Όλγα Κοβιτίδη: "Αφήστε ήσυχη την Κριμαία"

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΝΙΑ, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο πατέρας της ήταν Ελληνας, ποντιακής καταγωγής, και της μετέδωσε την αγάπη και την υπερηφάνειά του για την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Γι’ αυτό και η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας, Ολγα Κοβιτίδη, κάθε φορά που μιλά δημόσια δεν ξεχνά να αναφερθεί στις ελληνικές ρίζες της. «Είμαι και εγώ Ελληνίδα από τον Πόντο. Εδώ, στην Κριμαία, υπάρχουν περιοχές όπου ζούνε μόνο Ελληνες και είναι πολύ ήσυχες. Τώρα, όλοι αυτοί συμπαραστέκονται στους Κριμαίους που αντιστέκονται. Είμαι ευγνώμων

στην κυβέρνηση της Ελλάδας για ό,τι κάνει για τους συμπατριώτες μου εδώ», αναφέρει η κ. Κοβιτίδη, η οποία μιλά στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για τις ιστορικές εξελίξεις στη χερσόνησο της Ουκρανίας, που ακολούθησαν την αιματηρή επανάσταση στο Κίεβο.


«Αυτά που έγιναν στην Ουκρανία ήταν απαράδεκτα. Η βία γεννά βία. Ετσι όμως δεν γίνεται να πάρεις την κυβέρνηση στα χέρια σου. Η αιματοχυσία είναι απαράδεκτη. Πριν από λίγες ημέρες ανακηρύχθηκε πρόεδρος ο Τουρτσίνοφ. Ο Γιανουκόβιτς όμως αναγκάστηκε να φύγει χωρίς να παραιτηθεί. Πολλοί θεωρούν ότι η σημερινή κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν είναι νόμιμη. Η Κριμαία λέει ότι με επίθεση και αίμα δεν μπορείς να αποκτήσεις το δίκιο σου», αναφέρει για τα όσα προηγήθηκαν στη χώρα της, επισημαίνοντας πως, αντίθετα, στην περιοχή της δεν υπάρχουν καθόλου βίαια επεισόδια. «Οι 22.000 στρατιώτες που βρίσκονται εδώ έχουν έρθει λόγω της παλιάς συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Μάλιστα, υπάρχει η δυνατότητα τώρα να έρθουν ακόμα 3.000 στρατιώτες, αλλά η Ρωσία δεν το κάνει. Μοναδικός σκοπός αυτού του στρατού είναι να προστατεύσει την Κριμαία από τη λεγόμενη ακροδεξιά παράταξη, τους φασίστες. Θέλω να ξέρουν όλοι ότι τα δικαιώματα των κατοίκων δεν καταστρατηγούνται», σημειώνει η κ. Κοβιτίδη. Και προσθέτει: «Δεν θέλουμε να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Στους μεν να επιτρέπεται να καίνε κτίρια, σημαίες και να διώχνουν τους νόμιμα εκλεγμένους πολιτικούς και αυτό να λέγεται επανάσταση, ενώ όταν οι Κριμαίοι προστατεύουν τα δικαιώματά τους να επεμβαίνουν οι ΗΠΑ και η Δύση. Οι ίδιοι οι κάτοικοι της Κριμαίας προστατεύουν τη χώρα τους. Εμείς θέλουμε να μην ανακατεύεται κανείς και να αφήσουν τους Κριμαίους να βρουν μόνοι τους τη λύση», εξηγεί, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα σε Λευκό Οίκο, Γερμανία και Βρυξέλλες.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Παράλληλα, η κυρία Κοβιτίδη ξεκαθαρίζει ότι η κατάσταση στην Κριμαία είναι σταθερή. «Κυριαρχεί η τάξη. Η κυβέρνηση έχει τον πλήρη έλεγχο και ο κόσμος συνεχίζει να εργάζεται για τη νέα τουριστική σεζόν», μας λέει. Ωστόσο, η ίδια περιγράφει ως ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για το μέλλον της περιοχής τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που θα πραγματοποιηθεί στις 16 του μηνός και, όπως έγινε γνωστό, θα θέτει το δίλημμα αν η Κριμαία θα παραμείνει μέρος της Ουκρανίας ή θα ενωθεί με τη ρωσική ομοσπονδία. «Η Βουλή πήρε απόφαση να γίνει δημοψήφισμα. Και αυτή η απόφαση θα εφαρμοστεί. Το δικαίωμα το έχει ο λαός και ό,τι αποφασίσει ο λαός θα γίνει. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας, βέβαια, δεν δέχθηκε το δημοψήφισμα, καταπατώντας τα δικαιώματα των πολιτών», τονίζει και προσθέτει: «Εμείς θέλουμε η Κριμαία να έχει περισσότερα δικαιώματα και τώρα τίθεται το ζήτημα για τη διεύρυνση της εξουσίας της. Υπάρχει, δηλαδή, η γνώμη πως πρέπει να γυρίσουμε στο Σύνταγμα που κυριαρχούσε πριν. Γιατί το Σύνταγμα της Ουκρανίας του 1992 λέει ότι η Κριμαία είναι ένα κράτος μέσα στο κράτος της Ουκρανίας, που λειτουργεί με βάση τις μεταξύ τους συμφωνίες. Το δημοψήφισμα θα αποφασίσει». Η ίδια αποκαλύπτει ότι από τη στιγμή που στήριξε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και υπήρξε αλλαγή στην κυβέρνηση της Κριμαίας «ξεκίνησαν απειλές προσωπικά σε εμένα. Δεχόμουν απειλητικά τηλεφωνήματα. Αλλά θεωρώ ότι είναι μια κατάσταση στην οποία όλοι μας πρέπει να δείξουμε θάρρος και να μη φοβόμαστε».

ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ. Η υψηλόβαθμη πολιτικός της Κριμαίας, εξάλλου, συγκαταλέγεται στην κατηγορία εκείνων των ανθρώπων που δεν φοβούνται να εκφράζουν τις απόψεις τους ή να προχωρούν σε αντισυμβατικές κινήσεις στη ζωή τους, έστω και αν αυτές προκαλούν. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως όταν παντρεύτηκε τον κατά 14 χρόνια μικρότερό της σύζυγο, αυτό σχολιάστηκε δεόντως από τα μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας.
Ο 36χρονος πυγμάχος και επιχειρηματίας Αρτέμ Μαλτσέβ είναι δημοτικός σύμβουλος στη Σεβαστούπολη και ανήκει στο κομμουνιστικό κόμμα, κάτι το οποίο δεν αποθάρρυνε την κ. Κοβιτίδη, η οποία είναι πολύ κοντά στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Είχε συζητηθεί, επίσης, έντονα στην αρχή της πολιτικής της καριέρας, όταν είχε παρουσιάσει ένα βιντεοκλίπ με την ίδια να τραγουδά υπό τους ήχους μπουζουκιού. Το βιντεοκλίπ, που είχε γυριστεί στη Σεβαστούπολη, άρχιζε με τον ελληνικό χορό, το συρτάκι, ενώ στο τραγούδι «Lucky» ακούγονται ελληνικές φράσεις. Παράλληλα, κατά την τελευταία προεκλογική περίοδο στην Κριμαία παρουσίασε το πρώτο της τραγούδι, που ήταν αφιερωμένο στη Συμφερόπολη, με τίτλο «Πόλη στην καρδιά μου», και χαρακτηρίζεται ως ο ύμνος της πρωτεύουσας της Κριμαίας.

Who is who

Η Ελληνοουκρανή πολιτικός Ολγα Κοβιτίδη γεννήθηκε το 1962 στη Συμφερούπολη. Αποφοίτησε το 1986 από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οδησσού, ενώ προχώρησε και σε διδακτορικό στη νομοθέτηση. Από το 1981 μέχρι το 1982 εργάστηκε ως δακτυλογράφος στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Κριμαίας και από το 1986 μέχρι το 1987 ήταν επικεφαλής της «Βουλής των Πρωτοπόρων» στη Συμφερούπολη και από το 1987 έως το 1995 δικηγόρος και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου της Κριμαίας. Το 1997 ανέλαβε πρόεδρος της Ενωσης Δικηγόρων της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και το ίδιο διάστημα αναπληρώτρια πρόεδρος της Ενωσης Δικηγόρων της Ουκρανίας. Από το 2001 έως το 2006 διετέλεσε κοσμήτορας της Σχολής Εθνικού Δικαίου της Κριμαίας, ενώ από το 2006 έως το 2008 αναπληρώτρια πρόεδρος της Σεβαστούπολης και από το 2008 επικεφαλής του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ουκρανίας στη Σεβαστούπολη. Τώρα είναι αναπληρώτρια του Verkhovna Rada, της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα