Αντίθετη η Πολωνία στην κατανομή προσφύγων με το σύστημα της ποσόστωσης

Η κυβέρνηση της Πολωνίας διαφωνεί με την πρόταση της υποχρεωτικής κατανομής των μεταναστών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το σύστημα της ποσόστωσης και αντιθέτως τάσσεται υπέρ της εθελοντικής υποδοχής και φιλοξενίας τους, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας Εύα Κόπατς.

"Δεν λέμε ότι δεν πρόκειται να υποδεχτούμε μετανάστες. Λέμε ότι θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι στην προσφορά μας αυτή και κατά συνέπεια θα εργαστώ, όπως και ορισμένοι από τους Ευρωπαίους ομολόγους μου, υπέρ μιας εθελοντικής απόφασης",

είπε η Κόπατς μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η πρωθυπουργός της Πολωνίας υπενθύμισε ότι η χώρα της ωφελήθηκε τα τελευταία χρόνια από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και υπογράμμισε ότι σήμερα "μια τέτοια αλληλεγγύη είναι αναγκαία για εκείνους που αναζητούν καταφύγιο και κάποιες φορές χάνονται στη Μεσόγειο, η οποία έχει γίνει το μεγαλύτερο υδάτινο νεκροταφείο".

Το σχέδιο που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει την κατανομή των μεταναστών μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ με ποσόστωση. Το σχέδιο αυτό θα συζητηθεί από τους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ στις 15 Ιουνίου και κατόπιν από τους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, στα τέλη του μήνα.

Η πρόταση αυτή έχει ήδη δεχτεί σφοδρές επικρίσεις από τη Βρετανία και την Ουγγαρία ενώ η Τσεχία και η Σλοβακία την απορρίπτουν κατηγορηματικά. "Κατ' εμέ, δεν υπάρχει νομική βάση στην ΕΕ για την εισαγωγή τέτοιων ποσοστώσεων", είπε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα.

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει συμφωνήσει ότι κάθε απόφαση των χωρών-μελών που αφορά τους μετανάστες θα πρέπει να είναι εθελοντική και εγώ απορρίπτω την πολιτική των ποσοστώσεων", είπε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης από τις αρχές του έτους μέχρι τις 7 Μαΐου είχαν αφιχθεί στην Ιταλία περισσότεροι από 34.500 μετανάστες ενώ 1.700 πνίγηκαν στη Μεσόγειο ή αγνοείται η τύχη τους. Το 2014 είχαν καταμετρηθεί 3.300 θάνατοι επίδοξων μεταναστών και προσφύγων που επιχείρησαν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα