Δέκα μικροί Ρομά έγιναν εφευρέτες

Tης Κέλλυς Φαναριώτη, εφημερίδα "Παραπολιτικά"

Λένε πως τα σπουδαιότερα πράγματα γεννιούνται σε υπόγεια, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, και σε ανύποπτο χρόνο. Στην περίπτωση των δέκα ανήλικων Ρομά από τον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης, που θα συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Ρομποτικής στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ, η θεωρία βρίσκει την πλήρη εφαρμογή της. Κι αυτό γιατί, όταν πριν από λίγο καιρό αποφάσισαν

να δημιουργήσουν ένα ρομπότ που θα γεφύρωνε ρήγματα από σεισμούς, απλώνοντας βραχίονες στις δύο άκρες του χάσματος, δεν φαντάζονταν πως θα κατάφερναν να ολοκληρώσουν την κατασκευή τους, ούτε πως το συγκεκριμένο ρομπότ θα γεφύρωνε εντέλει ένα γκετοποιημένο χωριό της Θεσσαλονίκης με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ο Θοδωρής, ο Αλέξανδρος, ο Σταύρος, ο Δαυίδ και τα υπόλοιπα παιδιά με τη συνοδεία του φύλακα-άγγελού τους, πατρός Αθηναγόρα, θα ταξιδέψουν στις 21 του μηνός στην Αμερική προκειμένου να συμμετάσχουν στην παγκόσμια τεχνολογική διοργάνωση First Lego League (FLL).

H ομάδα που κέρδισε του Αμερικανούς της First Lego League

«Εκείνο που προξένησε μεγάλη εντύπωση στους Αμερικανούς ερευνητές που μας επισκέφθηκαν εδώ στον Δενδροπόταμο ήταν πως μια μικρή oμάδα παιδιών που διαφέρουν από τα υπόλοιπα διακρίνεται και προοδεύει. Οταν, λοιπόν, πληροφορήθηκαν πως τα παιδιά αυτά προέρχονται από μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κοινωνική ομάδα και έχουν μεγαλώσει σε ένα χωριό που θεωρείται άντρο της εγκληματικότητας, αποφάσισαν, από όλες τις ομάδες του διαγωνισμού ανά τον κόσμο, να επιλέξουν τη δική μας, ως τιμώμενη στο μεγάλο διεθνές φεστιβάλ των ΗΠΑ», δηλώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο πατήρ Αθηναγόρας και συνεχίζει: «Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για τα παιδιά μου, τους ανήλικους Ρομά επιστήμονες».

Τα έξοδα της μετακίνησης, τις βίζες και την έκδοση διαβατηρίων έχει αναλάβει η FLL και το Ιδρυμα Μποδοσάκη, ενώ οι κοινότητες των ομογενών στην Αμερική θα αναλάβουν τη μεταφορά τους εκεί και τη διαμονή τους.

Ο «ΦΑΡΟΣ». Η ανέλπιστη αυτή εξέλιξη για τα παιδιά του Δενδροποτάμου δεν θα μπορούσε να είχε γίνει πραγματικότητα, αν πριν από δέκα χρόνια ο πατήρ Αθηναγόρας με τη βοήθεια δέκα εθελοντών δεν είχαν ιδρύσει στην περιοχή τον «Φάρο του Κόσμου». Πρόκειται για μια οργάνωση που είναι ανοιχτή αγκαλιά για εκατοντάδες παιδιά της περιοχής που παλιότερα έμπλεκαν σε παραβατικές ομάδες. Οπως μας λέει ο πατήρ Αθηναγόρας, οι ανήλικοι Ρομά ζούσαν σε ένα περιβάλλον όπου το έγκλημα θεωρούνταν φυσιολογικό. «Οταν ήρθα πριν από δέκα χρόνια στην περιοχή διαπίστωσα πως ένα Τσιγγανάκι όταν γεννιέται βλέπει πως η μισή οικογένειά του είναι στη φυλακή και θεωρεί απόλυτα φυσιολογικό να πάει κι εκείνο εκεί, να πουλήσει ναρκωτικά ή να μπλεχτεί σε συμμορία ληστών», αναφέρει.

ΕΜΠΟΔΙΑ. Ο πατήρ Αθηναγόρας, αφού βρέθηκε αντιμέτωπος με αυτή την κατάσταση, αποφάσισε να βοηθήσει τα παιδιά αυτά προσφέροντάς τους αρχικά εκπαίδευση και σίτιση. Ο αγώνας που έπρεπε να καταβάλει ο ίδιος και οι εθελοντές που τον στήριζαν δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολος, μιας και οι Ρομά της περιοχής ήταν απόμακροι και επιφυλακτικοί. «Χρειάστηκαν κάποιοι μήνες μέχρι να μας εμπιστευτούν και να καταλάβουν πως θέλαμε μόνο να τους δώσουμε αγάπη και φροντίδα και όχι να τους εκμεταλλευτούμε, όπως έκανε ο περισσότερος κόσμος», εξηγεί. Ακόμα ένα πρόβλημα που αντιμετώπισε στην προσπάθειά του να εκπαιδεύσει τα παιδιά της περιοχής ήταν η γλώσσα. Οπως επισημαίνει, ο δάσκαλος αδυνατούσε να συνεννοηθεί μαζί τους, καθώς τα παιδιά μιλούσαν τη διάλεκτο ρομανί. «Επρεπε πρώτα να τους μάθει τα ελληνικά και μετά να αρχίσει τα σχολικά μαθήματα», διευκρινίζει ο πατήρ. Στη συνέχεια προσφέρθηκαν κι άλλοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι ανέλαβαν το κομμάτι της φροντιστηριακής εκπαίδευσης, αλλά και της δημιουργικής τους απασχόλησης, όπως είναι η εκμάθηση μουσικών οργάνων, η δημιουργία ποδοσφαιρικής ομάδας κ.ά.

«Οσο περνούσε ο καιρός, διαπιστώναμε ολοένα και περισσότερα πράγματα για τις οικογένειες των Ρομά. Ενα από αυτά ήταν ότι τα παιδιά όταν γύριζαν από το σχολείο δεν υπήρχε περίπτωση να διαβάσουν από μόνα τους, διότι οι γονείς τους δεν ασχολούνταν καθόλου με αυτό. Συνεπώς, είχαν άπλετο ελεύθερο χρόνο, με αποτέλεσμα πολύ εύκολα να μπλέκονται με τις παραβατικές ομάδες της περιοχής», μας λέει ο πατήρ.

Πλέον, τα Τσιγγανόπουλα του Δενδροποτάμου όχι μόνο έχουν ξεφύγει από τον κίνδυνο να στρατολογηθούν σε παραβατικές ομάδες, αλλά και ήδη κάποια από αυτά έχουν τελειώσει το λύκειο και φοιτούν σε ιδιωτικά ΙΕΚ, ενώ μια κοπέλα κατάφερε να μπει στο πανεπιστήμιο.

«Δεν διαχειριζόμαστε ποτέ χρήματα»

Το θεάρεστο έργο του «Φάρου του Κόσμου» βασίζεται στην ανιδιοτελή αγάπη του πάτερα Αθηναγόρα και των εθελοντών, αλλά και στις προσφορές διάφορων φορέων και πολιτών, που κατά καιρούς εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για την προσφορά βοήθειας. «Ζητάμε είδος και προσφορά υπηρεσιών για τα παιδιά μας από όσους επιθυμούν να μας βοηθήσουν. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που εδώ στον Δενδροπόταμο δεν βιώσαμε την οικονομική κρίση που ακούμε και βλέπουμε συνεχώς στα μέσα ενημέρωσης. Δεν διαχειριστήκαμε ποτέ χρήματα», μας λέει ο πατήρ Αθηναγόρας. Αξίζει να σημειωθεί πως, εκτός των άλλων, ο «Φάρος του Κόσμου» έφερε στην περιοχή και την πρόνοια για την υγεία των κατοίκων της, σε συνεργασία με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία. Ετσι, ανά τακτά χρονικά διαστήματα γιατροί όλων των ειδικοτήτων επισκέπτονται το χωριό, εξετάζουν και εμβολιάζουν τα παιδιά, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν πραγματοποιήσει δωρεάν επεμβάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα