"Αυτονόητα εν ανεπαρκεία"

Του Νίκου Σίμου

Αυτά που συμβαίνουν με τον φόρο ακινήτων είναι μάλλον πρωτοφανή. Να αναγνωρίσουμε ότι το κράτος έχει ανάγκη εσόδων, στην κατάσταση που βρίσκεται, μολονότι σε μία πολύ εμπεριστατωμένη ανάλυση διάβασα ότι οι δαπάνες για τη συντήρηση του Δημοσίου αυξήθηκαν ως ποσοστό του ΑΕΠ, καίτοι αυτό συνεχώς μειώνεται. Επομένως το Δημόσιο είναι «εδώ, σφριγηλό, ενωμένο δυνατό». Όμως δεν είναι δυνατόν αυτές οι συνεχείς επιβαρύνσεις της ιδιοκτησίας –οι οποίες τώρα μάλιστα φέρουν και τον σημειεολογικώς απαράδεκτο τίτλο, «φόρος κατοχής»!-

να έχουν κάνει ακόμη και τον ...Μανώλη Γλέζο να υπερασπισθεί δημοσίως την ιδιοκτησία!!!

Στα ραδιόφωνα πληθαίνουν οι φωνές απόγνωσης ακροατών. Κυρίως εκείνων που ζουν στις ακριβές περιοχές, επειδή έτυχε να κληρονομήσουν κάποιο ακίνητο. Πέραν του ότι αυθαιρέτως το κράτος έχει θεσπίσει αντικειμενικές τιμές που ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, από την άλλη η δυνατότητα κάποιου να πληρώσει δεν αντιστοιχεί πάντα στην περιουσιακή του κατάσταση όπως αυτή εικάζεται από το ακίνητο το οποίο κατέχει! Ένας λ.χ. που κληρονόμησε ένα ακίνητο, ακόμη και από πάππου προς πάππον, στη Φιλοθέη και στο Ψυχικό αλλά είναι συνταξιούχος των 1.200 ευρώ, μετά τις συνεχείς περικοπές, δεν σημαίνει ότι επειδή κατέχει το ακίνητο μπορεί να πληρώσει και αυτά που του ζητεί το υπουργείο των Οικονομικών.

Μία δικαία λύση θα ήταν –διότι ασφαλώς δεν μπορεί να πληρώσει τα ίδια ένας που έχει μονοκατοικία στον Κορυδαλλό με έναν που διαθέτει μονοκατοικία στις παραπάνω περιοχές- η εξής: Να συγκρίνει η Εφορία τα εισοδήματα που έχει ο κάτοχος του ακινήτου σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας, για να διακριβώσει την πραγματική εισοδηματική κατάσταση του κατόχου του ακινήτου. Και αυτό θα έπρεπε να γίνει όχι μόνο στις ακριβές περιοχές αλλά παντού. Προφανώς αυτό απαιτεί εργασία και οι εισπράξεις επείγουν οπότε όλοι στη ...λαιμητόμο της Εφορίας!

Keywords
Τυχαία Θέματα