Απώλειες ακόμα και 20 βουλευτών "βλέπουν" στην κυβέρνηση

Του Γιάννη Χρηστάκου

Μετρούν και ξαναμετρούν στην κυβέρνηση τους βουλευτές που εκτιμούν ότι είναι πιο κοντά στο να καταψηφίσουν την συμφωνία με τα μέτρα στην Βουλή. Η καταμέτρηση είναι εξαιρετικά δύσκολη έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το τοπίο με τους βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μία πρώτη αποτίμηση που έγινε δείχνει ότι οι απώλειες μπορεί να είναι από 10 βουλευτές το minimoum εως 20 βουλευτές το maximoum με μία όμως ορθολογική προσέγγιση

και μετά το απαραίτητα «μασάζ» που θα γίνει σε όσους κρατούν στάση αναμονής. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτούς τους λογικούς υπολογισμούς, είναι κατανοητό ότι εάν σήμερα βρίσκουν με σιγουριά 10 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι δεν θα παρασυρθούν και άλλοι ώστε να ξεπεραστεί το όριο των 12 βουλευτών και η κυβέρνηση να έχει πρόβλημα με την δεδηλωμένη.

Στις σχετικές συζητήσεις βέβαια λαμβάνεται υπ όψιν ότι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχουν ρίξει το πήχυ των δικών τους κόκκινων γραμμών οι οποίες εστιάζονται κυρίως στα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Τα δύο αυτά θέματα όμως, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι εντάσσονται στα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης για την εκταμίευση της δόσης. Αυτός είναι ο λόγος που στην διαπραγμάτευση επιχειρούν να τα μεταθέσουν χρονικά. Στην κυβέρνηση θα θέλουν ούτε να σκέφτονται το ενδεχόμενο να καταγράφονται απώλειες στην κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή και να περάσει το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα με τις ψήφους της ΝΔ και των άλλων κομμάτων. Σε αυτό το ενδεχόμενο έχουν ήδη εξεταστεί τρόποι κοινοβουλευτικής πρακτικής όπως για παράδειγμα να σπάσουν τα μέτρα και να μην έρθουν όλα σε ένα άρθρο όπως συνηθίζεται με την διαδικασία του κατεπείγοντος σε αυτές τις περιπτώσεις. Όμως, και αυτές οι σκέψεις σκοντάφτουν στην παράμετρο «Ζωή Κωνσταντοπούλου» η οποία έδειξε τις προθέσεις της στην Πολιτική Επιτροπή.

Ακόμα, στην κυβέρνηση έχουν ως αστάθμητο παράγοντα τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, καθώς σκεπτόμενοι πέρα από τις τωρινές αντιδράσεις του προσπαθούν να προβλέψουν εάν τελικά την δύσκολη στιγμή θα «βάλει πλάτη» στο Μαξίμου. Εάν όχι, τότε το ειδκό βάρος του Λαφαζάνη, της Κωνσταντοπούλου, του Στρατούλη , του Μητρόπουλου , του Λαπαβίτσα και άλλων στελεχών μπορεί να δημιουργήσει κοινοβουλευτικό τσουνάμι στην κυβέρνηση. Ετσι, κάθε εκτίμηση θα έχει πέσει έξω και κυρίως οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες.

Το ίδιο σκεπτικό πάνω-κάτω υπάρχει και στους ΑΝΕΛ αφού από τους 13 βουλευτές του Πάνου Καμμένου κάποιοι έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους, ακόμη και δημοσίως.

Keywords
Τυχαία Θέματα