Economist: "Ο Αλέξης δεν θα σκίσει το μνημόνιο"

Το αναθεωρημένο προφίλ του Αλέξη Τσίπρα σκιαγραφεί το περιοδικό Economist, σχολιάζοντας τις προσπάθειες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χτίσει μια καλύτερη εικόνα στο εξωτερικό προσελκύοντας έτσι περισσότερους ψηφοφόρους στο εσωτερικό.
Στην ανάλυσή του ο αρθρογράφος του Economist, αναφέρεται εκτενώς στο ταξίδι του στο Βατικανό και την συνάντησή

του με τον Πάπα Φραγκίσκο. Οι υποστηρικτές του ονόμασαν την ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους δύο άνδρες «συνάντηση δύο μυαλών» και συμπλήρωναν με νόημα πως ο Πάπας συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα, έναν άθεο, στο γεγονός οι φτωχοί υποφέρουν άδικα ως αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας που επιβλήθηκαν σε αδύναμες χώρες. Κάτι που τώρα συνέβη στην Ελλάδα, αλλά στα τέλη του 1990 επιβλήθηκε και στην πατρίδα του Πάπα Φραγκίσκου, την Αργεντινή.
Η απόφασή του να κατέβει ως υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν ωφέλησε το κόμμα του να πάρει κεφάλι στις Ευρωεκλογές του Μαΐου με διαφορά 3,8% από τη Νέα Δημοκρατία.
Με την εκλογολογία να συνεχίζεται και την προοπτική της πρωθυπουργίας να αυξάνεται ο Αλέξης Τσίπρας αλλάζει. Δεν υπόσχεται πλέον ότι θα σχίσει το μνημόνιο, ωστόσο πολλοί είναι επιφυλακτικοί για το πρόγραμμα των 11 δισ. ευρώ που παρουσίασε στη ΔΕΘ. Ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει την αύξηση του ελάχιστου μισθού στα 750 ευρώ (60% πάνω από ότι είναι τώρα), την πάταξη της φοροδιαφυγής, την επαναφορά του δώρου Χριστουγέννων στους συνταξιούχους και τη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας. Η Κούλα Περιστέρη, μια άνεργη υπάλληλος, και ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέει στον Economist: «Είναι πολύ καλά όλα αυτά για να είναι αληθινά».
Από την άλλη πλευρά, ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να πάει ένα βήμα παραπέρα, ωστόσο συγκρατείται από την τρόικα και τους δανειστές που αυτές τις ημέρες βρίσκονται στην Αθήνα για την τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, όμως πιέζουν για περισσότερα μέτρα λιτότητας.
Ο κ. Σαμαράς, σημειώνει ο Economist, θα ήθελε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας με την απεμπλοκή από το μνημόνιο και την τρόικα. Κάτι τέτοιο θα έδινε ώθηση στη συγκυβέρνηση με τον ΠΑΣΟΚ.
Όμως μόλις άνοιξε το ζήτημα περί εξόδου από το μνημόνιο, τα ελληνικά ομόλογα δέχθηκαν σημαντικές πιέσεις. Ίσως να είναι πολύ νωρίς για να κουνήσει η Ελλάδα το μαντήλι στους δανειστές, καταλήγει το δημοσίευμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα