Άμα έχεις τέτοιους φίλους....

Του Νίκου Σίμου

Η σπουδή για την έξοδο στις αγορές και τα όσα επακολούθησαν από την αντίδραση των αγορών δίνουν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση δεν έχει συνέλθει ακόμη από τις επιπτώσεις που είχε η, πολιτικής σκοπιμότητας, ενέργεια να ανακοινωθούν πρωτοβουλίες για τις οποίες δεν ήταν έτοιμη η χώρα. Βεβαίως, τα ΜΜΕ μπορεί να εικάζουν περισσότερα απ’ όσα οι πληροφορίες επιτρέπουν και η πραγματικότητα να είναι άλλη. Όμως από τις δηλώσεις του υπουργού των Οικονομικών προκύπτει ότι η Ελλάδα

δεν μπορεί εύκολα να αναπτύξει δικό της βηματισμό, αλλά θα παραμένει υπό αυστηρή εποπτεία, έστω και αν ο κ. Χαρδούβελης, μιλώντας με μία πολύ συναινετική γλώσσα, όσον αφορά τις σχέσεις με τους εταίρους και δανειστές μας, θέλησε να εξωραίσει την εποπτεία αυτή.

«Θέλουμε το ΔΝΤ να έχει ανάμειξη για να είναι σίγουρες οι αγορές ότι μας επιβλέπουν κατά κάποιο τρόπο» ανέφερε ο υπουργός προσθέτοντας ότι «θα θέλαμε η ΕΕ να έχει το πάνω χέρι». Πιο σαφής δεν θα μπορούσε να ήταν.

Όμως, ενώ από τη μία πλευρά εμφανίζει ο κ. Χαρδούβελης το ΔΝΤ ως ένα παράγοντα που τον θέλουμε να έχει ανάμιξη –ποιούντες την ανάγκη φιλοτιμία μετά το στραπάτσο από την αντίδραση των αγορών- συγχρόνως βγαίνει στη δημοσιότητα, διεθνώς, ότι ο παράγοντας αυτός που τον θέλουμε δίπλα μας, είναι ένα αποτυχημένο σύστημα οικονομικών αναλυτών και εμπειρογνωμόνων, όπως προκύπτει από έρευνα ανεξάρτητης αρχής. Και μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που η ίδια Αρχή αποκαλύτει ότι στο ΔΝΤ δεν ξέρουν τι τους γίνεται και έχουν πάρει στο λαιμό τους αρκετές χώρες.

Όπως λένε τα σχετικά δημοσιεύματα η κριτική αφορά σε δύο σημεία: στις συμβουλές που έδωσαν οι οικονομολόγοι του Ταμείου και στην ποιότητα των προγραμμάτων βοήθειας. «Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα βοήθειας, βοήθησαν μεν να αποτραπεί η οικονομική κατάρρευση των χωρών σε κρίση, αλλά είναι αμφίβολο αν συνέβαλαν στην μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση της οικονομικής τους κατάστασης». Ως παράδειγμα οι εμπειρογνώμονες ανέφεραν τη Λευκορωσία, η οποία χαλάρωσε τους δημοσιονομικούς όρους πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Αλλά και στην Ουγγαρία, οι όποιες επιτυχίες που καταγράφηκαν, αναστράφηκαν με τη λήξη του προγράμματος. Σε προηγούμενες εκθέσεις οι ειδήμονες επέκριναν το ΔΝΤ ότι δεν προειδοποίησε εγκαίρως για την επερχόμενη δημοσιονομική κρίση και οι συστάσεις του για την καταπολέμηση της κρίσης όξυναν την κατάσταση στη ζώνη του ευρώ.

Το συμπέρασμα είναι ότι θα συνεχίζουμε να έχουμε δίπλα μας, ασφυκτικά μάλιστα το ΔΝΤ. Πλέον, με όσα οι εκθέσεις αξιολόγησης του Ταμείου αναφέρουν, εκείνο που θα εύχεται κανείς είναι να μη παίρνει το οικονομικό επιτελείο τοις μετρητοίς τις συμβουλές του. Μας φτάνουν άλλωστε οι εγχώριοι φωστήρες...

Keywords
Τυχαία Θέματα