Αυτός είναι ο νέος κώδικας μετανάστευσης

Τον νέο κώδικα μετανάστευσης όπως και τα νέα σημεία που θα καθορίζουν από δω και στο εξής τα καθέκαστα για τη νόμιμη εισροή μεταναστών και τη διαμονή υπηκόων τρίτων χωρών, παρουσίασαν ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης και ο αναπληρωτής, Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Πρόκειται για ένα νομοθετικό κείμενο 140 άρθρων, που αποτελείται από 20 νόμους, 6 προεδρικά διατάγματα και 42 κανονιστικές πράξεις. Όπως ανέφερε ο κ. Μιχελάκης η τελική μορφή του νόμου είναι αποτέλεσμα της μελέτης ενός χρόνου εξειδικευμένων πανεπιστημιακών,

δικαστικών του Συμβουλίου της Επικρατείας, στελεχών της διοικήσεως, οι οποίοι αντιμετωπίζουν καθημερινά τις πρακτικές εφαρμογές του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου. Όλοι τους εργάσθηκαν αμισθί, πολύ πέραν του ωραρίου τους, επί έναν χρόνο για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι αποτελεί σαφές δείγμα των δυνατοτήτων της ελληνικής δημοσίας διοικήσεως που έχει πολλά ικανά και άξια στελέχη και δυστυχώς κατά καιρούς γίνεται συλλήβδην αντικείμενο συκοφαντίας.

Η βασική καινοτομία του νέου πλαισίου σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη είναι ότι αντικαθίστανται οι άδειες δεκαετούς ή αορίστου διαμονής και εγκανιάζονται οι άδειες πενταετούς και επί μακρόν διαμένοντος, που δίνουν τη δυνατότητα σε όσους πολίτες τρίτων χωρών το επιθυμούν, να κάνουν χρήση του δικαιώματος της κινητικότητας και να μεταβούν για εργασία σε άλλα κράτη - μέλη της Ε.Ε., κάτι που δεν ισχύει με τις δεκαετούς ή αορίστου χρόνου.

Άλλες συμπληρωματικές καινοτομίες είναι η αλλαγή διαδικασίας μετακλήσεων νέων αλλοδαπών, η εισαγωγή ειδικών ταχείων διαδικασιών (fast track) εισόδου και διαμονής αλλοδαπών για την προώθηση επενδυτικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων (π.χ. στρατηγικές επενδύσεις, αγορά ακινήτων), η υιοθέτηση διατάξεων που λαμβάνουν υπ’ όψιν την οικονομική κρίση και η ευνοϊκότερη αντιμετώπιση μεταναστών δεύτερης γενεάς. Στην τελευταία κατηγορία παρέχονται τα δικαιώματα του επί μακρόν διαμένοντος εντός της ελληνικής επικρατείας και μειώνεται η γραφειοκρατία ως προς την ανανέωση των αδειών τους. Αποφεύγεται με αυτόν τον τρόπο να ζητούν ιθαγένεια μόνον για τα δικαιώματα που τους παρέχει η απόκτησή της.

Η μείωση της γραφειοκρατίας έγκειται στα εξής σημεία:

Μείωση των κατηγοριών αδειών διαμονής και των χορηγούμενων τύπων αδειών διαμονής από πενήντα (50) σε δεκαεννέα (19).Κατάργηση είκοσι (20) περίπου δικαιολογητικών για τις ανανεώσεις αδειών.Κατάργηση γραφειοκρατικών προβλημάτων με τις ανανεώσεις των αδειών διαμονής (που μέχρι σήμερα το ελληνικό κράτος δεν είχε μπορέσει να τηρήσει).

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για το νέο μεταναστευτικό κώδικα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος μεταξύ άλλων , τόνισε πως ο νέος κώδικας έχει τρία βασικά πλεονεκτήματα. Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Το πρώτο είναι ότι από τις 50 άδειες εργασίας, βίζες που δίνουμε, από τα 50 είδη βίζας το φέρνουμε στα 19. Άρα μειώνουμε κατά πολύ την γραφειοκρατία. Μια γραφειοκρατία που μας κοστίζει πάρα πολύ σαν κράτος, σαν κοινωνία, χρόνος χρήμα.

