Der Spiegel: Λάθος η μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα

Λανθασμένη χαρακτηρίζει τη μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα το γερμανικό περιοδικό Spiegel, με αφορμή την έγκριση από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της εισαγωγής του κατώτατου μισθού στη Γερμανία (8,50 ευρώ την ώρα) από 1ης Ιανουαρίου 2015.

Όπως αναφέρει, δεν υπήρξε κάποιο θετικό αποτέλεσμα στην πράξη, καθώς η ανεργία συνέχισε να αυξάνεται, ενώ η κατανάλωση μειώθηκε περαιτέρω.

Το περιοδικό επισημαίνει χαρακτηριστικά πως

παρά το γεγονός ότι ο κατώτατος μισθός για τους νέους περιορίζεται στα 510,94 ευρώ, το 58% εξ αυτών είναι άνεργοι. Επισημαίνει δε, ότι η συμμόρφωση με τον κατώτατο μισθό στην πράξη δεν ελέγχεται.

Ως εκ τούτου, πολλοί Έλληνες εργάζονται μόνο για ένα μέρος του νόμιμου μισθού. 'Αλλοι είναι εγγεγραμμένοι ως εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, εργάζονται όμως με πλήρη απασχόληση» καταλήγει η αναφορά στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spiegel, οι 21 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζουν το σύστημα του κατώτατου μισθού, που κυμαίνεται από 1 ως 11 ευρώ την ώρα. Πρωτοπόρο είναι το Λουξεμβούργο που εφάρμοσε το σύστημα ήδη το 1944 και σήμερα ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 11,10 ευρώ την ώρα, για τους ανειδίκευτους εργάτες.

Για τους ειδικευμένους αυξάνεται κατά 20%, ενώ για όλους αυξάνεται μαζί με την εξέλιξη του βασικού μισθού. Στη Γαλλία, ο κατώτατος μισθός θεσπίστηκε το 1950 και ανέρχεται στα 9,53 ευρώ, με εξαιρέσεις για τους νέους, τους μαθητευόμενους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ στην Ολλανδία, όπου ο κατώτατος μισθός κυμαίνεται μεταξύ 448,55 και 1270,90 ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση, εξαιρούνται οι μαθητευόμενοι.

Σε μια από τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ, την Ρουμανία, ο κατώτατος μισθός κυμαίνεται περίπου στα 209,3 ευρώ για 168 ώρες εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα