CNBC: Πολλά λόγια μεταξύ Γερμανίας-Ελλάδας, αλλά από πράξεις;

Οι σχέσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας μπήκαν στην «απόψυξη», σε μια προσπάθεια να σπάσει το στρώμα πάγου που είχε δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί.

Το CNBC απευθύνθηκε σε αυτούς για να διαπιστώσει πως είδαν οι άνθρωποι της αγοράς της συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ

στο Βερολίνο και οι απαντήσεις που έλαβε δείχνουν πως πέραν των λεκτικών εξομαλύνσεων, το σημαντικό είναι οι πράξεις, καθώς σε αυτό το πεδίο θα κριθούν άπαντες και κυρίως η Ελλάδα που πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις.

Το αμερικανικό δίκτυο αναφέρει πως η Αθήνα επισήμως παραδέχεται πως τη Δευτέρα θα παρουσιάσει στους πιστωτές της ένα πλήρες πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα υποβληθεί στο επόμενο Eurogroup προς έγκριση. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του γερμανικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Αλεξάντερ Σούμαν, λέει στο CNBC: «Οι δύο ηγέτες προσπάθησαν να παρουσιάσουν τη βελτίωση των σχέσεων, αλλά ακόμη υπάρχουν πολλές και ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία».

Για να συμπληρώσει: «Σαφώς, ήταν ένα απαραίτητο βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων, αλλά τώρα οι συζητήσεις πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε πράξεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα. Να προχωρήσει, δηλαδή, σε συγκεκριμένα και λεπτομερή μέτρα που θα έχουν να κάνουν με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό που είναι απαραίτητο τώρα, είναι η ελληνική κυβέρνηση να δείξει τι ακριβώς θα κάνει για την επίτευξη των στόχων».

Υπάρχουν και άλλοι οικονομολόγοι που συμφωνούν πως η συνάντηση στο Βερολίνο δεν μπορεί να θεωρηθεί σημαντική επιτυχία. Ο ανώτερος οικονομολόγος της ING στις Βρυξέλλες, Κάρστεν Μπρζέσκι, εξηγεί: «Σε τελική ανάλυση όλα ήταν αναμενόμενα. Η συνάντηση δεν ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα στο θέμα της ελληνικής κρίσης. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς θα γίνουν βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας, ενώ την ίδια στιγμή δεν εξετάστηκε καν το θέμα της αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας. Πάντως, σίγουρα μπορεί να είναι ένα μικρό βήμα για τον τερματισμό της πολιτικής αντιπαράθεσης των τελευταίων ετών, αλλά και πάλι είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για happy end».

Keywords
Τυχαία Θέματα