Tον Σεπτέμβριο μειώθηκε η τουριστική δαπάνη

Μειωμένη σε ποσοστό 5,5% είναι η μέση δαπάνη ανά ξένο επισκέπτη τον μήνα Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013, ενώ πτωτικά κινήθηκε και ο μέσος όρος των διανυκτερεύσεων τον ίδιο μήνα. Συνολικά τον Σεπτέμβριο επισκέφθηκαν την Ελλάδα 2,96 εκατ. τουρίστες σημειώνοντας -αναμενόμενη- πτώση ύψους 23,7% σε σχέση με τον Αύγουστο, ενώ οι εισπράξεις ανήλθαν στο ποσό των 1,75 δισ. ευρώ (-28,9% συγκριτικά με τον Αύγουστο).

Τα παραπάνω αποτελέσματα καταγράφει η έρευνα «ΞΕΕ-TNS ICAP-Quantos» για την περιφερειακή κατανομή

της τουριστικής δαπάνης, τον Σεπτέμβριο του 2013. Πρόκειται για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο πραγματοποιήθηκε το 16% των ετήσιων αφίξεων και το 14% των ετήσιων προσδοκώμενων εσόδων. Υπογραμμίζεται ότι η μελέτη αποτελεί μέρος της έρευνας για την Περιφερειακή Κατανομή της Ετήσιας Τουριστικής Δαπάνης που υλοποιείται συμπληρωματικά και σε εναρμόνιση με την Ετήσια Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, «πρωταθλητής» εσόδων και τον μήνα Σεπτέμβριο είναι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ουραγός στην ίδια κατηγορία είναι η περιφέρεια Θεσσαλίας. Συνολικά η Κεντρική Μακεδονία, η Κρήτη και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αποτέλεσαν τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τον Σεπτέμβριο του 2013 (με περισσότερους από 650.000 επισκέπτες οι δύο πρώτες περιφέρειες και με σχεδόν 800.000 επισκέπτες το Νότιο Αιγαίο).

Πάντως οι επισκέπτες στην Κεντρική Μακεδονία έμειναν λιγότερες μέρες και ξόδεψαν λιγότερο ανά ημέρα παραμονής σε σύγκριση με τα νησιά. Οι επισκέπτες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης παρέμειναν σχεδόν 8 ημέρες κατά μέσο όρο, ενώ δαπάνησαν 740 και 670 ευρώ κατά μέσο όρο, αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους.

Παρόμοιο διάστημα παραμονής αντιστοιχεί στους επισκέπτες των νησιών του Ιονίου, οι οποίοι όμως ξόδεψαν σαφώς μικρότερο ποσό κατά τη διάρκεια της παραμονής τους (περίπου 560 ευρώ). Όπως διαπιστώνει η έρευνα, το 82,2% του εισερχόμενου τουρισμού τον Σεπτέμβριο του 2013 επισκέφτηκε την Ελλάδα για λόγους αναψυχής.

Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από 90% στις κύριες τουριστικές περιφέρειες όπως τα Ιόνια Νησιά, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και η Κρήτη. Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό των επισκεπτών που επισκέφτηκαν για επαγγελματικούς λόγους την Αττική (Αθήνα), την Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη- ποσοστό μεγαλύτερο από 25%) και την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, ενώ για τις υπόλοιπες περιφέρειες το ανάλογο ποσοστό είναι αμελητέο και το μικρό μέγεθος του δείγματος δεν ευνοεί τον υπολογισμό αξιόπιστων στατιστικών αναλύσεων.

Οι δαπάνες των εκδρομέων του Σεπτεμβρίου αντιστοιχούν στο 89,2% των συνολικών εσόδων του μήνα, ενώ η συνεισφορά των εμπόρων και των υπόλοιπων επαγγελματιών είναι συγκριτικά μικρή (3,9% επί του συνόλου των τουριστικών δαπανών).

Keywords
Τυχαία Θέματα