WSJ: H Ελλάδα μπορεί να πληρώσει ολόκληρο το χρέος της αλλά δεν θα το κάνει

Υπάρχει ένας βασικός κανόνας που διέπει όλες τις κρίσεις κρατικού χρέους: δεν συζητάμε αν μια κυβέρνηση μπορεί να πληρώσει αυτά που οφείλει, αλλά εάν θέλει να το κάνει. Ο κανόνας φαίνεται να ισχύει και για την Ελλάδα. Τουλάχιστον σύμφωνα με την ανάλυση που κάνει η Wall Street Journal.

Κατά τον Στέφεν Φίντλερ, η νέα ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει τα χρέη της λέγοντας πως δεν μπορεί να τα αποπληρώσει. Την ίδια στιγμή ο Γιάνης

Βαρουφάκης χαρακτηρίζει τη χώρα του πτωχευμένη. Η ένταση στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δείχνουν πως αυτοί δεν δέχονται όλους αυτούς τους ισχυρισμούς και με προεξάρχουσα τη Γερμανία καλούν την Ελλάδα να παραμείνει στενά συνδεδεμένη με τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της.

«Τόσο το Βερολίνο όσο και η Αθήνα εμμένουν στις θέσεις τους, ενώ οι σχέσεις τους έχουν διαρραγεί από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Ελλάδας», γράφει ο Φίντλερ και παράλληλα διερωτάται αν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει φόρους ή να πουλήσει κάποια δημόσια περιουσιακά στοιχεία της έτσι ώστε να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Οι χώρες πληρώνουν

Η Ελλάδα, όμως, δεν είναι μια εταιρεία που χρεοκόπησε και οι πιστωτές έχουν το έννομο συμφέρον να ζητήσουν να εκποιηθούν κάποια περιουσιακά στοιχεία της. Ο Φίντλερ το έχει αυτό κατά νου και μάλιστα το χρησιμοποιεί ως μέρος της προβληματικής που αναπτύσσει στη συνέχεια.

«Οι πτωχεύσεις κρατών είναι διαφορετικά ''ζώα'' από τις πτωχεύσεις επιχειρήσεων, όπως λένε η Κάρμεν Ράινχαρτ και ο Κένεθ Ρόγκοφ στο βιβλίο τους ''This Time It's Different''. Οι δανειστές, απλά, δεν έχουν τα ίδια εκτελεστά δικαιώματα για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από τις κυβερνήσεις, όπως θα έκαναν με έναν ιδιώτη. Ωστόσο, σημειώνουν στο εν λόγω βιβλίο, έστω και με αρκετό πόνο και δυστυχία τα κράτη εξοφλούν τελικά τους ξένους πιστωτές τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα