Διαχείριση Κρίσεων και Μικροπολιτική

Αυτές τις ημέρες παρακολουθούμε όλοι τη διαδικασία σύλληψης και ολόκληρη την ανακριτική διαδικασία ενός αρχηγού Κοινοβουλευτικού κόμματος, βουλευτών του καθώς και μελών του. Επιλέγω να το γράψω έτσι και να μην πω «της Χρυσής Αυγής» γιατί έχουμε συνηθίσει στο άκουσμα της φράσης αυτής, με συνέπεια να μην μπορούμε να συλλάβουμε το μέγεθος των εξελίξεων τις οποίες βιώνουμε και τις προκλήσεις που ανακύπτουν.

Εσκεμμένα επέλεξα να μην τοποθετηθώ γι αυτό το ιστορικό γεγονός τις πρώτες ημέρες. Η επικαιρότητα γέμισε άλλωστε με φωνές και χρήσιμες και περιττές. Θεώρησα λοιπόν πιο σημαντικό να σιωπήσω

και να παρακολουθήσω τη Δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της. Κάτι που σας διαβεβαιώνω δεν ήταν καθόλου εύκολο. Ήταν μια πρόκληση.

Έχουμε βλέπετε μπερδέψει τις θεσμικές διαδικασίες με την παρακολούθηση μιας τηλεοπτικής σειράς. Κι αυτό είναι η πραγματική πρόκληση. Η αναγνώριση του ρόλου των Θεσμών στη δημοκρατία μας είναι κάτι που έχουμε απολέσει. Σε καιρούς εντόνων κρίσεων όμως, αυτό το κοινωνικό χαρακτηριστικό μας μπορεί να αποβεί επικίνδυνο.

Ορισμένοι από τον χώρο της αντιπολίτευσης δεν αναλογίζονται το κρίσιμο των ημερών. Αδυνατούν να αναγνωρίσουν τη διάκριση μεταξύ της πολιτικής και της δικαιοσύνης, καθώς και των ορίων της κάθε μιας. Η κριτική τους εναλλάσσεται ανάλογα με τα επεισόδια που παρακολουθούν, μεταξύ γνώριμων, καταγγελτικών και αρνητικών μοτίβων.

Το ότι είναι κατώτεροι των περιστάσεων και των προκλήσεων της εποχής που ζούμε, το γνωρίζαμε. Το ότι αυτή η τακτική τους θα επαναλαμβάνονταν σε ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα με επικίνδυνες προεκτάσεις όμως, είναι αναμφίβολα έκπληξη και μάλιστα θλιβερή. Έφτασε ο καιρός λοιπόν να μάθουν πως η Δικαιοσύνη είναι ένας θεσμός ανεξάρτητος που δεν λειτουργεί a la carte, σύμφωνα με τις επιταγές της κυβέρνησης, εκτός εάν ήδη το γνωρίζουν και θέλουν απλώς να μας δώσουν ένα δείγμα της νοοτροπίας και των πρακτικών τους για την ενδεχόμενη διακυβέρνηση τους.

Ζούμε τις πρώτες εξελίξεις μιας ιστορικής διαδικασίας με τεράστιο αντίκτυπο στην κοινωνία αλλά και στο μέλλον της πατρίδας μας. Ο πολιτικός χειρισμός της σύλληψης της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής είναι κρίσιμος, διότι οι συνέπειες από άγαρμπες κινήσεις μπορεί να είναι ολέθριες για το μέλλον της πατρίδας μας.

Η Χρυσή Αυγή δεν αντιμάχεται τα υπάρχοντα «παλαιά» κόμματα όπως δηλώνει, αλλά τη Δημοκρατία. Έτσι, η Δημοκρατία πρέπει να ατσαλωθεί και να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο ενωμένη και καθολικά. Το ενωμένο μέτωπο της Δημοκρατίας ωστόσο, δεν πρέπει να είναι μόνο μία φράση, αλλά μία συνολική κοινωνικοπολιτική στάση, η οποία θα αποτρέψει τον κοινωνικό διαχωρισμό που θα επιχειρήσει η Χρυσή Αυγή. Τα κοινοβουλευτικά κόμματα, με υπεύθυνη δράση στη βουλή, οφείλουν να δημιουργήσουν ένα ενωμένο και αρραγές μέτωπο. Σε ζητήματα εθνικής σημασίας δεν χωρούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Η μόνη εγγυήτρια δύναμη είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών στους Θεσμούς. Για να αναδομηθεί αυτή η εμπιστοσύνη όμως, το παράδειγμα πρέπει να το δώσει ο πολιτικός κόσμος.

Keywords
Τυχαία Θέματα