Goldman Sachs: Θετικά σχόλια για την ελληνική οικονομία

Με ιδιαίτερα θετικά σχόλια παρουσιάζει την κατάσταση στην ελληνική οικονομία η Goldman Sachs, η οποία στη σημερινή της ανάλυση τονίζει ότι η ανάκτηση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές είναι αποτέλεσμα της δημοσιονομικής προόδου που έχει συντελεστεί.

Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, η Ελλάδα

σταδιακά εξέρχεται από μια βαθιά ύφεση, που έχει μειώσει κατά 25% το ΑΕΠ της χώρας από τα τέλη του 2009 έως τα τέλη του 2013. Κατά την έναρξη της κρίσης, η οικονομία βρέθηκε αντιμέτωπη μπροστά σε μεγάλες ανισορροπίες, όπως: ένα πολύ μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού, ένα έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, μη ανταγωνιστικά επίπεδα μοναδιαίου κόστους εργασίας και σημαντικές στρεβλώσεις στη λειτουργία των αγορών εργασίας και προϊόντων.

Το πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής για την Ελλάδα, πέραν από το σημαντικό κόστος σε όρους οικονομικής δραστηριότητας, βοήθησε στην αντιμετώπιση ορισμένων από αυτές τις ανισορροπίες, τουλάχιστον εν μέρει. Η χώρα διαθέτει τώρα πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχει εξαλειφθεί. Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι πριν από την υιοθέτηση του ευρώ, ενώ υπήρξαν μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και προϊόντων.

Ως εκ τούτου, οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία αρχίζουν να αντιστρέφονται. Οι επενδυτές αναμένουν ελαφρώς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας.

Παράλληλα, μετά από σημαντικές απώλειες για τους επενδυτές ομολόγων, το ελληνικό χρέος έχει αναδιαρθρωθεί ουσιαστικά. Παρά την απότομη αύξηση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ (στο 175% του ΑΕΠ), οι πληρωμές τόκων για το χρέος έχουν μειωθεί, έτσι ώστε το μέσο κόστος δανεισμού παραμένει κατώτερο ή ίσο προς τα προ της κρίσης επίπεδα (περίπου 4-4,5% του ΑΕΠ). Μέχρι το 2016, περισσότερο από το 80% του ελληνικού χρέους θα είναι σε επίσημα χέρια, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε νέα συμφωνία για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Ως εκ τούτου, καθίσταται όλο και πιο σαφές ότι η πιθανότητα αθέτησης πληρωμών για τα ελληνικά ομόλογα είναι χαμηλή και φθίνουσα.

Τέλος, η Goldman Sachs εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της, δείχνοντας προθυμία να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα συμβάλλουν στις προοπτικές ανάκαμψης της χώρας. Επίσης, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν δείξει ομοιόμορφη στήριξη προς αυτή την προσπάθεια, ενώ σε μεγάλο βαθμό έχουν εξομαλυνθεί οι σχέσεις μεταξύ της χώρας και του πυρήνα της Ευρωζώνης. Έτσι, αν και τα επίπεδα του χρέους στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι υψηλά, η πιθανότητα μιας άτακτης χρεοκοπίας έχει μειωθεί σημαντικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα