Δεν βλέπουν ''λύση'' στο σημερινό Eurogroup τα διεθνή ΜΜΕ

Στο κρίσιμο σημερινό Eurogroup, όπου ο Γιάνης Βαρουφάκης θα παρουσιάσει συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές προτάσεις, εστιάζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, επισημαίνοντας ότι, η Αθήνα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, λόγω έλλειψης ρευστού, και πρέπει να πείσει τους ευρω-εταίρους.

Στον γερμανικό Τύπο, πάντως, ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν οι δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών, περί ενδεχόμενου δημοψηφίσματος.

Ως

απειλή, εκ μέρους της Αθήνας στο μπρα-ντε-φέρ με τους ευρω-εταίρους, ερμηνεύουν γερμανικά ΜΜΕ τις δηλώσεις Βαρουφάκη στην Corriere della Sera, περί ενδεχόμενης προσφυγής στις κάλπες ή δημοψηφίσματος, αν απορριφθούν οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Σε δημοσίευμα με τίτλο, “Η Αθήνα απειλεί στο ευρω-πόκερ με τη βούληση του λαού”, η συντηρητική εφημερίδα Welt σημειώνει ότι, “η Αθήνα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, και θέλει να τραβήξει ένα τελευταίο ατού: να αποφασίσει ο λαός σε δημοψήφισμα, για την πορεία λιτότητας.
Μια ραφιναρισμένη κίνηση, που έχει ήδη αποτύχει μια φορά”.

Στο ίδιο μήκος κύματος, και η ιστοσελίδα του τομέα ειδήσεων του κρατικού δικτύου ARD, που με τίτλο, “Ο Βαρουφάκης απειλεί με δημοψήφισμα”, αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ:
“Πριν τις αυριανές διαβουλεύσεις των Υπουργών Οικονομικών, για τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Βαρουφάκης, σκιαγράφησε πιθανά σενάρια κλιμάκωσης, αν πουν όχι οι συνάδελφοί του. Ένα εξ’ αυτών: ένα δημοψήφισμα”.

Μέχρι να διευκρινιστεί, πάντως, ότι το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, που ήγειρε ο Γιάνης Βαρουφάκης, δεν αφορά στο ευρώ, όπως άφησε να εννοηθεί η Corriere della Sera, επικράτησε σύγχυση στα διεθνή ΜΜΕ .

Έτσι, το πρακτορείο Reuters, επανήλθε με νέο τηλεγράφημα επισημαίνοντας, πως αποσύρεται η αναφορά ότι, το δημοψήφισμα αφορά στο ευρώ, και πως η προσοχή στρέφεται τώρα στο αυριανό κρίσιμο Eurogroup, όπου η Αθήνα θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Η εφημερίδα Le Monde φέρει τίτλο:
“H Eλλάδα δεν έχει άλλη επιλογή, από το να πείσει το Eurogroup”, και στο άρθρο αφήνει να εννοηθεί ότι, ο Πρόεδρος της Κομισιόν, εργάζεται πάνω σε ένα συμβιβασμό και βρίσκεται σε στενή επαφή με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Το Spiegel κάνει λόγο για “Αντιφατικά σινιάλα στην Αθήνα”, επισημαίνοντας:
“Παράνομη κρατική χρηματοδότηση”: η ΕΚΤ απέκλεισε, το να δώσει κι άλλα χρήματα στην Ελληνική Κυβέρνηση. Αντίθετα ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, δείχνει έτοιμος για διαπραγματεύσεις”.

Deutsche Welle: Ελληνικό πόκερ με τη λαϊκή ετυμηγορία

Την επιστροφή των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών θα ζητήσει το Eurogroup, καθώς δεν φτάνει μόνο μια επιστολή από την Ελλάδα αναφέρει η Deutsche Welle.

Μάλιστα σε άρθρο με τίτλο «Ελληνικό πόκερ με τη λαϊκή ετυμηγορία», χαρακτηρίζει ασαφής την επικοινωνιακή πολιτική της Αθήνας, ειδικά μετά το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος που επικαλέστηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην ιταλική Κοριέρε ντε λα Σέρα.

Γερμανοί σχολιαστές εκτιμούν ότι πρόκειται για το τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί της ελληνικής πλευράς στο σκληρό παιγνίδι πόκερ με τους δανειστές. Η Αθήνα, γράφει ενδεικτικά η Welt, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο λόγω των χρηματοδοτικών της αναγκών και προσφεύγει για άλλη μια φορά στο επιχείρημα της λαϊκής ετυμηγορίας για να πιέσει τους εταίρους της. Η Handelsblatt επισημαίνει ότι η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης λίγες ώρες πριν το Eurogroup παίρνει όλο και περισσότερο ασαφείς διαστάσεις.

Forbes: Η ιδέα του Βαρουφάκη για ιδιώτες εφοριακούς δεν θα πιάσει

To μεγάλο πρόβλημα στην Ευρωζώνη μπορεί να προκύψει από τη Γερμανία, τονίζει ο γνωστός αρθρογράφος των Financial Times, Wolfgang Münchau, λέγοντας ότι αυτή είναι η χώρα που χρειάζεται άμεσα μεταρρυθμίσεις κι όχι η ελληνική αγορά προϊόντων.

