Yπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη Ρωσία για τον αγωγό

Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Άμεσες εξελίξεις στο θέμα της κατασκευής αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο ο οποίος θα διαπερνάει το ελληνικό έδαφος προανήγγειλε σήμερα από τη Βουλή ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτηρίζοντας πολύ πιθανό το ενδεχόμενο, το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας

και Ρωσίας να υπογραφεί κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη την επόμενη εβδομάδα στο διάστημα 18-20 Ιουνίου.

Εξηγώντας τη σύσταση ελληνικής Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ (ΔΕΠΕΝΕ ΑΕ - Energy Investments Public Enterprise SA) με την οποία η χώρα θα συμμετάσχει στην υλοποίηση του αγωγού ο κ. Λαφαζάνης έκανε λόγο για επένδυση ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ η οποία θα δημιουργήσει 10.000 νέες θέσεις εργασίας και μπορεί να μεταφέρει 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μετατρέποντας τη χώρα σε διεθνή ενεργειακό κόμβο. «Η Ελλάδα μπορεί να παίξει κεντρικό ρόλο στον τομέα της ενέργειας και όχι μόνο φυσικού αερίου. Υπάρχει κινητικότητα στις επενδύσεις ενέργειας στη χώρα . Η ενέργεια μπορεί να γίνει όχημα για έξοδο από την κρίση» πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης επισημαίνοντας πως είναι πιθανή η διέλευση από τη χώρα και νέων αγωγών με φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν ή το Ιράν.

Στην αίθουσα πάντως υπήρξαν και οι «ευχάριστες» στιγμές όπως όταν ο κομμουνιστικών καταβολών Π.Λαφαζάνης κατά την αρχική του τοποθέτηση θέλοντας να μιλήσει για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Ρωσία είπε την Αγία Πετρούπολη με την παλαιά ονομασία που έφερε προς τιμήν του Βλαντιμίρ Λένιν, δηλαδή Λένινγκραντ. Στην αίθουσα επικράτησε πανδαιμόνιο . Κάποιοι γέλασαν με νόημα ενώ κάποιοι άλλοι έσπευσαν να θυμίσουν στον Υπουργό ότι η ονομασία της Αγίας Πετρούπολης είναι έτσι εδώ και χρόνια. Ο κ. Λαφαζάνης δεν πτοήθηκε και έδωσε πληρωμένη απάντηση: «Πέρα από τον επίσημο τίτλο υπάρχει και η λαϊκή καθομιλουμένη. Καμιά φορά οι λαοί διαμορφώνουν τοπωνύμια τα οποία παραμένουν ανεξάρτητα από τις επίσημες ονομασίες που δίνουν τα κράτη. Ο καθένας λέει αυτό που νομίζει».

Keywords
Τυχαία Θέματα