«Θύελλα» αντιδράσεων για τα εργασιακά – Η κυβέρνηση υπερασπίζεται τις τροπολογίες Βρούτση

10:04 9/8/2019 - Πηγή: People

Η επιλογή της κυβέρνησης να φέρει και ειδικά στο παρά πέντε της ψήφισης του διυπουργικού νομοσχεδίου δύο τροπολογίες για τα εργασικά και τις συντάξεις προκάλεσε την αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης και άνοιξε νέο ευρύ μέτωπο την ώρα που κλείνει η Βουλή για Δεκαπενταύγουστο.

Αντιδράσεις προκάλεσε τόσο η διαδικασία όσο και η ουσία των δύο τροπολογιών Βρούτση

Πρώτον το ότι οι τροπολογίες κατατέθηκαν μισή μόλις ώρα πριν την προγραμματισμένη ψηφοφορία, γεγονός που κυβερνητικά

στελέχη απέδιδαν σε καθυστέρηση στο ελεγκτικό, καθώς έλεγαν ότι ο σχεδιασμός ήταν να κατατεθουν μαζί με τις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου. Σημειωτέον σε κάθε περίπτωση ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ανέμεναν την κατάθεση των τροπολογιών η οποία καθυστερούσε.

Ξεσηκώθηκε «θύελλα» αντιδράσεων δεδομένου ότι το σημερινό κυβερνών κόμμα ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε στηλιτεύσει αντίστοιχες τακτικές από την πλευρά της προηγούμενης κυβέρνησης, δηλαδή τη νομοθέτηση δια τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια λίγο πριν την ψήφιση τους. Τις αντιδράσεις επέτεινε και το ότι οι συγκεκριμένες τροπολογίες κατατέθηκαν μία ημέρα πριν κλείσει η Βουλή στην καρδιά του καλοκαιριού και σε περίοδο διακοπών για σημαντικό αριθμό πολιτών, ενώ ο προεδρεύων Χαράλαμπος Αθανασίου συνέστησε στον υοθργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να μην επαναληφθεί το φαινόμενο αυτό, εξοργίζοντας ακόμη περισσότερο τα κομματα της αντιπολίτευσης, τα οποία άρχισαν να αποχωρούν καταγγέλλοντας τη διαδικασία με πρώτο το ΚΚΕ

Δεύτερον, η ουσία των τροπολογιών και δη της μίας εκ των δύο προκάλεσε την οργή ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Κινήματος Αλλαγής και ΜΕΡΑ25, καθώς καταργείται το αιτιολογημένο της απόλυσης και η ευθύνη εργολάβων και υπεργολάβων απέναντι στους εργαζόμενους. Το σύστημα της αιτιολογημένης απόλυσης που ψηφίστηκε μόλις το Μάιο είχε προκαλέσει την αντίδραση τότε του ΣΕΒ και οκτώ περιφερειακών βιομηχανικών συνδέσμων, που ζητούσαν είτε να καταργηθεί είτε να αλλάξει το ζήτημα της καταβολής αποζημίωσης, ενώ έθεταν και ζήτημα για τις καθυστερήσεις στις δικαστικές αποφάσεις με δεδομένο ότι πραγματοποιούνται 100- 120.000 απολύσεις κάθε μήνα, επικαλούμενοι διοικητικό βάρος και ανασφάλεια για τις επιχειρήσεις. Εξ ου ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι νομοθετεί για λογαριασμό του ΣΕΒ

Κυβερνητικές πηγές έσπευσαν όμως άμεσα και αναλυτικά να υπερασπιστούν τη διαδικασία και την ουσία κατάθεσης των «επίμαχων» τροπολογιών Βρούτση.

Ειδικότερα όσον αφορά στην κατάργηση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεπε ότι η καταγγελία της σύμβασης έπρεπε να γίνεται μόνο για «βάσιμο λόγο», κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι η ρύθμιση αυτή όχι μόνο δεν είναι «φιλεργατική» αλλά λειτουργεί εναντίον των εργαζομένων, διότι, όπως έλεγαν, δυσχεραίνει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και φέρνει τους ήδη εργαζόμενους σε χειρότερη θέση, καθώς στιγματίζεται για τον υπόλοιπο εργασιακό βίο ο εργαζόμενος που απολύεται, εφόσον θα είχε απολυθεί για λόγους που ανάγονται στην ικανότητα ή τη συμπεριφορά του.

Επιπλέον, με το άρθρο 58 του ίδιου νόμου επιδεινώνεται ραγδαία μια βασική παθογένεια του ελληνικού συστήματος, που είναι οι καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Υποστήριζαν δε ότι η νέα κυβέρνηση με την κατάργηση αυτών των άρθρων στην πραγματικότητα καταργεί τον «κόφτη προσλήψεων» που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως έλεγαν ουσιαστικα επέβαλλε.

Δείτε τη συνέχεια στο Fortunegreece.com

Keywords
Τυχαία Θέματα