Δεν υπάρχουν πλέον... σύνορα στα Βαλκάνια μετά τις πλημμύρες

Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες άστεγοι, καταστροφές δισεκατομμυρίων… αυτά είναι τα απόνερα από τις πλημμύρες που συγκλονίζουν τα Βαλκάνια τις τελευταίες ημέρες.

Πλέον η μοναδική σύγκριση των τοπικών αρχών από τη βιβλική καταστροφή στη Σερβία, τη Βοσνία και την Κροατία γίνεται με τον εμφύλιο, ενώ βυθισμένοι στο πένθος οι πληγέντες ενώνουν τις δυνάμεις τους ώστε να κατορθώσουν να αντιμετωπίσουν την τραγωδία.

Δεκάδες είναι οι εθελοντές που σπεύδουν να ενισχύσουν το έργο των σωστικών συνεργείων, απεγκλωβίζοντας ανθρώπους, στήνοντας αναχώματα με σακιά άμμου, μεταφέροντας τρόφιμα

και φάρμακα σε όσους έχουν ανάγκη, δίνοντας τη δική τους μάχη απέναντι στη βιβλική καταστροφή ξεχνώντας αντιπαραθέσεις και θρησκευτικές διαφορές.

«Είμαι βαθιά συγκινημένη από την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά που έχω δει αυτές τις πέντε ημέρες», δηλώνει ακτιβίστρια από τη Σερβία που συμμετέχει στην προσπάθεια των συνεργείων.

«Όλοι είναι εξουθενωμένοι, οι εθελοντές δεν κοιμούνται εδώ και ημέρες, αλλά όλοι είναι ευγενικοί και έχουν καλή διάθεση, ενώ προσπαθούν να βοηθήσουν όσους περισσότερους μπορούν. Είναι υπέροχο να βλέπεις όλη την κοινότητα να συνεργάζεται», προσθέτει.

«Ηλικιωμένοι, γυναίκες που κατευθύνουν τον κόσμο, νέοι που λένε στον κόσμο να μείνουν μακριά από το νερό, απλός κόσμος που ζητάει από τους περαστικούς να βοηθήσουν, όλοι συνεργάζονται παρότι δεν προέρχονται από τις τοπικές αρχές», σχολιάζει με θαυμασμό και συγκίνηση ένας άνδρας από τη Βοσνία.

Την ίδια στιγμή, συγκλονίζουν οι μαρτυρίες ανθρώπων που είδαν τις περιουσίες τους να βυθίζονται στα νερά, αλλά και όσοι κατόρθωσαν να βγουν ζωντανοί από τον υγρό τάφο.

«Ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος. Έφυγα από το σπίτι μου με το παιδί μου. Είμαι πραγματικά χαρούμενη που δεν πνιγήκαμε», δηλώνει μία διασωθείσα από το Βελιγράδι στο CNN.

Ωστόσο, παρότι η γυναίκα αυτή νιώθει ευγνωμοσύνη που επέζησε, πολλοί ήταν εκείνοι που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, με αποτέλεσμα οι διασώστες να εκτελούν και χρέη ψυχολόγου προσπαθώντας να τους μεταπείσουν.

Σοκ προκαλούν οι φωτογραφίες, στις οποίες απεικονίζονται οι ιδιοκτήτες να κοιτούν με απόγνωση όσα με κόπο έχτισαν πάνω σε καμμένα ή κατεστραμμένα σπίτια από τον πόλεμο.

Οι πλημμύρες που, όπως αναφέρει ο Αντρέι Νικολαίδης του Guardian «χτύπησαν σαν τον κλέφτη μέσα στη νύχτα ή σαν τη μάσκα του κόκκινου θανάτου στο ομώνυμο βιβλίο του Έντγκαρ Άλαν Πόε», πέρα από τις ζημιές που άφησαν πίσω τους, απειλούν και το μεγαλύτερο σταθμό ενέργειας στη Σερβία.

Την ίδια ώρα, οι ποταμοί αναμένεται να υπερχειλίσουν και πάλι, προκαλώντας ανησυχία στους πολίτες για νέες καταστροφές.

Παράλληλα, ένας ακόμα κίνδυνος ελλοχεύει αυτός των επιδημιών, εξαιτίας των νεκρών ζώων που ακόμα βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές.

Στο μεταξύ, οικονομική βοήθεια ύψους περίπου τεσσάρων εκατ. ευρώ έχει συγκεντρωθεί σε λογαριασμό που άνοιξε η κυβέρνηση της Σερβίας, ενώ ακόμα και απλοί άνθρωποι προσφέρουν τον οβολό τους, εκ των οποίων και ένας καλλιτέχνης δρόμου που πρόσφερε 45 ευρώ που συγκέντρωσε τραγουδώντας σε σταθμό μετρό του Βελιγραδίου.

Παρόλα αυτά, η σέρβικη κυβέρνηση έχει δεχθεί δριμεία κριτική καθώς κατηγορείται ότι δεν είχε φροντίσει να πραγματοποιήσει αντιπλημμυρικά έργα, ενώ μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση κατηγορούν τους κυβερνώντες ότι κρύβουν τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα