Αβραμόπουλος: "Διακυβεύεται η παγκόσμια σταθερότητα"

«Δε διακυβεύεται μόνο η ειρηνική διευθέτηση μιας περιφερειακής κρίσης, αλλά η παγκόσμια σταθερότητα», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε δήλωσή του στη Βοστόνη, προσερχόμενος στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, όπου απόψε θα μιλήσει σε διεθνές συνέδριο για το μέλλον της Ευρώπης.

«Αυτές τις κρίσιμες ώρες, πρέπει να κυριαρχήσει η διπλωματία και να βρεθεί πολιτική λύση. Δεν διακυβεύεται

μόνο η ειρηνική διευθέτηση μιας περιφερειακής κρίσης, αλλά επίσης η παγκόσμια σταθερότητα» υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι «μπροστά μας έχουμε δυο εχθρούς: τον εθνικιστικό εξτρεμισμό και την αυταρχικότητα. Ο εξτρεμισμός σαν πολιτική πρακτική θυμίζει τις πιο σκοτεινές περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας και η αυταρχικότητα ως συμπεριφορά και μεθοδολογία υπονομεύει ό ,τι έχει κατακτήσει ο πολιτισμένος κόσμος στη μεταπολεμική περίοδο.

Αυτή η περίοδος απέδειξε ότι οι σχέσεις μας, ανάμεσα στον Δυτικό κόσμο και τη Ρωσία δεν ήταν ένα παιχνίδι με καθολική επικράτηση της μιας μόνο μεριάς. Αντίθετα, βρέθηκε ένας τρόπος που έφερε την επιθυμητή σταθερότητα, συνάμα υπήρξε κοινή μετωπική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του φονταμενταλισμού».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Αβραμόπουλος στις δηλώσεις του επεσήμανε ότι «μαζί συνεργαζόμενοι δημιουργήσαμε την παγκόσμια κοινή αρχιτεκτονική. Τώρα, είναι πάλι η ώρα να επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας στην αξία της αμοιβαίας κατανόησης και συνεννόησης. Η αμοιβαία κατανόηση είναι η ψυχή του Διεθνούς Δικαίου. Δεν μπορείς να έχεις έναν κόσμο που να διέπεται από τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, εάν την ίδια ώρα δε νοιάζεσαι πραγματικά για ρεαλιστικές λύσεις για θέματα ασφάλειας. Δεν μπορείς να έχεις ένα σταθερό κόσμο χωρίς να σέβεσαι τους νόμους και την πρακτική του Διεθνούς Δικαίου.

Η πολιτική σύνεση πρέπει να είναι ο οδηγός μας, όπως επίσης και η ιστορική εμπειρία. Να μην επαναλάβουμε τους κακούς μας εαυτούς που πάντοτε ελλοχεύουν. Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ανατρέχουμε σε ανούσιες αντιπαραθέσεις του παρελθόντος, να δαιμονοποιούμε κράτη, λαούς και ηγέτες και να υποκαθιστούμε τη διπλωματία με τον εφησυχασμό και την αδράνεια».

Καταλήγοντας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι «με αποφασιστικότητα και υπεύθυνη ηγεσία πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον. Το μέλλον απαιτεί να συνεργαζόμαστε με την Ουκρανία και τη Ρωσία, αλλά και όλους τους παράγοντες της διεθνούς εννόμου τάξεως για ένα σταθερό και ειρηνικό κόσμο. Ο κοινός στόχος πρέπει να είναι μια ελεύθερη, δημοκρατική και αδιαίρετη Ουκρανία, που θα ενώνει στην πράξη τον Ευρωατλαντικό χώρο με τη Ρωσία. Σε αυτό ας συνδράμουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Πιστεύω ότι στο τέλος θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση, η οποία απειλεί ευθέως και την περιοχή, αλλά και τη σταθερότητα σε ολόκληρο τον κόσμο».

Keywords
Τυχαία Θέματα