UBS: Τα 3 βήματα του Grexit

Εξαιρετικά απίθανο χαρακτηρίζει η UBS το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ωστόσο, σε τελευταία ανάλυσή της ασχολείται εκτενώς με το θέμα, καθώς όπως επισημαίνει, άλλοι παράγοντες της επενδυτικής κοινότητας δίνουν πιθανότητες ακόμα και 20-30% στο Grexit.

Οι αναλυτές του ελβετικού επενδυτικού οίκου εξηγούν, παρόλα αυτά, τις διαδικασίες και την αλληλουχία των γεγονότων που θα μπορούσαν να φέρουν την Ελλάδα

εκτός της Ευρωζώνης. Όπως σημειώνουν, το σενάριο αυτό μπορεί να εκτυλιχθεί στην περίπτωση που η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν λάβει καμία άλλη χρηματοδότηση από τους πιστωτές και επιμείνει σε μέτρα τα οποία η τρόικα δεν μπορεί να αποδεχθεί.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το Grexit θα γίνει μέσα σε τρία βασικά βήματα. Για να βγει, όμως, η Ελλάδα από το ευρώ, θα πρέπει η κυβέρνηση αυτή να έχει ατράνταχτη στήριξη μέσα στο κοινοβούλιο και να είναι διατεθειμένη να πάει κόντρα στην επιθυμία του ελληνικού λαού.

Επιπλέον, σημειώνει η UBS, σε ένα σενάριο εμπλοκής στις συζητήσεις με την τρόικα, υπάρχει η πιθανότητα να σημειωθεί bank run προς τα τελευταία στάδια, που άσχετα από τους σχεδιασμούς της Αθήνας θα εξαναγκάσει τη χώρα να βγει από το ευρώ, εκτός και εάν η ΕΚΤ είναι πρόθυμη να αυξήσει τη στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω του μηχανισμού έκτακτης χρηματοδότησης ELA, προκειμένου να αντισταθμίσει τη μαζική εκροή καταθέσεων.

Ποια θα ήταν, όμως, η μορφή που θα λάβει το Grexit;

Βήμα 1: Η ελληνική κυβέρνηση αυξάνει τις ανεξόφλητες οφειλές της προς τους προμηθευτές της και τον ιδιωτικό τομέα στο εσωτερικό της χώρας, επιδιώκοντας να παρατείνει όσο μπορεί τα ταμειακά διαθέσιμά της, με την ελπίδα ότι η τρόικα θα συμφωνήσει στα όσα ζητά. Τα ποσά που κανονικά θα έπρεπε να διανεμηθούν σε διάφορους προμηθευτές, διατίθενται για την αποπληρωμή ομολόγων και χρεών προς τους πιστωτές του επίσημου τομέα. Στην περίπτωση που τα «φέσια» επεκταθούν στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και στις συντάξεις, η κοινωνική αναταραχή θα αυξηθεί, προειδοποιεί η UBS.

Βήμα 2: Η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί ένα παράλληλο νόμισμα για να καλύψει κρατικές υποχρεώσεις. Η χρήση IOUs ως αντάλλαγμα για υπηρεσίες ή αγαθά, εξάλλου, έχει ήδη γίνει μία φορά στην Ελλάδα, με τα ομόλογα που δόθηκαν στις φαρμακευτικές εταιρείες, προκειμένου για να καλυφθούν οι ανεξόφλητες οφειλές των ελληνικών νοσοκομείων. Ενώ ένα τέτοιο εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μικρή κλίμακα και προσωρινά, η UBS εκτιμά ότι η όποια ευρεία χρήση του (π.χ. για την πληρωμή των μισθών στο Δημόσιο), θα είναι προβληματική, καθώς η αξία αυτών των εργαλείων στη δευτερογενή αγορά (δηλαδή όταν ο κάτοχός τους θα προσπαθεί να τα πουλήσει για να καλύψει και εκείνος κάποιες ανάγκες του), θα είναι σε μεγάλο discount. Εάν υπάρξει ευρεία ή παρατεταμένη χρήση αυτού του «παράλληλου νομίσματος», μια τέτοια κίνηση θα είναι πολύ δύσκολο να αντιστραφεί, και πλέον, η επίσημη δημιουργία ενός νέου νομίσματος θα είναι αναγκαία.

Βήμα 3: Δημιουργείται και επίσημα ένα νέο νόμισμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πάντως, η UBS επαναλαμβάνει ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ απέχει πάρα πολύ. Εκφράζει, ωστόσο, την εκτίμηση ότι εάν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί, οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης θα είναι αρκετά προστατευμένες και έτσι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές των υπόλοιπων αγορών θα είναι καλές.

Keywords
Τυχαία Θέματα