Όπως λέει τα περισσότερα από αυτά που μπορούσαν να πάνε άσχημα στην Ευρωζώνη, πήγαν, με εξαίρεση τον χρηματοπιστωτικό κλάδο της κεντρικής Ευρώπης, ο οποίος παρέμεινε σταθερός. Αυτό όμως θα αλλάξει σύντομα.

Η προφανής σταθερότητα του κλάδου προκαλεί έκπληξη. Η Γερμανία, η Ολλανδία και σε κάποιο βαθμό η Αυστρία καταγράφουν επίμονα μεγάλα πλεονάσματα αποταμιεύσεων, κεφάλαια που επένδυσαν στο εξωτερικό.

Στην Αυστρία, το μέσο για αυτές τις εκροές ήταν η Hypo Alpe Adria, η τράπεζα που κρατικοποιήθηκε το 2007 αφού υπέστη σοβαρές ζημίες στην κεντρική Ευρώπη. Την προηγούμενη εβδομάδα, η bad bank η οποία είχε απορροφήσει όλους τους μη εξυπηρετούμενους τίτλους της, κήρυξε moratorium σε χρέη 11 δισ. ευρώ.

Η Γερμανία έχει κι αυτή το μερίδιό της στις επικίνδυνες τράπεζες. Αλλά το πραγματικό ρίσκο κρύβεται στον ασφαλιστικό τομέα της λέει ο Münchau.

Η Moody's έχει ήδη προειδοποιήσει από το 2013 ότι ένα περιβάλλον πολύ χαμηλών επιτοκίων θα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για τους Γερμανούς ασφαλιστικούς φορείς.

Τότε το επιτόκιο του γερμανικού 10ετούς βρισκόταν στο 2% ενώ τώρα έχουν υποχωρήσει στο 0,34%.

"Για να δει κανείς τον αντίκτυπο των χαμηλών επιτοκίων στον ασφαλιστικό κλάδο χρειάζεται να κατανοήσει το επιχειρηματικό του μοντέλο. Αυτές οι επιχειρήσεις πουλούν ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προϊόντα. Επενδύουν τα χρήματα που παίρνουν από τους ασφαλισμένους σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα. Για να λειτουργήσει αυτό, η μέση απόδοση των ομολόγων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους χρειάζεται να είναι υψηλότερο από την εγγυημένη απόδοση που δίνουν" εξηγεί το άρθρο.

Επιπλέον, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι εξελίξεις αυτές γίνονται την ίδια ώρα που ο ασφαλιστικός κλάδος υπόκειται σε αυστηρότερους ευρωπαϊκούς αλλά και εθνικούς περιορισμούς.

Fitch: Παραμένει ο κίνδυνος Grexit

Την εκτίμηση ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε σημαντικό σοκ στην Ευρωζώνη αλλά όχι και μία συστημική κρίση, όπως αυτή του 2012, ή την ταχεία έξοδο μίας άλλης χώρας, διατυπώνει η Fitch Ratings.

Όπως αναφέρει σε σημερινό δελτίο του ο οίκος αξιολόγησης, ο άμεσος κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μειώθηκε μετά τη συμφωνία του περασμένου μήνα με τους πιστωτές της, αλλά η ασυμβίβαστη στάση που τήρησαν και οι δύο πλευρές πριν από τη συμφωνία τονίζει την πιθανότητα ενός μελλοντικού λάθους πολιτικής.

«Το Grexit δεν είναι το βασικό μας σενάριο, αλλά θα παραμένει ο κίνδυνος καθώς θα γίνονται πιο διεξοδικές διαπραγματεύσεις και καθώς η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει την εγχώρια στήριξη για τη συμφωνία που θα διασφαλίσει», σημειώνει.

Ο διεθνής οίκος υποστηρίζει, πάντως, πως η Ευρωζώνη έχει αναπτύξει μηχανισμούς για να αποτρέψει τη χρεοκοπία χωρών και τη μεταφορά της κρίσης από χώρα σε χώρα, και οι ανησυχίες σχετικά με το αξιόχρεο άλλων χωρών της Ευρωζώνης είναι λιγότερο έντονες από το 2012. «Μία αλυσιδωτή αντίδραση από ένα Grexit στην τελική διάσπαση της Ευρωζώνης είναι γι' αυτό τον λόγο απίθανη», εκτιμά.

Το Grexit θα ήταν πιθανό να προκαλέσει μία χρεοκοπία, τουλάχιστον για μέρος του ελληνικού χρέους, σημειώνει η Fitch, προσθέτοντας ότι «η έκθεση άλλων χωρών της Ευρωζώνης μέσω των διακρατικών δανείων που έδωσαν στην Ελλάδα (Greek Loan Facility) είναι περιορισμένη και έχει αυξήσει από την αρχή το χρέος τους, συνεπώς ο λόγος του χρέους τους προς το ΑΕΠ δεν θα επηρεασθεί άμεσα. Θεωρούμε επίσης ότι θα είναι διαχειρίσιμο το κόστος από μία χρεοκοπία στα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και αυτό από τις υποχρεώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος στο Target 2».

Ο οίκος προσθέτει ότι η επίπτωση στις ξένες τράπεζες θα ήταν περιορισμένη, επειδή αυτές έχουν ήδη απορροφήσει ζημιές από το PSI (κούρεμα των ομολόγων) του 2012 και έχουν μειώσει έκτοτε τον ελληνικό κίνδυνο.

«Οι αντιδράσεις της αγοράς είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Εάν οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας αυξηθούν απότομα, θα μπορούσε να επιβαρυνθεί η δυναμική των κρατικών χρεών. Η Ελλάδα θα έδειχνε ότι η συμμετοχή στο ενιαίο νόμισμα απαιτεί πολιτική αποδοχή μίας αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής και αντιδημοτικών μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία μίας οικονομίας ικανής να προσαρμοσθεί εσωτερικά. Δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα υποψήφια για έξοδο, αλλά μεσοπρόθεσμα θα υπήρχε μεγαλύτερος κίνδυνος εξόδου για χώρες, στις οποίες η πολιτική δέσμευση για μεταρρυθμίσεις έχει εξασθενήσει. Αλλά, το Grexit μπορεί επίσης να προκαλέσει μία ενίσχυση των θεσμών της Ευρωζώνης και συνεπώς της νομισματικής ένωσης», αναφέρει η Fitch.

NY Times: Ο Τσίπρας δεν έχει καλό plan B

Δημοσίως και με επίταση, το τελευταίο διάστημα ο γνωστός δημοσιογράφος του Reuters Χούγκο Ντίξον διακηρύττει πως η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της και επιπροσθέτως οφείλει να ακολουθήσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Κάτι τέτοιο και με μεγαλύτερη έμφαση σημειώνει και στο άρθρο του στους New York Times. Η ανάλυσή του έχει ως εξής: Η ελληνική πλευρά δεν έχει κανένα plan B, άρα οφείλει να ακολουθήσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Ακόμη και αν χρειαστεί να έρθει σε ρήξη με την αριστερή φατρία μέσα στο κόμμα του και αν είναι να πάει σε εκλογές εξ αυτού του λόγου, τότε καλώς να το κάνει.

Σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Η Ελλάδα δεν έχει καλό plan B, η μόνη ορθολογική πορεία δράσης της είναι να συνεργαστεί με τους πιστωτές της και να μεταρρυθμίσει την οικονομία της. Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Συμφώνησε με τους εταίρους σε μια βραχυπρόθεσμη επέκταση της συμφωνίας, αλλά δεν μπορεί να την ''πουλήσει'' στους σκληροπυρηνικούς του κόμματός του, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι έχει κάνει στροφή. Έτσι, υπάρχουν ανησυχητικές δηλώσεις υπουργών για πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ προσφάτως συμφωνήθηκε αύξηση μισθών στους εργαζόμενους της ΔΕΗ. Εντωμεταξύ, ο Γιάνης Βαρουφάκης έστειλε μια ασθενική λίστα μεταρρυθμίσεων την οποία πρέπει να εξηγήσει αρκετά στο Eurogroup της Δευτέρας».

Keywords
λύση, μμε, μμε, corriere della sera, new york times, le monde, deutsche welle, financial times, ny times, new york, αλέξης τσίπρας, αθηνα, δημοψηφισμα 2015, ελλαδα, reuters, monde, spiegel, ΕΚΤ, times, hypo, adria, τραπεζες, fitch, σοκ, χρεοκοπια, greek, loan, χρεος, αεπ, target, psi, κουρεμα, συμμετοχή, τσιπρας, york, εκλογες, δεη, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μειωση μισθων, τι ειναι το psi, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, βαρουφακης, ιταλια εκλογες, αλέξης τσίπρας, χωρες, αεπ, γερμανια, εξοδος, οικονομια, ολλανδια, ομολογα, ωρα, le monde, reuters, times, αγορα, αυξηση, αρθρο, αυστρια, ασφαλιστικο, βρισκεται, γερμανικα, γινονται, διαστημα, δηλωσεις, δειχνει, δωσει, ευρω, υπαρχει, εκθεση, εκτιμηση, εβδομαδα, ευρωπη, εφημεριδα, ιδεα, ιδια, ιδιο, κυβερνηση, κινηση, κομμα, λογο, μηκος, μηκος κυματος, οικος, περιβαλλον, ποκερ, ρηξη, ρισκο, σεναριο, συντομα, συμμετοχή, σοκ, σχεδια, φτανει, φορα, χειροτερα, ωρες, adria, corriere della sera, deutsche welle, εμφαση, financial times, χωρα, hypo, loan, μια φορα, monde, new york times, new york, spiegel, target, τραπεζα, york
Τυχαία Θέματα