"Tσάρος" προς την έξοδο

Του Γιώργου Σιαδήμα, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ


Ηρωική έξοδος ή αναγκαστική επιλογή από πλευράς Σαµαρά. Μια αποστροφή του πρωθυπουργού στην πρόσφατη εκδήλωση του Ελληνοαµερικανικού Επιµελητηρίου, από την οποία απουσίαζε ως… µη είθισται ο υπουργός Οικονοµικών, αποτέλεσε την αφορµή για αναζωπύρωση των σεναρίων αποµάκρυνσης ή αλλαγής του Γιάννη Στουρνάρα. «Το ξέρω ότι δεν κερδίζει η κυβέρνηση, κερδίζει όµως η Ελλάδα», είπε ο Αντ. Σαµαράς αναφερόµενος

στα επώδυνα µέτρα και τις µεταρρυθµιστικές αλλαγές, ενώ την ίδια στιγµή ο υπουργός, αντί να βρίσκεται στην έναρξη των εργασιών της Βουλής για τον Προϋπολογισµό, παρέµεινε στο γραφείο του.

«Ουδείς αναντικατάστατος…», έλεγε αργότερα στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, καθώς, µιας και «κερδίζει η Ελλάδα» στην παρούσα φάση, οποιοσδήποτε µπορεί να πάει σπίτι του ανά πάσα στιγµή.

Οι φήµες είχαν ξεκινήσει λίγα 24ωρα πριν, µε την άκαµπτη στάση των εκπροσώπων των δανειστών, ειδικά για το θέµα των πλειστηριασµών, που δοκιµάζει τις αντοχές της δικοµµατικής κυβέρνησης, καθώς και τις πληροφορίες ότι το οικονοµικό επιτελείο δεν τραβάει κόκκινες γραµµές στο συγκεκριµένο ζήτηµα, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίµου έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προστατευθούν οι οικονοµικά αδύναµοι.

Εν τω µεταξύ, η αναβολή για ακόµα µία φορά της κατάθεσης του ενιαίου φόρου ακινήτων στη Βουλή δείχνει ότι η τρόικα δεν δέχεται τις τελευταίες αλλαγές στο σχέδιο, όπως έγιναν µετά τις αντιδράσεις των «γαλάζιων» βουλευτών της περιφέρειας, αφού δεν θα επιτευχθεί ο στόχος των 2,9 δισ. ευρώ. Κάτι που, όπως φαίνεται, δεν απέχει από τις θέσεις του Γιάννη Στουρνάρα.

Παρότι την Πέµπτη το µεσηµέρι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, στήριξε τον υπουργό Οικονοµικών, µία µέρα µετά το «άδειασµα» από τον Ευ. Βενιζέλο, εν τούτοις η αντιπαράθεσή τους είναι οξεία, µε τον Γ. Στουρνάρα να διαφωνεί κάθετα α) στο θέµα των αµυντικών βιοµηχανιών, όπου θέλει απολύσεις και «λουκέτα», και β) µε «τον λαϊκισµό του κατ’ εξοχήν υπαιτίου για την υπερφορολόγηση προέδρου του ΠΑΣΟΚ». ∆εν είναι τυχαίο ότι στη σύσκεψη των αρχηγών τη ∆ευτέρα ο Γ. Στουρνάρας δήλωνε δηµοσίως ότι θα νοµοθετήσει, έστω και µονοµερώς, έως τα τέλη του έτους φορολόγηση ακινήτων και πλειστηριασµούς, ενώ παράλληλα ο Ευ. Βενιζέλος κρατούσε αποστάσεις στις συνοµιλίες του µε δηµοσιογράφους. Την εποµένη, δε, ο Αντώνης Σαµαράς αντικαθιστούσε τη… µονοµέρεια µε το «θα δώσουµε µάχη για να κλείσουµε τις εκκρεµότητες έως το τέλος του έτους», ενώ στον επίλογο της οµιλίας του, όπως συνέβη και µετά τη συνάντηση µε τον πρόεδρο της Κοµισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, ανέφερε: «∆εν θα επιτρέψω σε κανέναν να παίξει µε την οικονοµία». Λόγω της σοβαρής διάστασης απόψεων µεταξύ των κ.κ. Βενιζέλου και Στουρνάρα, ο Αντ. Σαµαράς επέλεξε τη λύση των ίσων αποστάσεων, την ώρα που η Κοινοβουλευτική Οµάδα της Ν.∆. «βράζει» κατά του υπουργού Οικονοµικών, ενώ στο ίδιο µήκος κύµατος κινείται και η πλειονότητα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ. Οπως διαµορφώνεται τελικά η κατάσταση, το σίριαλ Στουρνάρα θα έχει λάβει τέλος έως τις ευρωεκλογές. Με τη µετακίνησή του είτε σε µεγάλο ευρωπαϊκό πόστο είτε σε κεντρική θέση σε χρηµατοπιστωτικό ίδρυµα, αφού δεν τον ενδιαφέρει, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, η ενασχόλησή του µε εσωτερικά πολιτικά πράγµατα.

Αυτό που µένει είναι ο χρόνος, που έχει να κάνει µε τους σχεδιασµούς πλέον του Αντώνη Σαµαρά. Αλλωστε, η έξοδος του Γιάννη Στουρνάρα από το υπουργείο Οικονοµικών θα «τρέξει» πιο γρήγορα και τον ανασχηµατισµό της κυβέρνησης, αφού στο πρωθυπουργικό γραφείο έχουν διαπιστωθεί αρρυθµίες και ολιγωρίες και σε άλλους τοµείς της κυβερνητικής δραστηριότητας. Εν τω µεταξύ, εξετάζονται και αλλαγές όσον αφορά τη δοµή των υπουργείων, όπως έγινε και στον τελευταίο ανασχηµατισµό µε το σπάσιµο του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδοµών και το «ψαλίδισµα» των αρµοδιοτήτων του Κωστή Χατζηδάκη. Οσο και αν διαψεύδονται τα σενάρια αποχώρησης ή αποποµπής του Γιάννη Στουρνάρα για ευνόητους λόγους, την ίδια στιγµή ακούγονται και τα πρώτα ονόµατα που θα µπορούσαν να τον αντικαταστήσουν.

Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Παραπολιτικών», η επιλογή αυτή τη φορά στη θέση του «τσάρου» της οικονοµίας θα είναι αµιγώς πολιτική και αυτό έχει να κάνει και µε τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναµετρήσεις που έρχονται µε τον νέο χρόνο. Ηδη στις κλειστές συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίµου έχουν πέσει ακόµα δύο ονόµατα. Αυτά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας ∆ηµοκρατίας, Μάκη Βορίδη, αλλά και του υπουργού ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Βέβαια, η τελική επιλογή ανήκει στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα σταθµίσει όλα τα δεδοµένα και στον σωστό χρόνο θα πάρει τις αποφάσεις του, χωρίς να «εκθέσει» και τον στενό του συνεργάτη Γιάννη Στουρνάρα, τον οποίο ο ίδιος εξάλλου επέλεξε για τη θέση αυτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα