ένας άνθρωπος της μόδας, ο δικός μας άνθρωπος, ο…

Geplaatst door Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα (Peloponnesian Folklore Foundation) op Donderdag 30 januari 2020

Ο Γιάννης Τσεκλένης ξεκίνησε τη σχέση του με τη μόδα από το μετερίζι της διαφήμισης, αφού επέλεξε, όπως είχε πει, να αναλάβει το μάρκετινγκ για το κατάστημα με υφάσματα που είχε ο πατέρας του στα μέσα του προηγούμενου αιώνα.

«Όταν ετέθη θέμα σπουδών, είπα στον πατέρα μου ότι θα μείνω κοντά στο κατάστημα υφασμάτων που είχε, αλλά ότι θα ασχοληθώ με την διαφήμιση. Είχα κοινωνικές επαφές, φίλους, όπως τον Σπύρο Μεταξά που αμέσως μου ανέθεσε να κάνω τα μπουκάλια. Ο πεθερός μου, γιατί παντρεύτηκα πολύ γρήγορα, στα 23 μου -κι έτσι τώρα έχω γιο 56 ετών, τον Κωνσταντίνο, ήταν της ΕΛΦΙΝΚΟ. Αδελφικός φίλος μου ήταν ο Αγγελος ο Κανελλόπουλος του Τιτάνα. Ετσι λοιπόν αναλάμβανα δουλειές του. Ηθελα να αφήσω στίγμα. Η έφεσή μου ήταν να μπαίνω σε προϊόντα διαρκείας για να αφήσω στίγμα».

Όταν ο πατέρας του πέθανε, τότε ο ίδιος κατάλαβε πως η μόδα ήταν το μονοπάτι του. «Mην αφήσεις τη μόδα. Τα τελευταία πέντε χρόνια ό,τι αγοράζεις μετά από έξι μήνες το έχει η couture στο Παρίσι, χωρίς να το ξέρεις» του είχε πει.

Το 65′ ‘εκανε την πρώτη του συλλογή και κατάφερε να γοητεύσει την θρυλική Ελίζαμπεθ Άρντεν που την αγόρασε εξ ολοκλήρου. Μέσα στο επόμενο εξάμηνο ήρθε συμβόλαιο με αμερικανική εταιρεία, ήρθε μια καμπάνια για τον ελληνικό τουρισμό και ήρθε η αυτονόμησή του από τον συνεργάτη του Κρίτσα, με την πρώτη μπουτίκ Tseklenis να ανοίγει στην Ερμού.

Η πορεία του από εκεί και μετά ήταν ανοδική και με επίκεντρο το Λονδίνο μέσα από τη συνεργασία με την Berkertex. «Βιομήχανος» της μόδας ήταν ο Γιάννης Τσεκλένης στις διεθνείς αγορές, αν και στην Ελλάδα δεν είχε κάνει τόσο γρήγορα τη δική του μονάδα. Όμως το αποτύπωμα του είχε πια μπει για τα καλά στην παγκόσμια μόδα, με την Ελλάδα να έχει ένα τέκνο που γιγάντωνε την αισθητική της.

Το 1975 ο Γιάννης Τσεκλένης διαγνώστηκε με μελάνωμα κι εκεί έπαθε το πρώτο τεράστιο σοκ της ζωής του. Πέρασε αρκετό καιρό σε χημειοθεραπείες, ήταν το 46ο πειραματόζωο μιας τότε φρέσκιας θεραπείας και όπως είχε εξηγήσει σε συνέντευξή του παλιότερα, αυτό τον έσωσε.

Παρόλα αυτά έπαθε υποτροπή και αναγκάστηκε να πάει να κάνει μια μεγάλη επέμβαση που περιελάμβανε ώμο, ωμοπλάτη και κλείδα. Οι πιθανότητες να ζήσει τον πρώτο χρόνο ήταν στο 5%. Τελικά μπόρεσε να ζήσει με αυτό κοντά 40 χρόνια.

Κι έζησε χάρη και στην ύπαρξη της γυναίκας του Έφης Μελά που σε όλα τα χρόνια της δημιουργίας του αποτέλεσε για εκείνον μια έμπνευση, τον οδήγησε σε καινοτόμες ιδέες και φυσικά του γέννησε τα μεγαλύτερα συναισθήματα. Πολύ πιο ακριβά από τα χρήματα που δεν κατάφερε να κάνει, τηρουμένης της φήμης του.

«Χρήμα δεν πέτυχα ποτέ, ήμουν πάντα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Ενοιωθα όμως την απήχηση, σαν να παίζω στο θέατρο και την άλλη να γράφονται κριτικές. Στο θέατρο συνεργάστηκα μια φορά μόνον με την Ελλη Λαμπέτη και της έφτιαξα τα κοστούμια για το έργο “Σαράντα Καράτια” -μετά ονόμασα έτσι και την συλλογή μου».

Instafeed

Keywords
Τυχαία Θέματα