Το δεύτερο σημαντικό, που το θεωρώ τομή και εναρμονίζεται με την Ε.Ε. είναι το θέμα της άδειας επί μακρόν διαμονής. Αυτή η επί μακρόν άδεια παραμονής έχει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, γιατί πρώτα ενώ με την άδεια μακρά παραμονής που δίναμε εγκλωβίζαμε τους νόμιμους μετανάστες στην Ελλάδα σε ένα αφιλόξενο εργασιακό περιβάλλον, τώρα με την ντιρεκτίβα της Ε.Ε. τους δίνουμε την δυνατότητα να μπορούν να πηγαίνουν να βρουν δουλειά στην Ε.Ε. αυτό είναι πολύ σημαντικό και το θεωρούμε πολύ σημαντικό για τον κώδικα.

Το τρίτο σημαντικό είναι –και το λέω από τώρα, μην το μπλέξουμε με την ιθαγένεια, μιλάμε για μετανάστευση- δίνουμε άδεια παραμονής στα παιδιά των νομίμων μεταναστών επί μακρόν διαμένοντος. Δηλαδή παίρνουν την βίζα που παίρνουν και οι γονείς. Δηλαδή αυτά τα παιδιά δεν υποχρεώνονται κάθε λίγο να πηγαίνουν και να ζητάνε ότι δεν έχουν μόνιμη παραμονή κτλ. Παίρνουν μαζί με τον γονιό και τα παιδιά την επί μακρόν διαμένοντος. Στα 18 του χρόνια αν θέλει, φέρνει όλα τα νόμιμα πιστοποιητικά που έχει και να μπει στην διαδικασία της ιθαγένειας. Μέχρι τότε όμως αυτό το παιδί θα αισθάνεται καλύτερα στο σχολείο του, με τους συμμαθητές του, γιατί δεν θα χρειάζεται κάθε λίγο και λιγάκι να πηγαίνει να ανανεώνει την κάρτα του, την διαμονή του κτλ.»

Αναφορικά με τα one stop shops, που έχουν ως στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας ο κ. Γρηγοράκος επισήμανε:

«Έχουμε όλη την καλή διάθεση στα πλαίσια της κινητικότητας να φτιάξουμε τα one stop shops σε όλη την ελληνική επικράτεια, έχουμε κάποια προβλήματα στην στελέχωση των υπηρεσιών αυτών σε όλες τις νομαρχίες ώστε να πάμε πάρα πολύ γρήγορα και να μπορέσουμε να απεγκλωβίσουμε αυτούς τους ανθρώπους από την μεγάλη γραφειοκρατία, την απώλεια εργατοωρών και όλα αυτά που δίπλα από τις παρενέργειες και τις παράπλευρες απώλειες που μπορεί να έχει ένας μετανάστης επισκεπτόμενος πάρα πολλά γραφεία και εξαγοράζοντας ή πουλώντας κάποιοι αυτό το νόμιμο δικαίωμα της μετανάστευσης και της εργασίας να καθυστερούν την έκδοση αδείας παραμονής στη χώρα».

Κλείνοντας, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε:

«Ξεκαθαρίζω ακόμη μια φορά ότι δεν μπορούμε να έχουμε αυτή την στιγμή παραπάνω ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά και χαρτιά για να νομιμοποιούν την παρουσία τους στην Ελλάδα, ανθρώπους που νομίμως είναι στην Ελλάδα, στα πλαίσια διεθνών κανόνων και νόμων, εμείς θα τους στηρίξουμε και θα τους αγκαλιάσουμε όπως μας έχουν αγκαλιάσει κι αυτοί που ζουν πολλά χρόνια στην Ελλάδα και είναι ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα