Αυτά συμφώνησαν Τσίπρας και Μίλερ

Πολύωρη συνάντηση με τον επικεφαλής της Gazprom είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με επίκεντρο της ενεργειακή πολιτική και τη συνεργασία Αθήνας-Μόσχας για τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου που θα περνά μέσα από την Ελλάδα.

Ο Αλεξέι Μίλερ ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε με την ελληνική κυβέρνηση, η σύσταση κοινοπραξίας που θα άφορα στην κατασκευή του ελληνικού αγωγού. Στην κοινοπραξία θα μετέχουν κυρίως ευρωπαϊκές

εταιρείες, ενώ όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα εξέφρασε την υποστήριξη της στην υλοποίηση του έργου.

Ο επικεφαλής της Gazprom τόνισε ότι η όποια συμφωνία που θα υπογράφει, θα γίνει με βάση το κοινοτικό δίκαιο, ότι ο αγωγός θα διοχετεύει 47 δισ. κυβικά μέτρα αερίου προς την Ευρώπη καθώς και ότι η Ελλάδα θα έχει πολλαπλά οφέλη από αυτόν χωρίς, ωστόσο, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Προηγήθηκε κατ' ιδίαν συνάντηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη με τον κ. Μίλερ, όπου συμφωνήθηκε να συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας για την προώθηση της επένδυσης του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς την Κεντρική Ευρώπη, μέσω Ελλάδας.

Την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα οι συζητήσεις για τη δημιουργία αγωγού μεταφοράς ρωσικού αερίου που θα διασχίζει την Ελλάδα εξέφρασε ο υπουργός Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής της Gazprom.

«Μια ελληνορωσική σχέση δυνατή και ισχυρή μπορεί να αλλάξει την εικόνα στην περιοχή μας και τον ευρωπαικό χώρο. Ο αγωγός θα είναι προς όφελος της Ελλάδας» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης, σημείωσε ωστόσο ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τη ρωσική πλευρά που όπως είπε βρίσκονται σε καλό σημείο. «Δεν υπογράφουμε τίποτα σήμερα ελπίζουμε να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με όφελος για την Ελλάδα και την Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι το έργο του αγωγού θα γίνει με τρόπο απολύτως συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο, ενώ αναφέρθηκε και στον ΤΑΡ ο οποίος θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο. «Δεν δικαιολογείται η Ε.Ε. να δίνει άδεια στον TAP και να μην δώσει σε έναν αγωγό που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα φτάνει στη Fyrom σύμφωνα με τις κοινοτικές προδιαγραφές» τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Διαβάστε ακόμα:

Συμφώνησαν Λαφαζάνης - Μίλερ: Παίρνει μπρος ο ελληνικός αγωγός

Keywords
Τυχαία Θέματα