Economist: Στις συντάξεις των βουλευτών κρίνεται η τύχη της Ελλάδας

«Οι πιθανότητες του Σταύρου Δήμα φαίνονται φτωχές, ενώ εκείνες της αντιμνημονιακής αριστεράς φαίνονται καλές», γράφει ο Economist, έπειτα από τη χθεσινή ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου.

Σύμφωνα με το περιοδικό, το γεγονός ότι ο κ. Δήμας πήρε μόλις πέντε ψήφους από τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές απογοήτευσε. «Στους διαδρόμους της Βουλής, το βράδυ της Τετάρτης,

ακόμα και κάποιοι βουλευτές της κεντροδεξιάς προειδοποιούσαν για αποτυχία και έλεγαν ότι έρχονται νέες εκλογές», σημειώνει.

Κατά τους συντάκτες του άρθρου, οι διεργασίες του παρασκηνίου είναι πυρετώδεις και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, με την κυβέρνηση να χρειάζεται για την εκλογή του Σταύρου Δήμα ψήφους όχι μόνο από τους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και από εκείνους της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις υπονοούν ότι και τα δύο κόμματα δεν θα καταφέρουν να κερδίσουν ποσοστό 3% στις βουλευτικές εκλογές, που είναι το όριο για να μπουν στη Βουλή. Ο Φώτης Κουβέλης, ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς, έχει δώσει διφορούμενες ενδείξεις για το εάν θα συγχωρέσει όποιους από τους 10 βουλευτές του αποφασίσουν να στηρίξουν τον κ. Δήμα. Όμως, αρκετοί βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς φέρονται να διαπραγματεύονται στο παρασκήνιο για μια θέση στις εκλογικές λίστες του ΣΥΡΙΖΑ».

Όσο για τον Πάνο Καμμένο, αυτός επιμένει ότι οι 12 βουλευτές του θα ψηφίσουν κατά του κ. Δήμα στην τελευταία ψηφοφορία.

«Εάν η κυβέρνηση πέσει, οι επιπτώσεις για την Ελλάδα και για την Ευρώπη θα μπορούσαν να είναι δραματικές», τονίζει ο Economist. Και καταλήγει: «Αλλά κάποιοι παρατηρητές πιστεύουν ότι αυτό το σοβαρό ζήτημα ίσως να κριθεί όχι με όρους εθνικού συμφέροντος ή έστω κομματικής πειθαρχίας, αλλά από το προσωπικό συμφέρον των βουλευτών. Εάν η κυβέρνηση εξαντλήσει τους υπόλοιπους 17 μήνες της θητείας της, οι βουλευτές θα δικαιούνται μια σημαντικά μεγαλύτερη σύνταξη».

Keywords
Τυχαία Θέματα