H Morgan Stanley γκρεμίζει τον μύθο του Grexit

Θετικά σχόλια για τα ελληνικά ομόλογα περιλαμβάνει σημερινή έκθεση της Morgan Stanley, με την οποία ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος επιχειρεί να ρίξει τους τόνους γύρω από το Grexit και να δείξει την πραγματικότητα των αριθμών για την Ελλάδα.

Οι αναλυτές του οίκου στέκονται σε 6 νούμερα, που κατά την άποψή τους αποτελούν το κλειδί για την κατανόηση της ελληνικής κατάστασης.

220 δισ. δολάρια: Το ΑΕΠ της Ελλάδας
(με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες).195 δισ. δολάρια: Η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο του 2014 (θέλουν να δείξουν ότι τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά μικρά, σε σχέση με την παγκόσμια οικονομία).30,4%: Το ποσοστό των ψηφοφόρων που σκοπεύουν να ψηφίσουν το ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Rass.74%: Το ποσοστό των ψηφοφόρων που απάντησε «ναι» ή «μάλλον ναι» στο ερώτημα της ίδιας δημοσκόπησης για το εάν η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ με κάθε κόστος.+10%: Η μεταβολή του παραπάνω ποσοστού σε σχέση με δημοσκόπηση του Μαΐου του 2013.17%: Η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας και εξόδου από το ευρώ, όπως αποτυπώνεται στις τιμές των ελληνικών ομολόγων.

Μετά από αυτά, η Morgan Stanley επισημαίνει πως παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, τα ποσοστά του είναι σταθερά και δεν αυξάνονται. Κατά τον οίκο, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο κανένα κόμμα να μην λάβει αρκετά υψηλό ποσοστό προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση, με τη χώρα να οδηγείται σε δεύτερες εκλογές, το πιθανότερο το Μάρτιο.

Με φόντο αυτές τις πολιτικές εξελίξεις, ο οίκος ξεκαθαρίζει ότι παρά τη σκληρή ρητορική της, η Ευρώπη έχει τηρήσει πραγματιστική στάση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα, η χώρα έχει ήδη ωφεληθεί σημαντικά από τη μείωση των επιτοκίων και την αναβολή της αποπληρωμής του χρέους, με τις κινήσεις αυτές να ισοδυναμούν ουσιαστικά σε μείωση του χρέους. Η Morgan Stanley υπολογίζει ότι η Ελλάδα πληρώνει επιτόκιο μικρότερο του 1% για το χρέος της, ενώ η Ευρώπη έχει δείξει στο παρελθόν ευελιξία, εφόσον δεν γίνεται διαγραφή κεφαλαίου και κάθε ελάφρυνση δίνεται ως αντάλλαγμα για μεταρρυθμίσεις.

Σε αυτό το περιβάλλον, η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι πιθανότητες της χρεοκοπίας και του Grexit, όπως αυτές αντανακλώνται στις αγορές των ομολόγων, είναι υπερβολικές. Ένα τέτοιο σενάριο εμφανίζεται ανεπιθύμητο για μία μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων και θα εξέθετε τη νομισματική ένωση σε έναν κίνδυνο αποσταθεροποίησης. Επίσης, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οδικός χάρτης ή μηχανισμός για την αποπομπή μιας χώρας από το ευρώ, σημειώνει.

Συνεπώς, ο οίκος συστήνει στους πελάτες του να ποντάρουν στα ελληνικά ομόλογα, παρότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μην έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο της μεγαλύτερης αβεβαιότητας (και κατ΄ επέκταση στο καλύτερο δυνατό επίπεδο εισόδου για τα ελληνικά ομόλογα).

Keywords
Τυχαία Θέματα