Tι ψάχνει στην Ελλάδα o Ντομινίκ Στρος Καν

Του Κλέωνα Γρηγοριάδη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΚΑ

Τις τελευταίες ημέρες ήρθε ξανά, αρκετά χρόνια μετά, στην επικαιρότητα, με την καινούργια ταινία στην οποία τον υποδύεται ο «πολύς» Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Πρόκειται για τον βουλιμικό στη «λαγνεία» τόσο για τις γυναίκες όσο και για την εξουσία πρώην πρόεδρο του ΔΝΤ και παρ’ ολίγον υποψήφιο για τη γαλλική προεδρία, Ντομινίκ Στρος Καν. Τον άνθρωπο που έπαιξε μείζονα ρόλο και στα ελληνικά πολιτικά και οικονομικά πράγματα, μέσω των διαβουλεύσεών του με την τότε

κυβέρνηση Παπανδρέου. Τον ισχυρό εκείνον άνδρα που πέταξε μια τεράστια καριέρα στα σκουπίδια, λόγω της αγάπης του για τον ποδόγυρο και την περιπεπλεγμένη ερωτική ζωή.

Να που ο πρώην πρόεδρος του ΔΝΤ, όμως, φαίνεται μέσω επενδυτικών κινήσεών του να επιστρέφει στον ελληνικό τόπο του… εγκλήματος. Για την ακρίβεια, πηγές των «Παραπολιτικών» αναφέρουν πως πριν από λίγο καιρό επισκέφθηκε κρυφά τη χώρα μας, αλλά και την Κύπρο, όπου και πραγματοποίησε πλήθος επαφών με οικονομικούς και άλλους παράγοντες, καθώς οργανώνει το προσωπικό του μέλλον. Ενα μέλλον μακριά από την πίεση της πολιτικής, πολύ κοντά όμως στον χώρο που γνωρίζει σαν την παλάμη του χεριού του. Και φυσικά δεν αναφερόμαστε στις γυναίκες. Μιλάμε για την οικονομία και τις αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ο κ. Στρος Καν μαζί με τον συνεργάτη του, Λένι Στράους, έχουν πραγματοποιήσει άτυπες επαφές με την κυβέρνηση Αναστασιάδη στην Κύπρο, αλλά και, σύμφωνα με πηγές, με τον ίδιο τον Πρόεδρο, τον οποίο ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ επισκέφθηκε ιδιωτικά, δίχως να γίνει ευρέως γνωστό. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, όπως έχουν επισημάνει και παλιότερα δημοσιεύματα, ο Ντομινίκ Στρος Καν, με το fund που δημιούργησε, ενδιαφέρεται για τις εκμεταλλεύσεις των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, και ιδιαίτερα για την προοπτική σε Κύπρο, Ισραήλ και Ελλάδα. Στόχος του είναι να εισέλθει στη διαδικασία χρηματοδότησης των αναπτύξεων μέσω ομολόγων, ενώ διαφαίνεται και η προοπτική τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο. Μέχρι στιγμής οι επαφές έχουν διερευνητικό χαρακτήρα και συχνά μάλιστα ζητείται η γνώμη του πρώην προέδρου του ΔΝΤ για θέματα διαχείρισης χρέους. Ομως, το ενδιαφέρον και η στόχευσή του είναι ξεκάθαρα.

ΛΟΜΠΙΣΤΕΣ.

Ο κ. Στρος Καν δεν έχει μείνει μόνο στις επαφές με την Κύπρο. Ηδη και στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει να φτιάχνει δίκτυο τόσο για θέματα ενέργειας όσο και για άλλου ενδιαφέροντος επενδύσεις. Ας μην ξεχνάμε πως ο πρώην πρόεδρος του ΔΝΤ έχει έλθει ουκ ολίγες φορές στη χώρα μας, ενώ πληροφορίες αναφέρονται σε επαφές που είχε με Ελληνες λομπίστες, καθώς και με μέλος της οικογένειας Παπανδρέου.

Στόχος αυτού του πρώιμου, αλλά υπαρκτού ενδιαφέροντος είναι με το νέο του επενδυτικό σχήμα ο πρώην πρόεδρος του ΔΝΤ να δει τις ευκαιρίες που προκύπτουν στον τουρισμό και το real estate, καθώς ήδη πανευρωπαϊκά οι χαμηλές τιμές που υπάρχουν στη χώρα, αλλά και οι ευκαιρίες που απορρέουν από τις αποκρατικοποιήσεις δείχνουν προς τα πού πηγαίνει η αγορά. Εγκυρες πηγές μας αναφέρονται σε εκπρόσωπο του fund που διατηρεί ο κ. Στρος Καν με κρατικό φορέα που διαχειρίζεται ακίνητα κυρίαρχα σε περιοχές της παραλιακής ζώνης της Αττικής, αλλά και σε άλλα «φιλέτα» εντός της επικράτειας. Το ενδιαφέρον προς το παρόν είναι σε επίπεδο διερευνητικό, όμως έπεται συνέχεια.


«Ποντάρει» στον άξονα Αθήνας - Τελ Αβίβ

Λάτρης της Ελλάδας, ο Ντομινίκ Στρος Καν πολλές φορές περνούσε τις διακοπές του στη χώρα μας, ενώ το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα στα χρόνια της παντοδυναμίας του στη Νέα Υόρκη και το ΔΝΤ ήταν ειλικρινές. Με τον Γιώργο Παπανδρέου μπορεί να είχε διαφορετική προσέγγιση ως προς το ελληνικό ζήτημα, όμως ουδέποτε έφθασε στα όρια της σύγκρουσης, με αποτέλεσμα οι σχέσεις του να παραμένουν ζωντανές. Παράλληλα, η εμπλοκή του συνεργάτη και συνεταίρου του στις business, Λένι Στράους, είναι το «κλειδί» που ανοίγει πόρτες στις οποίες το Ισραήλ ήδη έχει μπει επενδυτικά. Ας μην ξεχνάμε πως η διπλωματία Τελ Αβίβ-Αθήνας είναι στην πιο ζωντανή της φάση (παρά τις ελληνικές καθυστερήσεις), με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιθώρια για δουλειές και στη χώρα μας. Παράλληλα, συνεργάτες του fund του Γάλλου πρώην προέδρου του ΔΝΤ προσπάθησαν να δουν και εκπροσώπους ναυτιλιακών εταιρειών, καθώς σε μεγάλο βαθμό η ελληνική ναυτιλία θα έχει μείζονα ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και στις μεταφορές που θα προκύψουν από τις επενδυτικές κινήσεις στην ενέργεια. Πηγές, μάλιστα, αναφέρονται σε ακόμα μία άφιξη (σ.σ.: ενδεχομένως και πριν από τα Χριστούγεννα) του Ντομινίκ Στρος Καν στην Αθήνα, η οποία μπορεί να συνοδευτεί, εκτός από επαφές για δουλειές, και από πιο… πολιτικό μενού.

Keywords
Τυχαία Θέματα